Het onderzoeksteam gebruikte de gegevens van meer dan 125.000 mensen die tussen 1986 en 2007 verzameld waren in drie studies.
Elke 4 jaar vulden ze een vragenlijst in over hun eet- en drinkgewoonten. De onderzoekers analyseerden de veranderingen in de eet- en drinkgewoonten en eventuele gewichtstoename van de deelnemers over een periode van 20 jaar.
De deelnemers werden elke 4 jaar gemiddeld 1,5 kilogram zwaarder. Voegden ze dagelijks een glas water toe aan hun menu, dan werden ze iets minder zwaar. Dat scheelde namelijk 0,13 kilogram per jaar.
Vervingen ze elke dag een glas frisdrank met suiker door een glas water, dan kwamen ze per 4 jaar gemiddeld een halve kilo minder aan. Dronken ze voortaan een glas water in plaats van een glas vruchtensap, dan scheelde dat in vier jaar 0,35 kilogram gewichtstoename.
Ook koffie, thee, magere melk of suikervrije frisdranken gebruiken in plaats van drankjes met suiker of vruchtensap, zorgde ervoor dat de proefpersonen in de loop der jaren minder zwaar werden.
De onderzoekers concluderen dat meer water drinken en zeker drankjes met suiker vervangen door drank zonder suiker ervoor zorgt dat je in de loop der jaren minder aankomt. Deze resultaten ondersteunen het advies om de inname van suikerrijke dranken te beperken om zo overgewicht te voorkomen.
De resultaten van het onderzoek verschenen in het International Journal of Obesity.