Anandamide: neurotransmitter die het geluk beïnvloedt

brein1Anandamide is een stof die ons lichaam produceert. Interessant is dat deze stof eigenschappen heeft die sterk lijken op THC, de werkzame stof in marihuana. Daarom zeggen velen dat deze neurotransmitter een “natuurlijk marihuana” is die het menselijk lichaam produceert.

 

 

Anandamide oefent namelijk een effect uit dat vergelijkbaar is met dat van marihuana. Het werkt zeer ontspannend en kalmeert en reguleert ook het cardiovasculaire systeem.

Het genereert ook gevoelens van geluk. In feite komt de naam van het woord “ananda,” wat “drager van vrede en innerlijk geluk”  betekent in het Sanskriet. Het is te vinden in het menselijk brein maar ook in chocolade.

Wetenschappers ontdekten deze stof in 1992. Ze definieerden het als een zwakke molecule met kortetermijneffecten op het lichaam. Naast de sedatieve effecten verbetert het ook de werking van het ademhalingssysteem en beïnvloedt het onze cognitieve functies.

“Geluk sluipt vaak door een deur naar binnen waarvan je niet wist dat je die open liet.”

-John Barrymore-

Hoe anandamide werkt

De hersenen synthetiseren anandamide. Het werkt in op dezelfde gebieden die geassocieerd zijn met geheugen, hogere cognitieve processen, motivatie en bewegingscontrole.

Wetenschappers hebben ontdekt dat het ook het gevoel van pijn kan verminderen. Bovendien grijpt het in op het reguleren van de eetlust en gevoelens van beloning en plezier.

Onderzoekers voerden in 2017 een onderzoek met muizen uit. De wetenschappers injecteerden muizen met een dosis anandamide. Hun gedrag veranderde daarna. Bij cognitieve problemen waren ze namelijk meer geïnteresseerd in het vinden van een oplossing en beter in staat om dit te doen.

Sommige mensen denken dat de wetenschap nog niet in staat is om alle eigenschappen en effecten van deze neurotransmitter te identificeren. Sommigen hebben gesuggereerd dat het een goed therapeutisch hulpmiddel zou kunnen zijn voor psychoactieve middelen. Er is echter niet genoeg bewijs om dit te ondersteunen.

Effecten van anandamide

Effecten van anandamide

De effecten van anandamide zijn kortdurend en zeer intens. Daarom heeft het een positieve invloed op verschillende delen van ons brein en lichaam. De belangrijkste effecten van anandamide zijn:

  • Homeostatisch. Anandamide verhoogt de regeneratieve eigenschappen van het lichaam en houdt het zenuwstelsel in evenwicht.
  • Pijnstillend. Vergelijkbaar met marihuana en alle cannabinoïden heeft het ook krachtige pijnstillende effecten.
  • Neuroprotector. Het helpt daarbij bij het reguleren van het proces van prikkeling van het zenuwstelsel, dat beschermende effecten genereert.
  • Eetlust regulator. Studies hebben aangetoond dat anandamide de eetlust- en verzadigingscycli regelt, terwijl het daarbij ook de sensatie van honger verandert.
  • Antemeticum. Dit betekent dat het helpt bij het remmen van braken. Het werkt samen met serotonine om dit te doen.
  • Reguleert het seksuele verlangen. Studies wijzen uit dat kleine hoeveelheden anandamide het seksuele verlangen stimuleren. Op hun beurt verminderen hoge hoeveelheden ervan het seksuele verlangen.
  • Speelt een rol in de zwangerschap. Het is bekend dat deze stof ook ingrijpt bij de implantatie van embryo’s in de baarmoeder.
  • Natuurlijke motivator. Het verbetert de besluitvorming en vergroot bijvoorbeeld ook het zelfvertrouwen.
  • Cognitieve functies. Anandamide helpt bij het vormen van nieuwe neuronale verbindingen. Dit stimuleert de denk-, leer- en geheugenprocessen.
  • Ontspanning en welzijn. Het geeft je een gevoel van vrede, ontspanning en geluk.
  • Anticarcinogeen. Dit effect is nog niet bewezen. Maar alles lijkt erop te wijzen dat het de groei van kankercellen remt, vooral bij melanomen.
Een kopje warme chocolademelk verhoogt anandamide

Hoe je anandamide niveau te verhogen

De eenvoudigste manier om je anandamide-niveau te verhogen, is door bijvoorbeeld donkere chocolade te eten. Dit voedsel bevat namelijk een aanzienlijke hoeveelheid theobromine.

Wetenschappers veronderstellen dat deze stof de productie van deze neurotransmitter in de hersenen ook stimuleert. Donkere chocolade bevat veel theobromine. De effecten zijn nog groter als je cacaodoppen kauwt.

Ook heeft een team van Duitse onderzoekers in 2015 een studie uitgevoerd met betrekking tot dit onderwerp. In deze studie ontdekten ze dat lichaamsbeweging de productie van anandamide vergemakkelijkt.

Daarom concludeerden ze dat deze neurotransmitter verantwoordelijk is voor het produceren van een gevoel van geluk na lichamelijke activiteiten, en niet endorfines.

Daarnaast bevatten zwarte truffels ook natuurlijke anandamide. Daarnaast zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat mediteren bijdraagt ​​aan de natuurlijke productie van verschillende stoffen zoals anandamide, serotonine, dopamine en endorfines. 

Bron:https://verkenjegeest.com

Top