Thierry Baudet: ''Wij willen de Nederlander weer centraal stellen!'

oog aardbolInterview van de Dagelijkse Standaard

 

Door: Mark Jongeneel

DDS was gistermiddag aanwezig bij de presentatie van het verkiezingsprogramma en kandidatenlijst voor de Tweede Kamer van Forum voor Democratie in het luxueuze Carlton Ambassador Hotel in Den Haag. Natuurlijk kan een uitgebreid interview met de lijsttrekker van FVDThierry Baudet, niet ontbreken.

Thierry vind je het ook zo jammer dat heel veel mensen teleurgesteld zijn dat jij weer de lijstrekker bent van FVD? Mensen op Twitter waaronder Jan Dijkgraaf smachtten ernaar.

Ja, ik heb helemaal niet de reacties nog gezien. Maar ik vond het erg grappig dat men ineens op Twitter met dit verhaal kwam. Toen hadden wij de keuze, gaan we dit ontkrachten? Actief ontkrachten. Of laten we ze lekker in de waan? Toen hebben we gedacht, laat ze maar lekker in de waan. Want ze verwijten ons altijd dat wij alleen maar in ophef geïnteresseerd zijn. Maar nu zaten ze er allemaal (De mainstream media red.) hoor. En ze waren weg, zodra het bekend werd dat ik bleef. Ja. En anders hadden ze hier met draaiende camera's hijgerig gestaan...

Het was prachtig om te zien. Terug naar de inhoud. Wat vind je nu het kernpunt uit jullie verkiezingsprogramma?

De absolute kern is opkomen voor de Nederlander. En niet voor klimaat, immigratie, de EU, globalisme, Amerikaanse militaire aanwezigheid. Centrale banken. Dus eigenlijk, zoals ik het zie, is er een conglomeraat ontstaan... van hele grote internationale belangen. En heel veel gevestigde Nederlandse politieke partijen... zijn daardoor gecoöpteerd, als het ware. Die dragen die belangen uit en die komen helemaal niet meer op voor de Nederlandse bevolking. En wij willen dat weer centraal stellen. De Nederlander centraal.

Eigenlijk staan jullie hier alleen in. Jullie willen uit de NAVO stappen. Een zeer gedurfd standpunt. Maar ik denk als je het de Nederlander het goed uitlegt dat heel veel Nederlanders zeggen dat het helemaal geen radicaal standpunt is. De NAVO is namelijk van een defensieve organisatie getransformeerd naar een aanvalsorganisatie.

Ja, zo is het. Zo zit het in elkaar. En wij zijn daarin fundamenteler. Het woord radicaal heeft een beetje een eng randje in Nederland. Maar zoals ik het woord begrijp, betekent het... fundamenteel, wezenlijk, vanuit de wortel, vanuit het fundament. En dat doen wij. Wij hebben een heel fundamenteel programma. En ook heel omvattend.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Weet jij dat FVD een nieuwe regeling heeft? Mensen die de partij steunen kunnen zélf geld verdienen aan donatiecampagnes voor de partij. Hoe dit werkt? Simpel! Doneer via deze link aan FVD voor de verkiezingscampagne, zodat FVD het kartel kan bestrijden, en dan krijgt DDS 10 procent van het gedoneerde bedrag! Zo sla je dus twee vliegen in één klap: je steunt de enige partij die het kartel aanpakt én ook meteen de enige website die dat doet!

Maar als je heel eerlijk kijkt naar de politieke geschiedenis dan begint FVD qua vredesidealen steeds meer op de PSP (Eén voorgangers van GL) te lijken.

Maar dat is ook het leuke aan ons. Wij geloven niet in die oude links-rechts. Rechts is militaristisch, links is pacifistisch. Wij voelen ons verwant aan de kritiek die destijds men had op het land. Ik ben fan van de Amerikaanse Republiek. Maar ik ben de tegenstander van het Amerikaanse Imperium.

Wij zijn allebei van dezelfde generatie (allebei geboren in de 80's) en dus opgegroeid. En wij dachten toen we jong waren dat de Irakoorlog gerechtvaardigd was. Door o.a. Corona zijn bij ons de ogen open gegaan.

Zo ontwikkelen we ons. En dat vind ik ook een teken van kracht. Dat heb ik vaker gedaan in de politiek, dat ik dan van mening verander. Want we ontwikkelen daarin. Je blijft lezen. En ook over de situatie in Israël... Mijn mening is ontwikkeld daarin. Ik vind dat Israël veel steken laat vallen.

Bijvoorbeeld met hun nederzettingenbeleid?

Dat is een voorbeeld daarvan. Ja, ik begrijp het ergens wel dat ze dat doen vanuit hun perspectief. Maar ik begrijp niet waarom wij dat zouden moeten steunen. Wij steunen Israël onvoorwaardelijk. Dat was in het verleden mijn standpunt. Want ik zag Israël als een output van de westerse Europese beschaving.

Maar nu niet meer omdat je het ziet als een vazalstaat van de VS?

Of Amerika is een vazalstaat van Israël. Dat kan ook. Maar in ieder geval, het is niet het Nederlands belang.

Oké. Dan komen we bij het einde van het interview. De kandidatenlijst. Ik vind het een hele mooie lijst. Als volger van FVD zie ik dat het allemaal mensen zijn die loyaal aan jou zijn. Je hebt je niet open gesteld voor nieuw geluid. Je wilt het risico niet nemen op nieuwe afsplitsingen.

Nee, het is niet alleen het risico. Maar wij willen gewoon dat FVD een partij is. En dat is dan een groot verschil met bijvoorbeeld BVNL. Dat is een samenraapsel van lobbyisten. Dus je ziet dat nummer 2 iemand van de ouderen is. Nummer 3 is iemand van de boeren. En dat vind ik niet sterk. Wij zijn echt een partij. En wij kiezen voor partijmensen. Niet iemand die we er van de zijkant bij plukken om misschien 5000 stemmen te halen.

En ik denk ook wel, met FFD haal je ook problemen in huis.

Tuurlijk haal je problemen in huis. En met Alistair Overeem ook. Maar er hoef maar dit te gebeuren. Die man die denkt, ja kut, daar gaat de competitie op. Dat begrijp ik ook. Ik respecteer dat ook. Van BN'ers of mensen die op een andere manier bekend zijn. Dat zag je bij BBB. Die had een militair...

Gijs Tuinman, drager van de Willemsorde.

Tuinman, je hebt gelijk. Maar die zei in een interview je kan ook op Derk Boswijk (CDA) stemmen, maar dat is logisch. Dat is begrijpelijk. En dat is ook een beginnersfout. Dat is een fout die ik ook maakte in het begin. Dat je denkt, we zijn een volkspartij. En mensen die het heel anders doen in het leven gaan van de ene op de andere dag politicus worden. Maar het is ook echt daadwerkelijk een vak.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.

Toch wel?

Dat vind ik echt. En ook een vak waar je beter in kan worden. Ik denk dat ik ook heel veel beginnersfouten heb gemaakt. Maar ik kan je vertellen dat ik nu niet jaloers ben op Pieter Omtzigt of Caroline van der Plas. Want ik weet wat zij nu meemaken, dat heb ik allemaal sinds 2019 meegemaakt.

Bron: Voorpagina - De Dagelijkse Standaard

 

 

Top