Kiwi, een voedzame vrucht

kiwiDe kiwi (Actinidia chinensis) is een klimplant die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-China waar de vrucht ‘Yang Tao’ wordt genoemd. Het waren de missionarissen die de plant in het begin van de vorige eeuw naar Nieuw-Zeeland hebben gebracht waar ze uitstekend groeit en haar naam ‘kiwi’ heeft gekregen. Kiwi’s worden niet alleen in Nieuw-Zeeland maar ook in Australië, Israël, Frankrijk, Italië, Spanje en in Noord- en Zuid-Amerika in grote hoeveelheden geteeld. De kiwi is een ronde of langwerpige, bruinbehaarde vrucht met een zacht groen vruchtvlees dat rond een witte kern ligt en 1.500 zwarte zaadjes bevat. De kiwi behoort tot de groep van de climacterische vruchten, d.w.z. dat ze gemakkelijk narijpen zonder dat de harige schil verandert. Steenharde kiwi’s zijn na enkele dagen zacht en rijp. Kiwi is een plant die nauwelijks ziekten kent en meestal niet met pesticiden behandeld wordt.

 

 

Vitamine C

De kiwi levert 100 mg vitamine C per 100 g vruchtvlees op, dat is uitzonderlijk veel en wordt slechts door de rozenbottel, acerola en duindoornbes overtroffen. De goede eigenschappen van de vitamine C zijn algemeen gekend: versterkt de immuniteit, stimuleert de stofwisseling, houdt het bindweefsel gezond, is goed voor de aders en de hormoonhuishouding en brengt stabiliteit in het emotionele leven.

 

Chlorofyl

De groene kleur van de kiwi wijst op de aanwezigheid van chlorofyl. Chlorofyl zorgt in de plant voor de fotosynthese of het opvangen van licht. Deze groene kleurstof wordt vaak omschreven als het bloed van de plant en bezit talrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen op moleculair en cellulair niveau zoals: sterk ontgiftende werking, verhoogt het aantal rode bloedcellen, zorgt voor een gezonde huid en gaat de strijd aan met vrije radicalen.

 

Calcium, magnesium en fosfor

De kiwi is rijk aan calcium, magnesium en fosfor, de drie bouwstenen van het bot. Deze vrucht helpt tegen osteoporose en andere botziekten. De combinatie van magnesium met vitamine C stimuleert dynamische processen in het lichaam zoals versterking van het zenuwstelsel en de hersenen en maakt iedereen stressbestendig. Magnesium voorkomt spierkrampen. De kiwi (24 mg per 100 g) en bananen (34 mg per 100 g) zijn twee vruchten die samen grote hoeveelheden magnesium leveren. De kiwi heeft een eiwitafbrekend enzym actinidine.

 

Kanker

De kiwi is een van de weinige vruchten die groen wordt als hij rijp is. De diepgroene kleur wijst op de aanwezigheid van grote hoeveelheden chlorofyl. Chlorofyl heeft een kankerremmende werking omdat ze kankerverwekkers bindt en daardoor uitschakelt. De celgroei zou afgeremd worden. Bovendien zijn er zoveel goede substanties aanwezig zoals vitamine C en magnesium dat de kiwi in een kankerdieet zeker niet mag ontbreken. Het sap van de kiwi verhindert de vorming van nitrosamine, een mogelijke kankerverwekkende stof uit nitraten. Flavonoïden, fenolzuren en carotenoïden leveren evenzeer een bijdrage in de strijd tegen kanker.

 

Het eten van kiwi’s

Een kiwi is rijp als het vruchtvlees bij zachte druk meegeeft. Te zachte kiwi’s zijn overrijp en gisten gemakkelijk. Bij het rijpen neemt de hoeveelheid chlorofyl af, maar onrijpe vruchten verteren niet. Een kiwi eet men als een gekookt eitje. Snijd de vrucht doormidden en haal met een lepeltje het vruchtvlees er uit. Kiwi kan gemakkelijk in fruitsalade gebruikt worden, tot moes gemixt of tot sap geperst. Kiwi’s zijn het hele jaar verkrijgbaar omdat er meerdere productielanden zijn. Kiwi’s laten zich niet tot jam of confituur bereiden omdat door de warmte het enzym dat verantwoordelijk is voor de binding wordt vernietigd. Kiwi’s worden altijd onrijp verkocht omdat ze gemakkelijk narijpen. Door ze in de koelkast te bewaren kan men het rijpingsproces afremmen. Door ze samen met een rijpe appel, peer of banaan in een plastic zak of aluminiumfolie te bewaren, zijn ze binnen 24 uur rijp. Sommige mensen zijn allergisch voor kiwi’s.

 

Kiwi tegen winterkwalen

De kiwi versterkt de immuniteit of het afweersysteem en zorgt er voor dat we beter bestand zijn tegen infectieziekten zoals verkoudheden, keel- en amandelontsteking, hoesten, bronchitis enz. De lange, donkere winter met zijn lage temperatuur belast onze gezondheid, men is weinig actief en komt minder in de buitenlucht. Door de klimatologische omstandigheden verzwakt de immuniteit en dat maakt ons vatbaarder voor winterkwalen. Om zich tegen de winterkwalen te beschermen zal men heel het jaar door fruit eten en er extra op letten om vanaf de nazomer meer gebruik te maken van een fruitontbijt en fruitmaaltijden of tussendoor grote hoeveelheden fruit te eten. De kiwi mag dan zeker niet ontbreken.

 

Kiwikuur

Een kiwikuur is ideaal als reinigingskuur in de lente, maar kan heel het jaar door. Alleen de winterperiode is er niet geschikt voor omdat men tijdens een reinigingskuur te veel afkoelt. Men kan kiezen voor een sapkuur of een monodieet. Bij een sapkuur perst men de kiwi’s tot sap en drinkt daarvan 1 liter per dag, afgewisseld met kruidenthee en/of water. Er wordt niets anders gegeten. Een kiwikuur werkt sterk reinigend, het lichaam wordt ontgift en de immuniteit versterkt. Een sapkuur duurt 3 à 5 dagen.

 

Bij een monodieet eet men driemaal per dag een hoeveelheid kiwi’s, niets anders dan kiwi’s. De hoeveelheid speelt geen rol maar men zal uiterst traag eten. Door traag te eten haalt men een hoog verteringsrendement en heeft men minder voedsel nodig. Een monodieet duurt 3 à 5 dagen en er wordt uitsluitend kruidenthee en water bij gedronken. Zowel een sapkuur als een monodieet is een goede inleiding om af te slanken. Om af te slanken is het aan te raden een evenwichtig dieet samen te stellen dat men gedurende een onbeperkte periode dagelijks kan gebruiken. Een afslankdieet dat in een bepaalde tijd het gewicht moet reduceren, kan wel helpen, maar het probleem begint nadien om dat ideaal gewicht te behouden.

 

Top