Narcisme: een gebrek aan zelfliefde

narcist2Narcisme kent vele variaties en er zijn veel verschillen bij mensen met een narcistische stoornis, maar als je verder kijkt kun je ook één zeer belangrijke overeenkomst vinden: het allesoverheersende gebrek aan liefde. Wanneer je niet echt van jezelf houdt en je niet bewust bent van wie je echt bent, kun je niet in liefde leven. Je leeft dan in angst.

 

Eigenlijk handelen we uiteindelijk allemaal vanuit maar twee soorten gevoel. Deze gevoelens zijn angst en liefde.

Angst versus liefde

Angst brengt logischerwijs een ander soort gedrag met zich mee dan liefde. Leven in angst is het tegenovergestelde van leven in liefde. Leef je in liefde dan breidt liefde vanzelf uit. Leef je in angst dan wordt alles om je heen kleiner. Uit angst worden deuren gesloten, in liefde worden deuren geopend. Uit angst ontstaat twijfel en wantrouwen, in de liefde rust en vertrouwen.Uit angst ontstaat een eenzaamheid, die met liefde verdwijnt.

Wat een narcist ook doet, hoe groots het ook lijkt, het komt allemaal voort uit angst en uit angst komt nooit iets moois voort. Alles wat echt groots is, kan alleen gecreëerd worden uit liefde. Iets wat uit angst geboren is, werkt negatief.

Angst vernietigt de liefde en haalt het lachen, de luchtigheid, het licht en de levendigheid van het bestaan naar beneden.

Ongezonde eigenliefde

De narcist zal vanwege zijn stoornis automatisch handelen vanuit zijn afweermechanisme en iemand die handelt vanuit angst denkt al snel alleen nog maar aan zichzelf. Als je echt van jezelf houdt, laat je automatisch anderen daarin delen. Je gaat dan met anderen om vanuit liefde en een overvloed en niet vanuit angst en een tekort. Deze manier van ‘zonder liefde in het leven staan’, breng zelfzuchtigheid voort. De narcist denkt dat hij los staat van alle dingen en essentieel verschilt van andere mensen.

Angst is een bijproduct van een gebrek aan zielsbewustzijn en deze onbewustheid creëert afscheiding.

Afgescheidenheid ligt ten grondslag aan zelfzucht, degeneratie, moreel verval, zwakte. Het verlamt, het stelt grenzen en laat geen ruimte voor uitbreiding en groei. Het wakkert de ongezonde eigenliefde aan: ik wil dit, ik ben dat, het is van mij.

Mentale zwakheid

De narcist is een gevangene van zijn eigen zelfzucht en daardoor vreselijk belemmerd in het leven. Zelfzucht is de wortel van mentale zwakheid, van een gebrek aan kracht en vooral van het ontbreken van een meevoelend hart. Zelfzucht is daarom de oorzaak van veel tegenslagen en leed. Het is beperkend. Het is de oorzaak van betreurenswaardige en schadelijke opvattingen. Zelfzucht maakt hem tot een gevangene in de gevangenis van zijn lagere zelf. Zelfzucht is onwaardig. Het is ook heel onverstandig, want er is niets dat zo verlamt en iemand laat zwelgen in het lagere bewustzijn als zelfzucht.

Iemand die zo weinig liefde voelt als een narcist kan alleen maar onkruid zaaien. Niets maakt zo klein als het narcistische te grote ego, niets vermindert de kracht van je ziel zo als concentratie op enkel je eigen zelfzuchtige, persoonlijke belangen en het vergeten van het welzijn van anderen.

Als je voor jezelf zaait, zuiver en alleen voor zelfzuchtige doeleinden, zal je oogst daarmee in overeenstemming zijn.

Hardnekkige zelfzucht

De natuur vraagt van alles wat leeft om samenwerking. De zelfzuchtige narcist kan niet samenwerken en delft, vroeg of laat, mede daardoor altijd het onderspit. Hij kan heus wel een poosje bloeien, maar nooit voor lang.

De hele structuur van het heelal berust op coördinatie en samenwerking, op geestelijke eenheid. De narcist die standvastig en onafgebroken ernaar streeft zichzelf te bevoordelen ten koste van anderen eindigt uiteindelijk vaak in vervlogen hoop en geestelijk verval, want de natuur duldt geen voortdurende en hardnekkige zelfzucht.

De natuur staat niet lang toe dat men aanhoudend zichzelf bevoordeelt ten koste van anderen, want het hart van de natuur is harmonie.

De eigenschappen die een narcist naar buiten toe laat zien, zoals charme, verantwoordelijkheidsgevoel, liefde, enzovoort, zijn allemaal geen echte eigenschappen. De zichtbare eigenschappen die hij aan de buitenwereld presenteert zijn slechts middelen om bewondering en aandacht te krijgen. Mede hierdoor zijn waarschijnlijk de meeste mensen niet in staat om de volle omvang en de ernst van de stoornis te begrijpen. Totdat je zelf een narcist in je leven van dichtbij meemaakt.

Die charmante en ogenschijnlijk zelfverzekerde persoon die eigenlijk iemand is die iedereen misbruikt, anderen belachelijk maakt en mensen kleineert op een dagelijkse basis? Dat kan toch niet waar zijn? Maar de narcist is er een meester in om zijn echte gezicht te verbergen.

Fragment uit: Voorbij het Narcisme in je relaties, familie en werk. – Mjon van Oers


Over ‘Voorbij het narcisme’

‘Voorbij het narcisme’ verduidelijkt niet alleen de psychologie van de narcist, maar geeft ook veel meer inzicht in wat je overkomt en handvatten om je leven in eigen hand te nemen. Aan de hand van vele voorbeelden en herkenbare verhalen kun je voorbij je angst stappen en vanuit liefde naar jezelf kijken, zodat je met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet gaat. Lees hier online het eerste deel van Voorbij het narcisme van Mjon van Oers 

Top