Gideon van Meijeren (FVD) alsnog gelijk

aardbol4Woord stikstof staat niet in Europese natuurregels

 

 

In een analyse in de Telegraaf wordt gesteld dat Nederland op slot zit door de vernietigende uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in 2019. Het PAS, bedacht door Diederik Samsom als PvdA-Kamerlid, was een manier om vergunningen af te geven voor activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor Europees beschermde natuurgebieden, vooruitlopend op toekomstige effecten van stikstofmaatregelen. De rechter oordeelde echter dat Nederland niet op de pof mag leven en dat de gevolgen van stikstofmaatregelen vooraf vast moeten staan. Alleen blijkt nu dat het woord stikstof niet in de Europese natuurregels staat. Alleen kon de Telegraaf dit al eerder weten, omdat het FVD Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren dit al een jaar roept.

Volgens de hoogste bestuursrechter is het PAS ook in strijd met het Europees verslechteringsverbod van natuur in de Natura2000-gebieden. Nederland heeft ruim 160 gebieden, versnipperd over het hele land, aangemeld in Brussel als Natura2000. De bewering van BBB-leider Caroline van der Plas dat het woord 'stikstof' niet in Europese natuurregels staat, klopt volgens de analyse in de Telegraaf. Het draait hier namelijk om een Europese richtlijn waarvan het doel vastligt, maar de invulling aan lidstaten zelf is.

Hoewel wetenschappers het erover eens zijn dat stikstofneerslag een belangrijke factor is om de kwaliteit van de natuur te meten, heeft Duitsland door andere regels een soepelere stikstofnorm dan Nederland. In rapportages over de staat van de natuur kan het in ons land zomaar 'slecht' gaan met een plantje, terwijl onze oosterburen net over de grens concluderen dat eenzelfde plantje het prima doet.

Bij de Telegraaf zijn ze dus eindelijk wakker geworden en geven ze Gideon van Meijeren (FVD) alsnog gelijk. Het woord stikstof staat niet in Europese natuurregels. Alleen is de Telegraaf te kinderachtig om dit toe te geven. Het is nog erger de Telegraaf heeft dit een jaar stil gehouden terwijl Gideon van Meijeren dit al een jaar roept. Maar sinds Caroline van der Plas (BBB) een monsterzege heeft geboekt lijkt opeens alles vloeibaar geworden en kan deze boodschap opeens wel worden gedeeld met de massa. Als je dit gegeven bewust verzwijgt als krant om dat de boodschapper je niet bevalt omdat hij van FVD is (Gideon van Meijeren red.). Dan ben je dus als medium medeveroorzaker van de onnodige stikstofcrisis, omdat je er bewust voor kiest om niet kritisch te zijn. Waar hebben we dit eerder gezien? Juist ja in Coronatijd. Dan ben je als krant harstikke fout!

Bron: www.dagelijksestandaard.nl

 

Top