Wijze vrouw: Lucia Rijker: bokser en boeddhist

lucia rijkenLucia Rijker begon op haar veertiende met boksen. Daar bleek ze zo goed in te zijn dat ze jarenlang aan de wereldtop kwam te staan. Al haar boosheid en onverwerkte emoties kon ze er in kwijt. Maar toen ze het boeddhisme ontdekte, vond ze een diepe verbinding tussen geest, lichaam en ziel.

 

Lucia Rijker begon op haar veertiende met boksen. Daar bleek ze zo goed in te zijn dat ze jarenlang aan de wereldtop van het boksen en kickboksen kwam te staan. Al haar boosheid, agressie en onverwerkte emoties kon ze er in kwijt. Maar toen ze het boeddhisme ontdekte, vond ze een diepe verbinding tussen geest, lichaam en ziel. Die gebruikte ze niet alleen om nóg beter te gaan boksen, maar ook om zichzelf beter te leren kennen en met haar emoties om te gaan. In dit webinar vertelt Rijker over haar ervaringen en kunt u haar vragen stellen. Lees hier het interview met Rijker uit het november/december nummer van The Optimist.

Meer informatie

Rijker groeide op in Amsterdam-Noord, als jongste van vier kinderen. Toen haar ouders in een scheiding lagen, vond Rijker de sport. Ze begon aan judo, voetbal, schermen en karate. Op haar veertiende ging ze op een zaterdagmiddag met haar broer mee naar een kickboksschool. Binnen zes maanden had ze haar eerste wedstrijd. Ze won 50 gulden.­ Weer anderhalf jaar versloeg ze de Amerikaanse kampioen kickboksen. Het was het begin van een glansrijke carrière.

In 1994 verhuisde Rijker naar Los Angeles, waar ze haar bokscarrière verder wilde ontwikkelen. Van een van haar boksleerlingen leerde ze over het boeddhisme van de Japanse monnik Nichiren Daishonin. Nichiren bekritiseerde in de dertiende eeuw de destijds populaire stromingen van het boeddhisme, die de belangen van de rijke minderheid verdedigden. Hij riep machthebbers op om beter te zorgen voor de armen. Volgens deze monnik kan iedereen gelukkig worden en verlichting bereiken. ‘Hij wilde dat iedereen het boeddhisme kon beoefenen’, zegt Rijker. ‘Iedereen kan de eerste stappen naar bewustzijn maken, ook een bokser. Dat sprak me aan.’ Ze sloot zich aan bij Soka Gakkai, de organisatie die wereldwijd zijn gedachtegoed verspreidt. Op dat moment was Rijker bokser én boeddhist. Al vind ze dat die beide titels haar niet in een hokje moeten duwen. ‘Ik ben gewoon Lucia.’

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Rijker haar laatste wedstrijd vocht. Ze bokst niet meer, maar geeft nog wel les. Een vechter was ze, nu ziet ze zichzelf meer als coach. In het Nichiren Boeddhisme voelt ze zich nog altijd thuis. Ze reist de wereld over, geeft lezingen en workshops. Uit haar leven als bokser put ze veel wijsheid als het gaat om winnen, verliezen en natuurlijk vechten. ‘Je bent altijd in gevecht met jezelf, met je eigen demonen, je eigen angsten. Die moet je eerst overwinnen, voordat je het gevecht aan kan gaan.’ Wees erbij tijdens dit webinar, waarin The Optimist Lucia Rijker live spreekt over hoe zij als bokser en boeddhist een unieke verbinding ontdekte tussen geest, lichaam en ziel.

Wat, wanneer en waar

Datum: LET OP gewijzigd in 19 februari 2014. Deelnemers ontvangen na afloop van het evenement tevens de link naar de opname van het evenement. Tijd: 20.00 uur Locatie: Online Taal: Engels Prijs: € 10,-    Let op: bij inschrijving verschijnt een $-teken. Het gaat echter om een bedrag in euro’s.

 

Bron: Ode Magazine

 

 

 

 

Top