Placebo-effect: het grootste geheim tot genezing van ziekten
Placebo-effect: het grootste geheim tot genezing van ziekten
Artikel van Mike Versest https://leefbewust.nu/
Gedachten voeden de geest en beïnvloeden rechtstreeks hoe het fysieke brein de fysiologie van het lichaam controleert. Het is een feit dat de kracht van je geest effectiever is dan de medicijnen die we innemen. We zijn echter geprogrammeerd te geloven dat we pillen en spuitjes nodig hebben. Farmaceutische bedrijven negeren dan ook al jarenlang het zogenoemde ’placebo-effect’. In deze blog deel ik alles over het placebo-effect: hoe het werkt, hoe je het in kan zetten en waarom het niet actief ingezet wordt in de medische wereld.
De kracht van positieve overtuigingen
Het placebo-effect zou een belangrijk onderwerp van de studie geneeskunde moeten zijn. Dat is het helaas niet. Ik ben van mening dat artsen opgeleid moeten worden om de kracht van onze interne middelen te herkennen en hoe we deze optimaal in kunnen zetten. Echter wordt onze geest vaak afgedaan als iets dat ondergeschikt is aan de kracht van medicijnen en medische behandelingen.
Elke student die opgeleid wordt om de medische wereld te dienen leert op een gegeven moment dat de geest het lichaam kan beïnvloeden. Ook leren ze dat mensen beter worden als ze denken dat ze medicijnen krijgen. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt beter wordt na het innemen van een suikerpil. Dit wordt gedefinieerd in de geneeskunde als het ‘placebo-effect’.
Het bizarre is echter dat het placebo-effect niet het onderwerp is van grote gefinancierde onderzoeksinspanningen. Dat is toch gek? Want als medische onderzoekers boven tafel zouden kunnen krijgen hoe het placebo-effect optimaal benut kan worden, zouden artsen een efficiënt, op energie gebaseerd, hulpmiddel zonder bijwerkingen kunnen voorschrijven om ziekten te behandelen.
Mijns inziens wordt het placebo-effect in de geneeskunde niet alleen afgewezen door dogmatisch denken, maar wellicht nog veel meer door financiële overwegingen. Want als de kracht van je geest je zieke lichaam kan genezen, waarom zou je dan naar de dokter gaan? Waarom zou je dan nog medicijnen moeten nemen?
Stof tot nadenken
Farmaceutische bedrijven halen patiënten die positief op placebo’s (de ‘nep’-medicijnen) reageren al vroeg uit klinische onderzoeken. Dit terwijl uit deze onderzoeken blijkt dat deze placebo’s minstens zo effectief blijken als de chemische cocktails. Want wat leggen deze placebo’s bloot? Juist; dat de effectiviteit van placebopillen een bedreiging vormen voor de farmaceutische industrie.
Het feit dat de meeste artsen niet zijn opgeleid om de impact van het placebo-effect te overwegen is ironisch, omdat sommige historici beweren dat de geschiedenis van de geneeskunde grotendeels hetzelfde is als de geschiedenis van het placebo-effect. Voor het grootste deel van de medische geschiedenis hadden artsen geen effectieve methoden om ziekten te bestrijden.
Een aantal van de meest voorgeschreven behandelingen waren destijds aderlating en wonden behandelen met arseen of ratelslangolie. Een voorzichtige schatting van één derde van de bevolking genas door deze behandelingen die dus gezien kunnen worden als ‘placebo’s’.
Tegenwoordig geloven veel patiënten dat hun voorgeschreven behandeling werkt: of dit nu een farmaceutisch medicijn is of een placebo. In beide gevallen gaat het om de overtuiging van de patiënt en niet om het middel. Dit is een belangrijk gegeven!
In de wereld van vandaag, waar medische artsen behandelingen geven, kunnen patiënten geloven dat de behandeling werkt – en dat is ook zo, of het nu een echt medicijn is of een ‘suikerpil’.
Experimenten met placebo’s
Studies hebben aangetoond dat het placebo-effect krachtig is bij de behandeling van ziekten, zoals Astma en Parkinson. Ook de behandeling van depressies worden zeer succesvol gevonden door het inzetten van placebo’s.
Psychiater Walter Brown van de Brown University School of Medicine heeft in 1998 al succesvolle resultaten behaald met het placebo-effect. Hij diende patiënten met milde of matige depressie klachten een pil zonder actief ingrediënt toe.
De effectiviteit van de placebo pil was hetzelfde als de medische pillen. Er zijn studies die suggereren dat zelfs als patiënten weten dat ze placebo’s krijgen, deze nog steeds optimaal resultaat bieden.
