Zelfgenezende zonnecel imiteert natuurlijke processen
Onderzoekers hebben bladeren van planten en hun eigen handen gebruikt als inspiratiebron voor een nieuwe soort zonnecel.
De zelfgenezende zonnecel is gebaseerd op de vasculaire kanalen die voedingsstoffen naar de bladeren van planten en onze handen vervoeren.
Onderzoekers van de North Carolina State University laten zien dat zonnecellen die op dezelfde manier werken als biologische vasculaire systemen goed bestand zijn tegen aantasting door de ultraviolette straling van de zon.
Dye-sensitized solar cell
Zonnecellen die gebaseerd zijn op biologische systemen kunnen goedkoper en milieuvriendelijker zijn dan de huidige zonnecellen op basis van silicium.
Het nieuwe apparaat is een zogeheten DSC, een dye-sensitized solar cell, en bestaat uit een op water gebaseerde gel, elektroden en goedkope lichtgevoelige moleculen die licht opvangen en elektrische stroom opwekken. De moleculen die reageren op zonlicht breken echter langzaam af en worden daardoor minder efficiënt.
Nerven
Ze moeten worden aangevuld om de effectiviteit van de zonnecel te behouden. De onderzoekers zochten de oplossing voor dit probleem in de natuur. Nerven zorgen ervoor dat in bladeren voldoende water en voedingsstoffen aanwezig zijn. De nieuwe zonnecel werkt op een soortgelijke manier.
Hoofdonderzoeker Orlin Velev vergeleek de nieuwe zonnecel met andere ontwerpen en kwam tot de conclusie dat de biologische zonnecel – met vertakte kanalen zoals die ook in de natuur worden aangetroffen – het meest effectief is.
Bron: Ncsu.edu