Aardig zijn is goed voor de gezondheid

huggings‘Behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden’. Het is niet voor niets een gouden regel die veel kinderen met de paplepel ingegoten krijgen.

 

 

Waar kinderen vaak bewust bezig zijn met aardig doen (denk: een tekening maken voor iemand, een kus geven als de ander verdrietig is), schiet dit er bij volwassenen nog wel eens bij in. Zonde! Want het is niet alleen fijn voor de ander, maar ook nog eens goed voor je gezondheid. Namelijk:

1. Je vriendelijk gedragen zorgt ervoor dat er feel-good hormonen vrijkomen

Dat jij je beter voelt als je iets aardigs hebt gedaan voor een ander, is geen toeval. Door een goede daad wordt de neurotransmitter serotine gestimuleerd (verantwoordelijk voor een voldaan en gelukkig gevoel) en komt het hormoon endorfine vrij. Een fenomeen dat ook wel een ‘helper’s high‘ wordt genoemd. Zegt genoeg!

2. Door iets aardigs te doen voor een ander, worden je eigen angstgevoelens verminderd  

Uit een studie naar geluk van de Universiteit van Brits-Columbia blijkt dat sociale angsten kunnen worden verminderd door iets aardigs te doen voor een ander. Door een lief gebaar te tonen voel je je vaak zelf beter en meer op je gemak, woordoor je angsten verdwijnen of minder worden. O, en dat aardige gebaar hoeft helemaal niet groot te zijn. Jezelf als vrijwilliger opgeven help, maar ook een lach of een belletje naar een vriend of vriendin kan al genoeg zijn.

3. Het is goed voor je lichaam

Door iets aardigs te doen voor een ander of iemand ee

n stevige knuffel te geven komt in je lichaam het (liefdes)hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon heeft een positief effect op je stresssysteem, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Ook zorgt het ervoor dat je minder snel last krijgt van ontstekingen.

Hoewel je ook weer niet moet doorslaan in het helpen van anderen (want: risico op stress of zelfs een burn-out), is wat vaker iets aardigs doen dus helemaal geen slecht idee. Je maakt het leven van anderen een stukje leuker, je maakt jezelf geliefd én je verbetert je gezondheid. Wij zeggen: win-win!

 

(Bron: Quietrev, Psychology Today, Mens en Gezondheid, beeld: Unsplash) 

Top