Zonvitamine houdt ons gestel jong
Een tekort aan vitamine D is nefast voor het beendergestel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek waarbij de botstructuur met hoogtechnologische methodes ontleed werd.
We krijgen dezer dagen aardig wat zon te verwerken, en dat is maar goed ook. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Hamburg kan een tekort aan vitamine D, de zogenoemde ‘zonvitamine’, het verouderingsproces van ons beendergestel stevig versnellen. Mensen met te weinig vitamine D lopen zo een verhoogd risico op ziektes als osteoporose.
Een team wetenschappers onderzocht de botten van dertig proefpersonen, waarvan de helft een tekort aan vitamine D had. Met behulp van state-of-the-arttechnologie konden ze de beenderkwaliteit bestuderen tot op micro- en zelfs nanoniveau. Bij de proefpersonen met een vitamine D-tekort werkte het mineralisatieproces aan het beenoppervlak niet naar behoren. De zonvitamine is immers essentieel voor de opname van calcium, de stof die ervoor zorgt dat botten mineraliseren en sterker worden.
Vreemd genoeg vormden zich onder het beenoppervlak ‘eilandjes’ die juist wel gemineraliseerd waren, maar die geen osteoclasten kregen aangereikt. Dat zijn cellen die het bot helpen herop te bouwen. Gevolg is dat die afgezonderde stukken sneller verouderden, terwijl de mineralisatie over het volledige been afnam door een tekort aan calcium. Daardoor vergroot het risico op breuken. Het wetenschapsteam wil de complexiteit van de menselijke botstructuur nu verder ontrafelen om breuken bij personen met een vitamine D-tekort beter te kunnen behandelen. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Science Translational Medicine. (adw)