DE VOEDINGSINDUSTRIE ONTMASKERD
Wat is gezonde voeding?
RINEKE DIJKINGA- 'Ik denk dat wij gewoon best ver afzitten van de ideale wereld waar eten onbespoten en maximaal voedend uit een gezonde bodem komt. Een heel mooie eerste stap is - vind ik - ga nou gewoon groente kopen en ga eens kijken of je richting de 400-500 gram groentes per dag kunt, omdat dat is wat jouw darmbacteriën eigenlijk primair moeten eten. Voor de rest zou ik zeggen; ideaal als je het kunt kopen uit een gezonde bodem, maar begin gewoon.'
Na een opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut en klassieke homeopathie, begon Rineke Dijkinga in 2003 een praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde, waar ze duizenden mensen met chronische klachten hielp op het gebied van voeding en leefstijl. In 2011 begon ze met het schrijven van boeken, om zo meer mensen te kunnen inspireren en helpen gezond te eten. In 2017 stopte ze met haar praktijk en startte ze met lezingen, cursussen en trainingen. Om op die manier nog meer mensen te kunnen bereiken en haar kennis en ervaring te kunnen delen. In 2018 kocht ze, van de opbrengst van haar boeken, een stukje land van 'postzegelformaat' in de gemeente Westerwolde. Een project waar ‘gezondheidswaarde per hectare’ de rode draad vormt en wordt gewerkt met Agroforestry en permacultuur.
De afgelopen jaren hebben ze honderden planten, struiken en bomen aangeplant om de biodiversiteit te verhogen. Bij Heerlijk Westerwolds Land, zoals hun educatieve project heet, kun je leren en ervaren wat deze biodiversiteit betekent voor de gezondheid op jouw bord. Rineke vertelt ook over haar nieuwste boek Mooi eten, mooi leven: 'Dat gaat eigenlijk over de verbinding tussen ons voedsel en ons leven. Dat een voldaan en compleet leven te maken heeft met het voedsel dat wij in onze mond stoppen. En Mooi eten, dat is voor mij eten wat alle voedingsstoffen bevat, wat uit een gezonde bodem komt. Waar de boer een eerlijke prijs voor krijgt, wat een streling is voor je smaakpapillen. Waar je gewoon blij van wordt als je ernaar kijkt, wat kleurrijk is. Wat een enorme biodiversiteit in zich heeft, door gewoon simpelweg mee te eten met wat de natuur biedt. En om dat ook weer te verwerken, zodat je er ook het hele jaar iets aan kunt hebben. Om iedereen die dat wil, dat weer over te dragen. Zodat iedereen dat aan zijn eigen keukentafel kan doen op een, volgens mij, simpele manier.'