Een rapport van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services laat de kracht van het placebo-effect zien. Uit het rapport bleek dat de helft van de ernstig depressieve patiënten die medicijnen gebruikten verbeterde tegenover 32% die een placebo nam.
Patiënten kwamen erachter dat ze het farmaceutische medicijn gebruikten doordat ze last ervoeren van bijwerken die de placebo deelnemers niet hadden.
Gezien de kracht van de placebo is het geen wonder dat de antidepressiva-industrie, met een waarde van 8,2 miljard dollar, wordt aangevallen door critici die beweren dat farmaceutische bedrijven de effectiviteit van hun pillen ophemelen.
Overtuigingen zijn besmettelijk
Een artikel uit 2002 in de American Psychological Association’s Prevention & Treatment, “The Emperor’s New Drugs”, ontdekte psychologieprofessor Irving Kirsch van de University of Connecticut dat 80% van het effect van antidepressiva kon worden toegeschreven aan het placebo-effect. Laat dat eens even inzinken!
Kirsch moest in 2001 een beroep doen op de Freedom of Information Act om informatie te krijgen over de klinische proeven met de belangrijkste antidepressiva: deze gegevens kwamen niet van de Food and Drug Administration.
De gegevens tonen aan dat in meer dan de helft van de klinische onderzoeken naar de zes belangrijkste antidepressiva, de medicijnen niet beter presteerden dan de placebo’s.
Een ander interessant feit over de effectiviteit van antidepressiva is dat ze in de loop der jaren steeds beter presteerden in klinische onderzoeken. Dit suggereert dat hun placebo-effecten gedeeltelijk te wijten zijn aan slimme marketing.
Hoe meer antidepressiva in de media en in advertenties werd aangeprezen, hoe effectiever ze werden. Overtuigingen zijn besmettelijk! We leven nu in een cultuur waarin mensen geloven dat antidepressiva werken, en dat doen ze dan ook.
‘Nocebo’: de kracht van negatieve overtuigingen
Hoewel velen in de medische wereld zich bewust zijn van het placebo-effect wordt er nog maar heel weinig gekeken naar het zelfhelende vermogen.
Als positief denken je uit een depressie kan halen en een beschadigde knie kan genezen, bedenk dan eens wat negatief denken in je leven kan doen.
Wanneer de geest door positieve suggestie de gezondheid verbetert wordt dit het ‘placebo-effect’ genoemd. Omgekeerd, wanneer dezelfde geest zich bezighoudt met negatieve suggesties die de gezondheid kunnen schaden, worden de negatieve effecten het ‘nocebo-effect’ genoemd.
In de geneeskunde kan het ‘nocebo-effect’ net zo krachtig zijn als het placebo-effect. Houd dit in gedachten elke keer dat je een dokterspraktijk binnenstapt. Door hun woorden en hun manier van doen kunnen artsen veel hoop wegnemen bij hun patiënten. Boodschappen die, mijns inziens, daarom totaal onterecht zijn.
Alles wat je aandacht geeft groeit
Onze positieve en negatieve overtuigingen hebben niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op elk ander aspect van ons leven.
Henry Ford had gelijk over de effectiviteit van assemblagelijnen en hij had gelijk over de kracht van de geest: “Als je gelooft dat je het kunt of als je gelooft dat je het niet kunt . . . in beide gevallen heb je gelijk.”
Denk bijvoorbeeld aan de mensen die over hete kolen lopen zonder zich te verbranden. Als ze zouden twijfelen of ze het zouden kunnen, dan eindigen ze met verbrande voeten.
Je overtuigingen werken als filters op een camera en veranderen hoe je de wereld ziet. En je biologie past zich aan die overtuigingen aan. Hoewel we de codes van onze genetische blauwdrukken niet gemakkelijk kunnen veranderen, kunnen we wel van gedachten veranderen. In dat proces, kunnen we weer de blauwdrukken veranderen die worden gebruikt om ons genetisch potentieel tot uitdrukking te brengen.
Mijn punt is dat je kunt kiezen wat je wilt zien. Je kunt een leven vanuit angst leiden of een leven vanuit liefde. Jij maakt zelf die keuze! Maar ik kan je vertellen dat als je ervoor kiest om een wereld vol liefde te zien, je lichaam zal reageren door gezonder te worden.
Als je ervoor kiest te geloven dat je in een donkere wereld vol angst leeft offer je jouw gezondheid op, omdat je jezelf fysiologisch afschermt van je potentieel.
Positieve gedachten zijn een biologisch mandaat voor een gelukkig, gezond leven. Aldus Mahatma Gandhi:
Your beliefs become your thoughts
Your thoughts become your words
Your words become your actions
Your actions become your habits
Your habits become your values
Your values become your destiny