Waarom vergeven zo belangrijk is

kleuren duifHet oorspronkelijke Griekse woord ‘vergeven’ betekent letterlijk loslaten. Bij vergeving denk je snel aan daden. Maar het gaat ook om gedachten en uitspraken waar we ons niet eens bewust van hoeven te zijn.

 

 

 

Die woorden hebben een ander gekwetst of pijn gedaan. Het gaat erom dat je de ander of jezelf niet meer kwalijk neemt, de ander iets niet meer nadraagt, er is sprake van kwijtschelding, genade, verlossing, verzoening doordat je heb vergeven. Vergeving is een manier van verwerken en dus loslaten.

Wat gebeurt er als je niet kan vergeven

Je kan een ander vergeven, maar ook kan je jezelf vergeven. Jezelf vergeven, kan over van alles gaan, In de essentie vergeef je jezelf omdat je door je eigen onmacht of onwetendheid in een bepaalde situatie terecht bent gekomen, waardoor je je ziel heb belast. Daardoor heb je vervolgens mensen en situaties als probleem ervaren en kon je niet meer neutraal en vanuit liefde denken, voelen en handelen.

Vergeven is iets anders dan vergeten. Het vertrouwen kan zijn geschaad, ook nadat men de ander heeft vergeven.

Waarom vergeven

Als we niet vergeven kunnen we letterlijk ziek worden en klachten ontwikkelen zoals migraine, hoge bloeddruk, een maagzweer en kanker. Want je slaat letterlijk haatgevoelens, woede, wrok, bitterheid en wraakgevoelens op in je lichaam. Vergeving is een keuze vanuit bewustwording. Accepteer wat er is gebeurd. Het is wat het is. Je kan het niet veranderen. Je kan het wel loslaten, jezelf er niet meer mee verbinden. Daardoor kan je verdergaan.

Het geeft je een gevoel van bevrijding. Eigenlijk zeg je dan: ik verspil niet langer mijn energie hieraan. Ik heb ervan geleerd en richt me weer op het hier en nu en de toekomst. Dat wat er is gebeurd laat je helemaal los. Gevoelens van boosheid, wrok, schuld verdwijnen en je kan je weer ontspannen. Je heelt jezelf. Je opent deuren, die je had gesloten. Gevoel van innerlijke rust, vrede en dankbaarheid is het resultaat van vergeving. Met vergeving sluit je uit dat het weer bij je terugkomt (karma).

 

Hoe kan je vergeven

Vergeven is een emotioneel proces. Je zegt dus niet “zand erover”, maar vergeving komt uit je hart en niet uit je hoofd. Geef de emoties de ruimte. Voel wat het met je gedaan heeft en wat het heeft geblokkeerd. Het moment dat je je bewust wordt dat de wrok of boosheid je niets oplevert maar dat het jezelf in de weg staat, kan je een ander vergeven. Besef je dat je de ander niet kan veranderen of controleren, wil je de negatieve gevoelens stoppen en je les eruit leren, wil je uit de slachtofferrol stappen en verder met je leven, ben je er klaar voor je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven? Dan ben je in staat om te vergeven. Als je besluit te vergeven, geef je jezelf permissie tot het hebben van een keuze.

Ho’oponopono

Volgens de oude Hawaïianen[1], komen al onze problemen voort uit gedachten, die gekleurd zijn door pijnlijke herinneringen uit het verleden. De helende zinnen van Ho’oponopono helpen deze pijnlijke gedachten, die onbalans veroorzaken in jezelf los te laten. Dit doe je door het zeggen van vier zinnen: Het spijt me, vergeef me alsjeblieft, ik hou van jou, dank je wel.

Vergeven is de rode draad binnen het Ho’oponopono proces. In het Ho’oponopono proces richt je de verontschuldigen tot jezelf. Je vergeeft jezelf. Als je oprecht jezelf vergeeft, dan bevrijdt je jezelf van angsten en je schaduwkanten. Je maakt je geheugen leeg zodat je je hart kan openen voor liefde. De kracht van vergeving is zo groot, dat het bevrijdend werkt, een geluksgevoel of opluchting teweeg kan brengen, dat tot loslaten leidt. De Hawaïïanen zien vergeving als daad van liefde, een groot geschenk van jezelf.

Bron: www.nieuwetijdskind.com

Top