Video's die bewijzen dat je wereldbeeld helemaal fout zit

aarde lichtGeen paniek, wat je over de wereld denkt zit vaak heel anders in elkaar. Dat is goed nieuws. De Zweedse professio Hans Rosling legt het allemaal uit in verhelderende video's.

 

 

De Zweedse professor Volksgezondheid Hans Rosling (67) verwerft internationaal faam met zijn heldere YouTube-video's. Daarin maakt hij met behulp van statistieken brandhout van allerlei foute veronderstellingen in ons wereldbeeld. De temperatuur van onze aarde, bevolkingstoename in moslimlanden of het verloop van migratiestromen: we zien het helemaal verkeerd, zo zegt hij.

Dat hij het zelf niet begrijpt, verklaart Rosling tegenover de Nederlandse krant De Volkskrant. Terwijl we met z'n allen nooit makkelijker toegang hadden tot allerlei cijfers, onderzoeken en statistieken, blijken we nagenoeg geen jota te weten van hoe de wereld nu echt in elkaar zit.
"We doen onderzoek naar het wereldbeeld van mensen. Wat blijkt? Dat van de meesten komt overeen met de realiteit van dertig, veertig jaar geleden", zegt hij. "Toen was het tot op zekere hoogte nog zo dat de wereld verdeeld kon worden in twee groepen: een kleine welvarende groep landen waar men gemiddeld twee kinderen had en kindersterfte niet veel voor kwam en een grote groep landen waar men in armoede leefde, veel kinderen kreeg en de kindersterfte hoog was."
"Dat is vandaag de dag allemaal anders. Mensen begrijpen niet dat nu nog geen 10 procent van de wereldbevolking in extreme armoede leeft. Ze stoppen Brazilië en Somalië in dezelfde groep."
En daar houdt het niet op. Of wist u dat vrouwen in Iran niet méér kinderen ter wereld brengen dan vrouwen in Europa? "We weten zeker dat ontwikkelingslanden louter bevolkt worden door moslims en Afrikanen, dat die het geen zier kan schelen of hun dochter onderwijs krijgt, dat ze zoveel kinderen krijgen als ze kunnen. Dat is allemaal niet waar! Fout!", zegt Rosling.
Omdat hij de onwetendheid beu uwas, ging de Zweed zelf aan de slag via zijn organisatie Gapminder. In video's legt hij complexe problemen waarover misconcepties bestaan uit alsof hij ze aan een klasje in de lagere school moet vertellen. Hieronder kan u zelf enkele markante video's van zijn hand bekijken.

De instroom van Syrische vluchtelingen

20 miljoen Syriërs, van wie er liefst 12 miljoen op de vlucht sloegen: het oorlogsgeweld in het land van Assad schudde de bevolking helemaal door elkaar. Maar waar zijn al die mensen heen?

Bootvluchtelingen zijn goedkoper af als ze met het vliegtuig reizen

Waarom zou je mensensmokkelaars een klein fortuin betalen voor een levensgevaarlijke overtocht op gammele bootjes als je voor een paar honderd euro gewoon op een vliegtuig naar Londen of Stockholm kan stappen?

De globale temperatuur is nu al hoger dan ooit gemeten

Neen, dus, klimaatverandering is niet louter iets waarmee we onze kleinkinderen gaan opzadelen. Ze gaan er nog erger van te lijden krijgen dan wijzelf, maar global warming is nu al bezig en vertoont geen tekenen van een afzwakkende trend.

We zijn de strijd tegen kindersterfte aan het winnen

Wereldwijd ligt het cijfer al historisch laag, en het blijft aan aan een fenomenaal tempo zakken.

De VS deden het tot voor kort slechter dan Mexico

Met afgesloten grenzen in Arizona, strenge controles en de vrees voor ongecontroleerde immigratie vanuit het zuiden lijken veel Amerikanen het vergeten te zijn. Maar tot in de late jaren '60 liet men in Mexico veel mooiere cijfers optekenen dan in de States.

En eigenlijk slaan we de bal nog veel vaker mis

Dat blijkt uit onderstaande presentatie van professor Rosling. "Moeten we ons nu zorgen maken of bang zijn, met alles wat op ons afkomt?", vraagt hij zich af. Waarbij hij al meteen een deel van de oplossing aanreikt: in de eerste plaats moeten we ervoor zorgen dat we zin kunnen geven aan alle data die op ons afkomen.

Nog veel meer fascinerende video's en presentaties vindt u op het YouTube-kanaal van Gapminder.

Top