vrijwilligerswerk maakt gelukkiger

happy3Vrijwilligers hebben een betere gezondheid en een kleinere kans op voortijdig overlijden dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen.

 

Vrijwilligerswerk doen is goed voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van Suzanne Richards van de University of Exeter Medical School in Groot-Brittannië. Richards en enkele collega’s analyseerden veertig onderzoeken naar de relatie tussen vrijwilligerswerk en gezondheid.

Uit de meta-analyse, die is gepubliceerd in BMC Public Health, blijkt dat mensen die minstens één uur per maand vrijwilligerswerk doen minder gezondheidsklachten hebben en een kleinere kans hebben om binnen zeven jaar te overlijden. Vrijwilligers hebben minder last van depressies en geven aan tevreden te zijn met hun leven.

De gezondheidswinst wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de sociale contacten tijdens het vrijwilligerswerk. Die sociale contacten voorkomen vereenzaming. Eenzaamheid kan voor ernstige gezondheidsklachten en vroegtijdig overlijden zorgen.

Veel mantelzorg (zorgen voor zieke familieleden) verlenen is niet goed voor de gezondheid, zo blijkt uit het onderzoek. Als vrijwilligerswerk een te groot beroep doet op de vrije tijd van mensen wordt het een te zware belasting.

Top