Stoppen met Piekeren

hoofdZit jij veel in je hoofd? Wanneer we een continue stroom van gedachten in ons hoofd horen die we niet gemakkelijk bewust kunnen stoppen noemen we dit piekeren. Iedereen piekert natuurlijk wel eens, soms staan we voor periodes waar we tegenop zien en piekeren we over hoe het allemaal zal gaan lopen of we piekeren als we ’s avonds in bed liggen, net voor het slapen gaan.

 

Wanneer het maar sporadisch voorkomt is er niets aan de hand, maar veel mensen zitten zoveel in hun hoofd dat ze moeilijk rust kunnen vinden en zich vaak ook niet kunnen focussen op hun bezigheid van dat moment. Naast geen focus en rust kunnen vinden kost veel nadenken ook een ontzettend grote hoeveelheid energie, waardoor overmatige piekeraars vaak moe kunnen zijn.

Gelukkig zijn er goede NLP technieken om te stoppen met piekeren. Je kunt deze technieken ook gebruiken als je maar sporadisch piekert en op dat moment je gedachten wilt stoppen zodat je weer kunt beginnen met focussen op datgene waar je eigenlijk mee bezig bent.

Wanneer je je eigen stem in je hoofd hoort, dan heeft deze verschillende eigenschappen. Je stem heeft namelijk een bepaald volume, je denkt hard of zacht, met een bepaalde snelheid, een ritme, toon en locatie. Luister maar eens goed naar je eigen gedachten en begin op te merken dat je ze harder of zachter kunt maken, langzamer of sneller en kijk hoe de toon van je stem klinkt. Klinkt hij zeurderig, blij, gemotiveerd of hoe zou je het omschrijven in je eigen woorden?

Kijk ook eens waar in je hoofd je je stem hoort, komt hij vanuit het midden, links, of rechts? En veranderd dat bij verschillende soorten gedachten? Probeer het eens uit met een hele positieve gedachte en met een negatieve.

De twee beste NLP technieken om snel te stoppen met piekeren zijn de volgende:

  1. Maak je interne stem heeeeel langzaam en heeeeel zacht. Elke gedachte die binnenkomt denk je meteen met een erg langzaam en zachte stem. Wanneer je dit even vol houd merk je dat al snel je gedachten stoppen en je hoofd leeg begint te worden. Als er toch nog nieuwe gedachten opkomen maak je ook deze weer langzaam en zacht, totdat het rustig is.
  2. Als je negatieve gedachten hebt, verander dan je interne stem in de meest sexy stem die je hebt en je zult merken dat je jouw gedachten niet meer serieus kan nemen. Ga hier even mee door en blijf elke gedachte die binnen komt in je meest sexy stem horen. Al heel snel heeft je brein er wel genoeg van en doorbreek je het patroon.

Zoals met alles is het ook met deze NLP technieken zo dat hoe meer je oefent hoe makkelijker het gaat. Steeds wanneer je de techniek toepast geef je een signaal aan je onbewuste en ben je bezig een nieuw patroon te ontwikkelen.

Test het uit en laat een commentaar achter met je ervaring of vragen! Hoe goed helpen de technieken jou te stoppen met piekeren?

PS: Deze en andere technieken staan ook beschreven in mijn gratis NLP rapport. Heb jij het nog niet gedownload? Klik dan hier

 

Top