Zo krijg je meer zelfvertrouwen

zelfvertrouwenHoe je over jezelf denkt is heel bepalend voor hoe je in het leven staat, hoe je op andere overkomt en wat voor indruk je maakt. Hoe meer zelfvertrouwen en zelfrespect je hebt hoe positiever mensen tegen je aankijken.

 

 

Hoe meer je overtuigd bent van je eigenwaarde, hoe beter je je voelt, en dat straal je dan ook uit. De meeste mensen twijfelen in meer of mindere mate aan zichzelf. Of ze vinden zichzelf niet knap genoeg, vinden zichzelf te dik, vinden hun kleding niet leuk genoeg etc. Zelfs als ze iets positiefs te horen krijgen, zijn ze eerder geneigd het te verklaren aan toevalligheden, in plaats van de credit aan zichzelf te geven. Of het nu komt door iets wat je hebt meegemaakt, je opvoeding of omdat het in je persoonlijkheid zit, onzekerheid dringt langzamerhand je gedachtewereld binnen en voordat je het weet, denk je negatief over je zelf.

Als je negatief over jezelf denkt, kan dat inderdaad zo tegen je werken. Als je denkt dat je iets niet kunt doen en je gaat het proberen, lukt het je waarschijnlijk niet. Als je bang bent niet aardig gevonden te worden, en je gaat je best doen om in de smaak te vallen, stoot je veel mensen juist van je af. Als je denkt dat je niet mooi genoeg bent, straal je dat al uit en geef je mensen niet snel de kans om je te zien zoals je echt bent. Je moet dus proberen zelfvertrouwen te krijgen en dat zit in de kleine dingen; een open blik, een glimlach op je gezicht, oogcontact maken met anderen en jezelf goed verzorgen. Als je dat doet zie je er een stukje aantrekkelijker uit!

Zelfvertrouwen is te leren. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan je heel ongelukkig maken. Probeer de volgende stappen en je zult zien dat je zelfvertrouwen groeit.

* Doe een poging om negatieve gedachten te vervangen door positieve gedachten * Prijs jezelf voor elk succesje dat je boekt * Accepteer complimenten, bedank ervoor * Geef anderen zelf ook complimenten * Zeg hardop waar je goed in bent * Vergelijk jezelf niet met anderen * Kom voor jezelf op en laat niet over je heen lopen * Neem verantwoordelijkheid voor je fouten, fouten maken mag * Laat anderen in hun waarde en geef aandacht aan mensen in je omgeving * Stel niet te hoge eisen aan jezelf.

Top