Roomboter is gezond en margarine is chemische troep
Waarom liggen supermarkten vol met margarine, een kunstmatige substantie die bestaat uit additieven en goedkope oliën? Zonder kleurstoffen is margarine niet zachtgeel, maar donkergrijs.
Er komt steeds meer bewijs dat het advies over hartziekten, cholesterol en de consumptie van vet en oliën is gebaseerd op leugens en misleiding.
We zijn onterecht gaan denken dat margarine beter voor ons zou zijn dan boter. Het ontbijt is tientallen jaren geruïneerd door behulpzame huisvrouwen die met goede bedoelingen margarine op de boterhammen van hun echtgenoten en kinderen smeerden.
Schadelijk
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat margarine schadelijk is voor de gezondheid. Ook blijken verzadigde vetten niet slecht voor ons te zijn. De overheid heeft mensen jarenlang voorgehouden dat ze minder van deze vetten zouden moeten eten. Lightproducten begonnen massaal hun intrede te doen.
Deze vetten zijn juist belangrijke onderdelen van celmembranen, essentieel voor de aanmaak van bepaalde hormonen en spelen een belangrijke rol bij het transport en de opname van vitamines en mineralen.
De onderzoekers analyseerden een aantal studies waar in totaal 350.000 deelnemers bij betrokken waren. Ze concludeerden dat er geen enkel bewijs is voor een verband tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten.
Roomboter en margarine
Kanker bestrijden
Roomboter bevat vitamines en verzadigde vetten die het cholesterolgehalte verhogen. Cholesterol is essentieel voor het brein en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het bevat verschillende natuurlijke bestanddelen die schimmels doden, kanker bestrijden en een antioxiderende werking hebben.
Margarine is daarentegen slechter dan de industrie wil toegeven. Vroeger werd margarine gemaakt met gehydrogeneerde vetten, die je aderen bij wijze van spreken nog beter verstoppen dan cement. De voedselreuzen, geconfronteerd met onweerlegbaar bewijs, veranderden schoorvoetend hun formule.
Vervolgens werd margarine gemaakt van geïnteresterificeerde plantaardige oliën. Die zouden minder schadelijk zijn voor de gezondheid, zo hoopten de fabrikanten.
Becel ProActiv
Neem Becel ProActiv van Unilever. De fabrikant gebruikt plantaardige sterolen en stanolen om het cholesterolgehalte terug te dringen. Eerst logen de voedselreuzen over verzadigde vetten en nu komt er steeds meer bewijs dat ze liegen over cholesterol. Bovendien kunnen plantensterolen ook de opname van andere belangrijke voedingsstoffen blokkeren.
Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de vooruitzichten beter zijn voor individuen met een verhoogd cholesterolgehalte. Ondertussen smelt ons vertrouwen in de officiële gezondheidsinstanties sneller weg als boter in de mond.
Bericht uit dec 2012:
Unilever mag consument misleiden met Becel Pro-activ
De rechter heeft geoordeeld dat Unilever niet de waarheid hoeft te vertellen over de mogelijke bijwerkingen van Becel Pro-activ.
Voedselwaakhond Foodwatch spande eerder dit jaar een rechtszaak aan tegen Unilever omdat de multinational ontkent dat er negatieve bijwerkingen kunnen kleven aan het gebruik van plantensterolen in de boter.
Volgens de rechter zijn de uitlatingen van Unilever gegrond omdat ze gebaseerd zijn op de mening van een hoogleraar. De rechter deed geen uitspraken over de al dan niet schadelijke bijwerkingen van plantensterolen.
Vrijbrief
Het is niet zozeer belangrijk of Unilever de waarheid spreekt, zolang de uitspraak maar wordt onderschreven door een wetenschapper.
“Unilever mag dus gewoon doorgaan met het misleiden van consumenten,” zei Bart van Opzeeland van Foodwatch. “De uitspraak geeft de industrie een vrijbrief om consumenten te blijven misleiden. Dit is ronduit schandalig.”
Vraagtekens
Voor levensmiddelenbedrijven zijn er door de uitspraak nieuwe mogelijkheden om consumenten te misleiden, vindt de voedselwaakhond. Bovendien kunnen ze wetenschappers voor hun karretje spannen en uitspraken laten doen over de veiligheid van hun product.
Verschillende instanties, waaronder het Duitse Bundesinstitut für Risicobewertung (BfR), zetten vraagtekens bij de veiligheid van plantensterolen.
Becel Pro-activ werd dit jaar verkozen tot het meest misleidende product van 2012. Daarmee is Unilever voor het tweede achtereenvolgende jaar de grootste misleider; afgelopen jaar ging de ‘prijs’ namelijk naar Blue Band Goede Start.
Bron: Foodwatch.nl vertaling Niburu.nl, 11 feb 2013
Bron: Dailymail.co.uk
Lees ook: Smeerkaas voor kids zit boordevol zout en E-nummers Unilever verzwijgt feiten in peperdure Becelcampagne
http://product-van-het-jaar.linktrailer.nl/unilever-verzwijgt-feiten-in-peperdure-becelcampagne/
Unilever is grootste misleider van 2012
http://www.leugens.nl/2012/06/13/unilever-weer-grootste-misleider/