Tips om te aarden

aarden gegrond zijnZoals dieren zich voorbereiden op de winter door voorraden aan te leggen van alles wat ze nodig hebben om gezond te blijven, zo kunnen wij ons ook voorbereiden op dit stille seizoen.

 

 

De winter is een tijd van inkeer en overdenking om onze wortels te voeden en onze innerlijke bronnen aan te vullen. De blaadjes vallen van de bomen en ook wij keren naar de aarde. We vinden onze connectie met de aarde terug door ons te aarden om onze energie te bewaren en ons immuunsysteem gezond te houden. Als het echt winter is, ben je blij dat je je hebt voorbereid.

Hoe simpel en intuïtief aarden ook klinkt: het gaat ons niet zo makkelijk af als de dieren. Ik ging door drie gezondheidscrises en een heftige paniekaanval heen voordat ik leerde wat geaard zijn betekent. Laat staan hoe je in het nu kunt zijn.

Mijn eerste prioriteit is altijd om me waardevol te voelen. Ik voelde me waardevol op werk, dus ik werkte gewoon meer – meer taken, meer opdrachten, meer promoties. Toen kwam mijn burnout.

Mijn lievelingsbeschrijving van hoe hard we altijd werken komt van True Refuge van psycholoog en meditatieleraar Tara Brach. Zij zegt: “Het is alsof we in een motorboot luidruchtig rondscheuren, op zoek naar een plek die stil is, vredig en kalm. We lossen een probleem op, antwoorden op vragen, bereiden ons voor op het volgende, verbeteren onszelf. Maar we maken alleen maar meer golven en geluid waar we ook gaan. Het gaat misschien in tegen onze ambitieuze conditionering, maar ware vrijheid komt wanneer we de motor op stil zetten en op natuurlijke wijze de rust vinden.”

We zijn een maatschappij van motorboten geworden. Of het onze eindeloze To Do-list is of het gevoel dat het ‘goed’ moet, we voelen de hele tijd druk van alle kanten. We hebben altijd al gehoord dat we het moeten maken in het leven – van onze ouders, onze leraren, en van de media. Zelfs wanneer we ‘proberen’ om te ontspannen, doen we dat vol vuur en met een doel voor ogen. Ik maak me daar net zo schuldig aan.

Toen ik voor het eerst yoga ontdekte, nam ik drie jaar lang zeven dagen per week les. Daarna schreef ik me in voor een training om yogadocent te worden. In mijn poging om rust te vinden en kalm te worden, was ik plotseling weer op weg om beter te zijn.

We laten onszelf geloven dat als we zullen falen als we even de tijd nemen om op adem te komen. Alsof we iets zullen missen. Dat we minder zullen zijn. Dus we pushen onszelf continu tot ver voorbij het punt van intuïtie, rede, en welzijn.

Onze relatie met de aarde

Wanneer we opgroeien, verliezen we hoe het was om een relatie met de aarde te zijn. Als baby’s leren we van onze rug op onze buik te rollen. We leren onszelf langzaam maar zeker in relatie tot de grond te bewegen. Kinderen duwen en drukken in samenwerking met de grond om de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben voor de volgende stap.

Wanneer we compleet geaard zijn, voelen we ons ondersteund. Dan hoeven we niet meer continu rond te scheuren met onze motorboot, op zoek naar een plek waar we ons stabiel, stevig en veilig voelen. We kunnen op adem komen, ons opnieuw met onszelf verbinden, onze innerlijke balans opmaken, en dan besluiten nemen op basis van wat we echt nodig hebben.

Wanneer we kalm zijn, kunnen onze hersenen de prefrontale cortex aanzetten – het gedeelte van onze hersenen verantwoordelijk voor nadenken over het grotere plaatje. Van nature beginnen we dan beslissingen te nemen die ons beter van dienst zijn. Wanneer we leren om gedragen te worden door de grond, kunnen we op een compleet nieuwe manier leven. We worden meer bereikbaar voor onszelf en voor de mensen van wie we houden.

Een oefening om jezelf te aarden (liggend)

  • Ga op de grond liggen in een comfortabele positie.
  • Scan je lichaam en let op waar je lichaam de grond raakt. Waar je contact maakt met de aarde.
  • Op iedere uitademing, voel je gewicht dieper in de grond zakken.
  • Laat de aarde je dragen.
  • Scan je lichaam opnieuw – van je kruintje tot aan je tenen – en voel waar je in je lichaam nog spanning voelt.
  • Met elke inademing, breng je aandacht naar deze gespannen delen van je lichaam en laat de spanning los.
  • Adem naar je schouders, je rug, je tenen, en verzacht.
  • Scan je lichaam een derde keer en check of de spanning terug is gekomen of zich heeft verplaatst. Zo ja, verzacht opnieuw.
  • Herhaal dit proces zo  vaak als je nodig hebt om je volledig relaxed en ondersteund te voelen.
  • Richt je aandacht op de sensatie volledig gedragen te zijn.
  • Sla deze sensatie van ontspanning op in je geheugen, dat je je zo gekoesterd en geborgen voelt door de grond, dat je zo compleet alle spanning kunt loslaten.
  • Blijf hier zo lang als je wil en kom terug naar deze oefening als je weer de neiging krijg je terug te trekken in zelfverdediging. Of wanneer je stress in je lichaam voelt opbouwen.

Een oefening om jezelf te aarden (staand)

  • Vind een ontspannen staande positie en stel je voor dat er een zware zandzak op je hoofd ligt. Haal diep adem.
  • Op je uitademing, laat het gewicht van je hoofd langs je nek en schouders omlaag zakken. Verwelkom je inademing.
  • Op je volgende uitademing, voel het zand van je schouders glijden door je torso helemaal tot aan je bekken. Met je inademing word je langer.
  • Op je derde uitademing, laat het zand in je benen en voeten zakken. Voel hoe licht je hele torso is op je volgende inademing.
  • Bij je laatste uitademing, voel het gewicht van je voeten in de aarde  zinken, alsof je voetafdrukken dieper worden. Laat je inademing je lichte bovenlichaam zonder lasten verder verlichten.
  • Beweeg je lichaam licht om het gevoel van ontspanning op te merken en sta de aarde toe jou te dragen. Langzaam word je je weer bewust van de ruimte om je heen en kun je verder met de rest van je dag.
Top