WAT ZIJN ANTI-OXIDANTEN?

fruit kleinWAT ZIJN ANTI-OXIDANTEN EN VRIJE RADICALEN, EN HOE WERKEN ZE ?.Alles wat je in je mond steekt heeft directe invloed op je lichaam en gezondheid. Waarom zou men slecht voedsel eten ? Omdat men niet weet wat gezond voedsel is ? Wij kijken , hier in het Westen, op een totaal andere manier naar voeding  als in het Oosten. Ieder kruid, iedere specerij en iedere soort groente en soorten fruit draagt bij aan hoe men zich voelt. En hoe het met iemands gezondheid is gesteld op hogere leeftijd. Hier een interessant artikel over “WAT ZIJN ANTI-OXIDANTEN EN VRIJE RADICALEN”.vrije r blog gezond plaatje ok

 

Gisteren hoorde ik op de radio een item  over ons drinkwater. Dat er zo langzamerhand ZOVEEL  medicijnen worden geslikt, dat ons grondwater  vervuild begint te raken. De natuur kan de hoeveelheid chemische toevoegingen niet meer aan,.. en ons eigen lichaam ? Waar ligt de grens tussen gezond en ongezond ? Laten we eens kijken naar bijvoorbeeld  ANTIOXIDANTEN en VRIJE RADICALEN. We lezen erover en horen er van alles over. Meestal wordt er ons van alles over verteld, maar hoe het nou precies in elkaar steekt. Het grote publiek wordt verteld dat antioxidanten gezond zijn, omdat ze vrije radicalen neutraliseren.  Maar waar gaat het nou precies over  en waarvoor dient het ?

WAT ZIJN VRIJE RADICALEN, EN HOE WERKEN ZE ? .

Dit zijn kleine moleculen die grote schade in ons systeem kunnen aanrichten. Ze ontstaan in het lichaam als bijproduct . Deze moleculen reageren met proteïnen, dna-fragmenten of met celwanden. Deze beschadigen hierdoor. Deze krijgen we binnen door slechte voeding en veel additieven  in het fabrieksvoedsel. Het zijn  eigenlijk “vrij rond slingerende kogels ” die grote schade kunnen aanrichten in ons systeem. Ze tasten het erfelijke DNA aan, en maken hun werking kapot.

Je kunt ze binnenkrijgen door zwart fijnstof, sigarettenrook, te vet voedsel, vuil water en additieven in ons voedsel. Voornamelijk vet eten vervoert vrije radicalen naar de cellen. Ze hebben het grootste werkingsterrein in de hersenen, omdat de hersenen het vetste orgaan zijn en de meeste zuurstof gebruiken.  Vrije radicalen vervetten het lichaam, dus onze hersenen vervetten . Dit wekt op hogere leeftijd ontstekingen op en zo kun je op hogere leeftijd problemen krijgen . Glucose transport wordt steeds moeilijker, en zo ontstaan veel problemen in onze hersenen.         vrij r blog werking

HET IS NIET ALTIJD ZO DAT  VRIJE  RADICALEN per definitie altijd slecht zijn. Het zijn ‘vernietigers’ , meestal van virussen en bacteriën. Maar kunnen  ons systeem ook aanvallen, ze vernietigen de cellen. Ziekten die ontstaan door een teveel aan vrije radicalen zijn: artritis, kanker, diabetes, ziekte van Parkinson, hersenproblemen, hart-en vaat problemen, een te hoog cholesterol gehalte en eigenlijk nog vele “welvaartsziektes” meer.

We lezen er elke  dag over in de krant, en kijken naar de operaties op de televisie, die deze welvaartziekten proberen te verhelpen. Maar de natuur heeft een  ander systeem, bijvoorbeeld kanker heeft voedingsstoffen en  zuurstof nodig. Die krijgt het door nieuwe bloedvaatjes aan te maken, en zo is de tumor voorzien van groei.  Dit heetANGIOGENESE. Als men dit zou kunnen stoppen, is de verdere groei van de tumor ook bemoeilijkt.

WAT IS ANGIOGENESE ?  vrij r blog blauwe bes ok

Volgens de WIKIPEDIA isantigiogenese : de vorming van nieuwe bloedvaten. Dit gebeurt vanuit de bestaande bloedvaten, en is noodzakelijk bij het herstel van wonden, de groei van een nieuwe baby en groei van onszelf.  Maar ook bij ernstige ziekte, bijvoorbeeld kanker. Deze ziekte verspreid zich vanuit de bloedvaten, en groeit op andere plekken in ons lichaam dan ook verder.

Men heeft echter ontdekt dat er verschillende voedingsmiddelen zijn , die deze groei remmen. Die de vorming van nieuwe bloedvaten verhinderen. Sommige voedingsmiddelen, zoals aardbeien en frambozen, blauwe bessen en bramen. Groene thee en citrusvruchten. Ook rauwe peterselie bemoeilijkt de groei van nieuwe bloedvaten, daarom werd er vroeger gezegd dat rauwe peterselie slecht zou zijn  voor zwangere vrouwen.  Broccoli, tomaat  en , als supervoorbeeld, granaatappel.

