Gemakkelijk afvallen zonder brood

broodbuikEen nieuw boek over de in onze moderne wereld nogal gemakkelijk optredende overconsumptie van tarweproducten is uitgegeven door uitgeverij Kosmos onder de titel ‘Broodbuik’, geschreven door de Amerikaanse cardioloog William Davis.

 

 

Momenteel hebben meer en meer mensen, vaak zonder er zelf bewust van te zijn, een lichte of zwaardere vorm van gluten-intolerantie, tarweallergie of coeliakie. In zijn nieuwe boek ‘Broodbuik‘ gaat William Davis uitgebreid in op overmatige consumptie van tarwe als de oorzaak van deze lichamelijke problemen.

Een citaat uit het boek: “Elke dag consumeert de meerderheid van de Nederlandse bevolking voedselproducten gemaakt van tarwe. Als gevolg daarvan ervaren velen van hen een vorm van schadelijke effecten op de gezondheid, variërend van lichte huiduitslag en een hoge bloedsuikerspiegel tot onaantrekkelijke maaguitstulpingen die preventief cardioloog William Davis broodbuiken noemt. Volgens Davis heeft dat overtollige vet niets te maken met gulzigheid, luiheid, of te veel boter: het is te wijten aan al het brood dat we eten als lunch. Dat blijkt wel uit het feit dat meer dan 2000 van zijn patiënten hun gezondheid weer terugvinden na het opgeven van tarwe. Davis trok de verontrustende conclusie dat tarwe de grootste bijdrage is aan de wereldwijde obesitasepidemie – en de opheffing daarvan is de sleutel tot dramatisch gewichtsverlies en een optimale gezondheid.”

Davis gaat ook in op het onheuglijke feit dat de variëteit tarwe die sinds ongeveer de 50-er jaren bijna overal in Europa en Amerika wordt geconsumeerd er een is met een onnatuurlijke overmaat aan gluten, een voor velen nogal moeilijk verteerbaar tarwe-eiwit. Dit bestanddeel zorgt ervoor dat het tarwedeeg erg plakkerig is en daardoor, middels het aan brood toegevoegde gist of bakpoeder, extra luchtig kan worden opgeblazen. Deze, om die reden voor de handel lucratieve, tarwesoorten zijn door allerlei kruisingen en ‘veredelingsmethoden’ uit de oorspronkelijke graansoorten verkregen en hebben vervolgens de tarwemarkt bijna compleet overgenomen! (Noot van de webmaster: Gelukkig zijn in biologische winkels vaak nog wel oudere graanvarianten te koop, een voorbeeld hiervan is spelt, een graan waarin beduidend minder gluten zitten van een veel gemakkelijker verteerbare soort.) Davis bespreekt verder allerlei desastreuze gevolgen van het eten van deze ‘veredelde’ tarwe: tarwe-obesitas, tarwe-verslaving, diabetes, verzuring, staar, huidveroudering en hartaandoeningen…..

Bron: Frontier

 

Wel of niet wetenschappelijk onderbouwd, William Davis, Amerikaans cardioloog en schrijver van het boek Broodbuik, weet me toch voldoende te overtuigen zodat ik, hoe pijnlijk die gedachte ook is, tarwe uit mijn dieet ga schrappen. In ieder geval voor de komende weken.

Davis vergelijkt het schrappen van tarwe uit de voeding met de gedachte aan een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving. Volgens hem is deze uitdaging voor tal van mensen, zeker psychologisch, erg zwaar. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Een wortelkanaalbehandeling heb ik nog nooit gehad, maar dat lijkt me net zo min een pretje.

Nu heb ik ook nooit een broodbuik gehad, omdat ik altijd op mijn voeding let en probeer voldoende te bewegen, maar ik kan de Amerikaanse muffins en bagels helaas wel zien zitten. Eenmaal terug in Nederland, ga ik dit direct drastisch aanpakken. De extra vakantiekilo’s zullen er snel afvliegen door weer over te schakelen naar het voor mij ‘normale’ eetpatroon. Maar de gedachte om iets minder brood te gaan eten speelt al langer in mijn hoofd. Beter nog, ik gooi het roer om en ga me eraan wagen om tarwe uit mijn voeding te mijden.

Er zijn meerdere personen die mij inspireren op het gebied van minder tarwe. Steeds meer mensen in mijn omgeving ontdekken dat zij overgevoelig zijn voor gluten. Ik vind het interessant om er achter te komen wat er allemaal bij komt kijken als je geen gluten meer kunt verdragen en ben me er in gaan verdiepen. Het lijkt me lastig om je aan een glutenvrij/-arm dieet te houden en dan heb ik het nog niet over de prijs.

Voor meer inspiratie ben ik het boek Broodbuik gaan lezen. Recent schreef ik een nieuwsbericht over dit boek, waar overigens enige ophef over was. In de VS is het boek en het daarbij horende dieet een grote trend geworden. Maar ik vraag me af of het nu echt bewezen is of tarwe zo slecht voor je is. De één zegt van wel, de ander van niet. Davis pleit ervoor en zegt dat het elimineren van tarweproducten de gemakkelijkste en meest effectieve stap is die je kunt zetten om je gezondheid te bewaken. Het komt op mij ietwat overdreven over hoe hij de gezondheidseffecten beschrijft in zijn boek. Maar hierdoor juist voor mij de reden om het zelf te gaan ondervinden.

Gisteren was dag één. Ik kan er natuurlijk nog niet veel over zeggen, maar rijstwafels, kwark, fruit en groente overdag bevallen me tot nu toe prima. Ik ga jullie de komende vier weken op de hoogte houden van mijn ervaringen met het mijden van tarwe. Ik ben zelf heel benieuwd hoe het gaat uitpakken, aangezien ik een broodliefhebber ben. Maar ik ga ervan uit dat mijn lichaam er aan zal wennen en ik voortaan minder neig naar deze zogezegde dikmaker. Of ik er slanker, slimmer, sneller en gelukkiger van word, zoals Davis beweert, betwijfel ik. Slanker, slimmer en sneller is altijd mooi meegenomen, maar een gelukkig mens ben ik al.

Bron:http://www.voedingnu.nl

Samantha Jordaans

 

 

Top