Tips om te aarden

Afdrukken

aarden gegrond zijnZoals dieren zich voorbereiden op de winter door voorraden aan te leggen van alles wat ze nodig hebben om gezond te blijven, zo kunnen wij ons ook voorbereiden op dit stille seizoen.

 

 

De winter is een tijd van inkeer en overdenking om onze wortels te voeden en onze innerlijke bronnen aan te vullen. De blaadjes vallen van de bomen en ook wij keren naar de aarde. We vinden onze connectie met de aarde terug door ons te aarden om onze energie te bewaren en ons immuunsysteem gezond te houden. Als het echt winter is, ben je blij dat je je hebt voorbereid.

Hoe simpel en intuïtief aarden ook klinkt: het gaat ons niet zo makkelijk af als de dieren. Ik ging door drie gezondheidscrises en een heftige paniekaanval heen voordat ik leerde wat geaard zijn betekent. Laat staan hoe je in het nu kunt zijn.

Mijn eerste prioriteit is altijd om me waardevol te voelen. Ik voelde me waardevol op werk, dus ik werkte gewoon meer – meer taken, meer opdrachten, meer promoties. Toen kwam mijn burnout.

Mijn lievelingsbeschrijving van hoe hard we altijd werken komt van True Refuge van psycholoog en meditatieleraar Tara Brach. Zij zegt: “Het is alsof we in een motorboot luidruchtig rondscheuren, op zoek naar een plek die stil is, vredig en kalm. We lossen een probleem op, antwoorden op vragen, bereiden ons voor op het volgende, verbeteren onszelf. Maar we maken alleen maar meer golven en geluid waar we ook gaan. Het gaat misschien in tegen onze ambitieuze conditionering, maar ware vrijheid komt wanneer we de motor op stil zetten en op natuurlijke wijze de rust vinden.”

We zijn een maatschappij van motorboten geworden. Of het onze eindeloze To Do-list is of het gevoel dat het ‘goed’ moet, we voelen de hele tijd druk van alle kanten. We hebben altijd al gehoord dat we het moeten maken in het leven – van onze ouders, onze leraren, en van de media. Zelfs wanneer we ‘proberen’ om te ontspannen, doen we dat vol vuur en met een doel voor ogen. Ik maak me daar net zo schuldig aan.

Toen ik voor het eerst yoga ontdekte, nam ik drie jaar lang zeven dagen per week les. Daarna schreef ik me in voor een training om yogadocent te worden. In mijn poging om rust te vinden en kalm te worden, was ik plotseling weer op weg om beter te zijn.

We laten onszelf geloven dat als we zullen falen als we even de tijd nemen om op adem te komen. Alsof we iets zullen missen. Dat we minder zullen zijn. Dus we pushen onszelf continu tot ver voorbij het punt van intuïtie, rede, en welzijn.

Onze relatie met de aarde

Wanneer we opgroeien, verliezen we hoe het was om een relatie met de aarde te zijn. Als baby’s leren we van onze rug op onze buik te rollen. We leren onszelf langzaam maar zeker in relatie tot de grond te bewegen. Kinderen duwen en drukken in samenwerking met de grond om de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben voor de volgende stap.

Wanneer we compleet geaard zijn, voelen we ons ondersteund. Dan hoeven we niet meer continu rond te scheuren met onze motorboot, op zoek naar een plek waar we ons stabiel, stevig en veilig voelen. We kunnen op adem komen, ons opnieuw met onszelf verbinden, onze innerlijke balans opmaken, en dan besluiten nemen op basis van wat we echt nodig hebben.

Wanneer we kalm zijn, kunnen onze hersenen de prefrontale cortex aanzetten – het gedeelte van onze hersenen verantwoordelijk voor nadenken over het grotere plaatje. Van nature beginnen we dan beslissingen te nemen die ons beter van dienst zijn. Wanneer we leren om gedragen te worden door de grond, kunnen we op een compleet nieuwe manier leven. We worden meer bereikbaar voor onszelf en voor de mensen van wie we houden.

Een oefening om jezelf te aarden (liggend)

Een oefening om jezelf te aarden (staand)