Superfood van 2015: zuurkool
Vergeet chiazaad en gojibessen, het nieuwe superfood van 2015 is oer-Hollandse zuurkool. Een paar happen zuurkool zou net zoveel gezonde darmbacteriën opleveren als een pot probiotica.
Om zuurkool langer te kunnen bewaren wordt het met zout gepekeld. Hierdoor gaat het fermenteren en tijdens dat proces ontstaan allerlei goede darmbacteriën die je immuunsysteem ondersteunen en bijdragen aan een betere spijsvertering.
Volgens trendwatchers zullen we dit jaar steeds vaker zuurkool en andere gefermenteerde groenten in de schappen aantreffen. Een paar andere voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn augurken, yoghurt, kefir, zuurdesembrood en kimchi.
Veel gefermenteerde voedingsmiddelen die je in de supermarkt koopt zijn niet echt gefermenteerd. Zuurkool en augurken zijn vaak aangemaakt met azijn en niet met zout, waardoor ze de gezonde bacteriën missen.
Koop zuurkool daarom bij voorkeur bij een natuurwinkel of biologische supermarkt. Het is ook heel makkelijk om zelf groenten te fermenteren. Verwijder de buitenste bladeren en kern van de witte kool en snijd de rest in fijne reepjes. Vervolgens zout (en eventueel kruid) je de kool, druk je hem goed aan en laat je hem drie tot acht weken staan. Door de gisting worden zetmeel en andere koolhydraten omgezet in melkzuur.
In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast bevat zuurkool ook vitamine B, ijzer, calcium en zink.
De gefermenteerde kool is beter verteerbaar dan witte kool en wordt daarom goed verdragen door maag- en darmpatiënten en bevordert de darmflora en stoelgang. Dat komt niet alleen dankzij de melkzuurbacteriën, maar ook door de vezels in zuurkool.