Vijf ‘andere’ bieren voor je plezier en gezondheid
Gekiemd, gegist of gebrouwen: gefermenteerd voedsel versterkt de afweer, ondersteunt de darmflora, werkt reinigend op het lichaam en gaat vele kwalen tegen. Maar niet iedereen heeft altijd zin in zure groenten, exotische sausen of karnemelk. Bubbelende, frisse drankjes gaan er wel altijd in. Hier vijf voorbeelden van ‘ander bier’. Strikt genomen zijn het geen bieren, want bier is een brouwsel gegist op een granenbrij. Maar allemaal smaken ze fris, sommige moet je leren waarderen, anderen zijn gelijk al heerlijk. Allemaal zijn ze zeer gezond.
Gefermenteerde dranken zijn er al zo lang als er mensen zijn. In ieder geval bestaan er historische sporen van 12000 jaar oud. Een tijd zonder koelkasten bleef je gezonder met bier dan met onbetrouwbaar putwater. Middeleeuws bier bevatte maar 1 of 2 procent alcohol. Hierdoor kon je er haast niet dronken van worden. Een onderzoeksteam uit Pennsylvania, USA, vond in bier kleine hoeveelheden van de aanbevolen dagelijkse cocktail aan vitaminen en mineralen. Bier en wijn hebben ook een gunstige kalium-natriumbalans. Verder bevat bier xantohumol, een bitterstof (uit hop) die borst- en prostaatkanker tegengaat.
En wijn? Een onderzoek gepubliceerd in maart 2013 aan de Universiteit van Illinois, USA, laat de effecten zien van wijn uit blauwe en zwarte bessen op de gezondheid. Zo bleek dat de tannines (bitterstoffen) daarin een uitstekende bron vormen van antioxidanten, enzymen die koolhydraten afbreken en ontstekingsremmend zijn, net als de tannines in vooral ‘droge’ rode wijnen. Vanwege de alcohol maximaal 2 glazen per dag, anders doet die alle gezondheidsvoordelen weer teniet.
* Appelbier (cider)
An apple a day keeps the doctor away, is een oud Engels gezegde. Misschien moet het voortaan heten: een cider per dag. Want er is nu bewijs dat deze drank uit gefermenteerd appelsap echt gezond is. Het zit vol stoffen die kanker, hartkwalen en andere degeneratieziekten remmen. Mensen geloofden altijd al dat het gezond was, maar er bestond nog geen bewijs. Nu is het hoge gehalte aan antioxidanten aangetoond. Een kwart litertje cider biedt evenveel antioxidanten als een glas rode wijn. Antioxidanten ‘vegen’ celbeschadigende vrije radicalen op. Dr. Caroline Walker, onderzoeker aan een Brewing Research International in Surrey, bij Londen: “Onderzoek onder proefpersonen wees uit dat het lichaam de antioxidanten uit cider snel opneemt.” Goed spul dus! De positieve effecten gaan echter verloren als je de maximale dagelijkse hoeveelheid voor alcohol overschrijdt. Bij cider komt dat neer op ongeveer een halve liter, of twee glazen per dag.
*Gemberbier
Vergeet het suikerwater dat doorgaat voor ‘ginger ale’ en maak je eigen heerlijke gemberbier! Enkele handenvol versgeschilde schijfjes gember net bedekken met water, aan de kook brengen en 5 minuten laten sudderen. Dan afdekken en een uur laten afkoelen. Door een zeef halen en het afgietsel opzetten met wat suiker. Opwarmen tot de suiker smelt, af laten koelen. De gekoelde siroop in een flesje doen en opbergen in de koelkast. Ginger ale maak je door bijvoorbeeld koolzuurhoudend bronwater , 1 lepel limoensap, 2 lepels siroop in een glas water. Kneus wat muntblaadjes en voeg ze erbij.ijsblokjes, klaar!
*Kefir
Wie kefir drinkt leeft lang, zeggen ze in de Kaukasus. Vast staat in elk geval dat kanker, spijsverteringskwalen en TBC daar weinig voorkomen. Kefir bevat licht verteerbare volwaardige eiwitten en bezit van nature antibiotische eigenschappen. Kefir wordt bereid door de zwamachtige kefir-knol te overgieten met melk. Laat dit 24 tot 36 uur staan bij kamertemperatuur. Daarna voorzichtig met een plastic lepel omroeren en door een plastic zeef gieten. De drank die je dan krijgt, in de koelkast plaatsen, samen met de zwamachtige knol. De omvorming van de melk gebeurt hoofdzakelijk door de Bacillus Sancaszius. De zure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt. Kefir bevat naast probiotische bacteriën ook heilzame gisten.
*Brooddrank of kvass
De brooddrank gefabriceerd door de Duitse bakker Wilhelm Kanne, komt oorspronkelijk uit Rusland. Daar liet men gesneden klompen grof brood met zout, specerijen en water in grote kruiken gisten met melkzuur. Na een aantal dagen werd het mengsel door de zeef gehaald en zo ontstond ‘kwass’. Twee nadelen: het spul smaakt onprettig en bevat vrij veel alcohol. Kanne maakte daarom op basis van water en volkorenbrood een alcoholvrije gezondheidsdrank met alle vitale stoffen uit het volkorenbrood en tal van gezondheidsbevorderende substanties die ontstaan bij melkzuurgisting. Brooddrank bevat selenium en zink die de afweer versterken, en vele andere mineralen en sporenelementen, en enzymen. Aanbevolen bij jicht, reuma, MS, obesitas. Doet bij suikerpatiënten de bloedsuikerspiegel dalen.
*Komboecha
Gemaakt van gefermenteerde thee op een soort bruingroenige blubber. Het resultaat mag er wezen. Komboecha helpt op een natuurlijke wijze afvalstoffen van onze eigen stofwisseling of gifstoffen opgenomen uit de voeding of ademhaling af te voeren. De zwam wordt aangezet op gesuikerd water, groene of kruidenthee en produceert onder andere het sterk ontgiftend en anti-tumorale glucoronzuur, de vitaminen B1, B2, B3, B6, B12, C en foliumzuur, rechtsdraaiend melkzuur, waardevolle enzymen, antibiotische stoffen en een klein beetje alcohol, zoals in alcoholarm bier en een aantal fruitsappen. Te koop in natuurvoedingswinkels.
Bronnen: Science direct, Molecular Nutrition and Food Research, Daily Mail