Ophef over documentaire Michael Jackson
Op filmfestival Sundance ging onlangs de tweedelige documentaire Leaving Neverland in première, waarin twee mannen - Wade Robson en James Safechuck - vertellen dat ze in hun jeugd seksueel zijn misbruikt door Michael Jackson.
Nabestaanden van de popster veroordelen de film, maar anderen zeggen geschokt te zijn door de details die in de documentaire naar voren komen. Wat is er precies aan de hand?
De documentaire begint met een disclaimer over "grafische" beschrijvingen van seksuele handelingen waarbij minderjarigen betrokken zijn, schrijft een journalist van Rolling Stone die aanwezig was bij de première.
"Na het horen van de verhalen van de twee mannen, over wat er gebeurd zou zijn in verschillende hotels, huizen en op de Neverland Ranch (het landgoed waar Michael Jackson woonde, red.) heb je bijna het gevoel dat je zelf een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebt. Tijdens de pauze van de film keken bezoekers lichtelijk verdwaasd uit hun ogen. Aan het eind waren ze volledig geschokt."
Het is niet voor het eerst dat Michael Jackson, die in 2009 overleed, in verband wordt gebracht met seksueel misbruik. In 2005 werd hij door een jury vrijgesproken van het misbruiken van Jordan Chandler wegens gebrek aan bewijs.
'Bang dat Jackson kinderen nooit meer mocht zien'
Een van de mannen die nu in Leaving Neverland zijn verhaal doet, Wade Robson, ontkende destijds dat Jackson iets verkeerd deed. Hij was naar eigen zeggen bang dat het zijn carrière zou schaden en dat Jackson zijn kinderen nooit meer zou kunnen zien. De ander, James Safechuck, wilde niet langer een goed woordje doen voor Jackson toen duidelijk werd dat de zaak rond Chandler voor de rechter zou komen.
Robson was vijf jaar oud toen hij Jackson ontmoette in Brisbane. De zanger vertelde hem dat hij maar moest langskomen als hij een keer in de Verenigde Staten zou zijn. Safechuck leerde de zanger kennen toen ze samen in een commercial speelden voor Pepsi. Jackson raakte bevriend met de families van de jongens, die regelmatig bij hem langskwamen en soms ook bleven slapen.
De twee mannen vertellen in de film uitgebreid over hun tijd met Jackson. De zanger zou ze hebben ingeprent dat ze hun families niet konden vertrouwen, en vrouwen al helemaal niet. Hij overlaadde de jongens en hun families met cadeautjes. Beide mannen vertellen ook dat de dingen die de zanger met ze deed door Jackson als normaal werden bestempeld, want op die manier liet je iemand zien dat je om hem gaf.
'Zo gedetailleerd dat je het wel moet geloven'
"Door deze mannen een forum te bieden, kiest deze documentaire duidelijk een kant", schrijft Rolling Stone. "Toch kun je de grondigheid waarmee details worden beschreven niet zomaar naast je neerleggen."
De Nederlandse journalist Michiel Vos, die in de Verenigde Staten woont en de documentaire ook zag, zei donderdagavond iets soortgelijks in RTL Boulevard. "Het is zo gedetailleerd dat je het wel moet geloven."
Al voor het verschijnen van de documentaire reageerden de familieleden van Jackson op de beschuldigingen. "Dit is wederom een walgelijke manier om geld te verdienen over de rug van Michael Jackson. Het is een opsomming van oud nieuws. Ongelooflijk dat een filmmaker zoiets op zijn naam zou willen schrijven."
Jackson zelf heeft ook altijd ontkend iemand misbruikt te hebben. Wel sprak hij regelmatig over zijn liefde voor kinderen. "Ik zie God in hun ogen", zei hij eens. De zanger kreeg zelf drie kinderen: Prince Michael I, Prince Michael II en Paris. Prince Michael I en Paris werden geboren uit Jacksons huwelijk met Debbie Rowe. Wie de moeder is van Prince Michael II, is niet bekend.
Leaving Neverland wordt in de loop van maart in twee delen uitgezonden op de Belgische zender Canvas, en is op 8 maart te zien op NPO3.
Alvast een documentaire om in de stemming te komen