Een sociale psychiater antwoordt
Dirk Corstens werkt als psychiater bij de Riagg Maastricht. Hij is ook praktijkleider van de Riagg in Vaals. Landelijke en internationale bekendheid heeft hij als deskundige op het gebied van stemmenhoren. Ik heb hem per e-mail enkele vragen voorgelegd over sociale psychiatrie. Hieronder zijn antwoorden:
1. Wat is sociale psychiatrie?
Het officiële antwoord: Sociale psychiatrie is het professioneel organiseren en uitoefenen van activiteiten voor mensen met psychiatrische problemen waarbij het verband tussen de mens en diens omgeving voortdurend de focus is; met betrekking tot oorzaak, onderzoek en betekenisgeving, handelen en oplossing.
Het persoonlijke antwoord: alle psychiatrie is sociale psychiatrie - psychiatrie kan alleen in de context worden beoefend - wij zijn nog steeds niet alleen ons brein. Sterker nog, ons brein functioneert niet zonder context - we kunnen niet zonder elkaar.
2. Wanneer ben je voor het eerst in aanraking gekomen met sociale psychiatrie?
Als zoon van een huisarts moest ik al heel jong de telefoon beantwoorden. Privé en praktijk van mijn vader liepen volledig door elkaar.
„Pap, ben je er?” „Wie is het”? „Die en die”. „Nee, zeg maar dat ik er morgen op het spreekuur ben”…... Diezelfde vader waarschuwde mij voor de psychiatrie. Voor het machtsmisbruik en de afschuwelijke 'behandelingen' waar hij van getuige was in zijn opleiding. Marius Romme was de eerste psychiater die ik ontmoette die echt sociaal dacht. Vanwege zijn reputatie op het gebied van sociale psychiatrie ben ik naar Maastricht verhuisd om de opleiding te gaan doen.
3. Wat maakt een psychiater tot een goede sociale psychiater?
De overtuiging dat psychiatrische klachten in het algemeen een sterke relatie hebben met wat zich in iemands leven voordoet. En dat je daar voortdurend naar handelt. 4. Waarin onderscheid sociale psychiatrie zich van andere vormen van psychiatrie?
Dat we de context erbij betrekken. Veel psychiatrie is tegenwoordig zonder context: "je hebt ADHD - het zit in de persoonlijkheid - dat is evidence based…." Mensen hebben een verhaal, er is wat gebeurd, ze hebben vragen, ingegeven door hun context. 5. Wat voor voordelen biedt sociale psychiatrie voor de cliënt?
Dat weet ik niet zo goed - waarschijnlijk hebben verschillende mensen verschillende behoeften en verschillende beoordelingen van sociale psychiatrie. Soms is sociale psychiatrie niet veel doen en soms is het juist erg veel doen. Soms heb je een vervelende boodschap, maar meestal creeër je hoop. Het gaat niet zozeer om hoe je het noemt wat je doet, maar om hoe je het doet. Wat mij betreft is een persoonlijke benadering gebaseerd op begrip in het algemeen de belangrijkste basis voor een goed contact en een zinvol herstelproces.
Mystery Man