Veel onderzoek wees uit dat ” ellagine zuur” en  ”delfinidine” twee stoffen zijn die de vorming van nieuwe bloedvaten bij tumoren sterk remmen, of soms zelfs verhinderen.  De tumor krijgt dan geen voedingsstoffen en zuurstof meer en sterft langzaam af. Iedere vorm van kanker is afhankelijk van ANGIOGENESE.

WAT ZIJN ANTIOXIDANTEN, EN HOE WERKEN ZE ? .

Dit zijn de “body guards” die de  ”rondslingerende kogels” opvangen. Dit doen ze door ermee te reageren, waardoor waardevolle celonderdelen gespaard blijven, gespaard van de terreur van de vrije radicalen. Bijvoorbeeld groene thee is zo een “saver”. En de granaatappel is hierbij de kampioen ! Deze heeft een explosief hoog beschermende anti oxidant vermogen. Ze vangen op een zuivere, natuurlijk manier “de rondslingerende kogels “op.

In het boek “EET GEZOND, LEEF GEZOND” van Dr. R. BELIVEAU en DR. D. GINGRAS zijn hier hoofdstukken vol over geschreven.  Vooral overde combinatie van kurkuma-longa en granaatappel.LETTERLIJK CITAAT “.. vooral curcumine is in dit opzicht interessant, want deze stof heeft waarschijnlijk het grootste kankerremmende effect in het plantenrijk..” ( blz 180 ) 

Toch horen  vrije radicalen  in ons systeem thuis. Ze vallen aan, maar beschermen ook. Omdat ons lichaam dan bijzondere eiwitten aanmaakt, als ze vrije radicalen opspoort. Deze eiwitten beschermen ons. We hebben ze nodig. Dus tabletten nemen die specifiek beschermen tegen vrije radicalen zou niet zo’n goed idee zijn. Beter is het om gebruik te maken van een  natuurlijke bescherming in de vorm van voedingsmiddelen.

direct bestellen buttonBijvoorbeeld door goede kurkuma te kopen, of zuivere granaatappel te kopen. 

WAT KUN JE ER DAN TEGEN DOEN ? .

Eet dingen waar van nature anti-oxidanten in zitten. Je doet daar zo goed aan , en eet het  zo mogelijk biologisch geteeld.

vrije r blog peper* Granaatappel *Rode peper   *Rozijnen  *Bramen  *Bosbessen *Granaatappel  *Acaï  * Boerenkool ( vers)  * Tomaten (licht gebakken in olijfolie) *Knoflook  *Aardbeien (onbespoten) 

*Spinazie   *Broccoli  *Spruitjes  * Rode biet   *Avocado   *Druiven *Pruimen ( ook gedroogd)    *Frambozen (ook gedroogd)   *Kersen   *Alfalfa   *Sinaasappel   *Grapefruit   *Kidney beans  

*Maïs   *Aardappelen    *Kool   *Zwarte thee   *Groene thee  *Rode wijn   *Groene bladgroente   *Tomatensap   *Druivensap     *Cacaopoeder

JUISTE VOEDING VOORKOMT ZIEKTE.

Er zijn tegenwoordig veel wetenschappers van overtuigd dat schade aan de cellen en hersencellen ( door vrije radicalen) kunnen worden hersteld door een uitgekiend

KURKUMA-LONGA.

KURKUMA-LONGA.

dieet. Veel verse spinazie ( liefst als salade) , (onbespoten) aardbeien, veel groene groente en tomatengerechten . Neem elke dag een glas sap van bosbessen, acaï bessen of granaat appel. Tomatensap is ook prima. Neem elke dag een stuk of 5 gedroogde pruimen. Ook kun je een smeersel maken van vijgen, pruimen, amandelpasta en dadels. Bijvoorbeeld als broodbeleg, maar nog beter door de havermout.

Drink dagelijks een paar kopjes groene en/of zwarte thee. Laat het dan wel even 5 minuten trekken. Kruiden theeën hebben voornamelijk een medicinale werking, maar bevatten weinig of geen antioxidanten !  Groene thee moet je het beste niet van tevoren zetten, maar vers. Niet dat groene thee niet gezond is, maar er zitten ook stoffen in de groene thee langer houdbaar maken. En die zijn niet zo gezond, bij lang “trekken”.

Een of twee glazen rode wijn per dag ( voor of bij het eten) levert ook veel anti-oxidanten. Maar beter is het om er niet meer van te drinken. Een of twee glazen rode wijn hebben een ontstekingsremmende werking. Bovendien hebben deze matige rode wijn drinkers 75 % minder kans op intellectuele aftakeling en beroertes. En dan komt  biologische wijn beter uit de test, als niet biologische. WAT ZE OOK ZEGGEN/SCHRIJVEN !

En voor de niet-wijn drinkers: Blauwe druivensap is even goed !

En voor de chocolade liefhebbers: chocola (vooral cacaopoeder) levert ook veel antioxidanten. Voornamelijk pure of zwarte chocola van 70 % cacao ! Melkchocola niet, daar zit teveel suiker in, dat is niet gezond ! Hier een beetje info over waarom het wel verstandig is om vers te eten. Waarom je die pakjes en zakjes uit de supermarkt beter kunt laten staan.

 

 

Bron: http://tienekescholtens.wordpress.com/

Top