Wat zijn lichtbollen en orbs?

orbsVeel mensen leggen bij het maken van foto’s cirkelvormige witte, of doorzichtige vlekjes vast. Dit worden lichtbollen – in het Engels orbs – genoemd. In sommige gevallen betreft het kleine stof- of sneeuwdeeltjes, waar het licht van de flitser op weerkaatst. Er zijn ook mensen die menen een geest te hebben gefotografeerd.

 

De neiging het paranormale erbij te halen wordt versterkt door de verklaringen van sommige mediums rondom het optische verschijnsel. Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Dr. Gary E. Schwartz en zijn collega Katherine Creath van de Universiteit van Arizona publiceerden in 2005 een studie over lichtbollen. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat de meeste lichtbollen het resultaat zijn van de weerkaatsing van het licht van de flitser. Schwartz en Creath stelden echter dat sommige lichtbollen niet zomaar kunnen worden verklaard.

Tijdens een aflevering van de BBC-documentaireserie Horizon werd een lichtbol vastgelegd die langzaam door het beeld bewoog en vervolgens verdween. De onderzoekers schreven: “Dit soort objecten beweegt op een dynamische en onvoorspelbare manier en kan niet worden veroorzaakt door de weerkaatsing van het licht van de flitser. Het is ook niet mogelijk dat veel van deze objecten het resultaat zijn van stofdeeltjes in de lucht.”

De documentaire was gefilmd met een dure infraroodcamera die op een statief was gemonteerd. Lichtbollen verschijnen meestal op foto’s die zijn gemaakt met goedkope camera’s. Schwartz en Creath gingen verder: “Het is onlogisch en onverantwoordelijk om te concluderen dat alle lichtbollen ter wereld kunnen worden verklaard aan de hand van de conventionele optica.” Voor deze onverklaarbare lichtbollen dienen zich mogelijk op den duur nieuwe verklaringen aan, aldus het tweetal.

Foto's van lichtbollen en orbs: zijn het geesten?

Lichtbollen in het Regent Theatre in Melbourne op 14 april 2012 na een optreden van Shen Yun Performing Arts.

Foto's van lichtbollen en orbs: zijn het geesten?

De schaduw van de hoorn van deze os is op de lichtbol te zien, hoewel de lichtbol zich tegelijkertijd voor de hoorn lijkt te bevinden.

Top