Super initatief van minister Lilianne Ploumen

stoere vrouwenMinister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking daagt de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump uit met een nieuw op te richten abortusfonds. Met het internationale fonds hoopt zij zo snel mogelijk de Amerikaanse anti-abortus-maatregel teniet te doen die de nieuwe president net heeft ingevoerd.
 
Een van de eerste besluiten van president Trump was het herinvoeren van de Gag Rule. Via die maatregel stoppen de VS hun volledige financiële bijdrage aan NGO’s indien die op enigerlei wijze met abortus te maken hebben. Zelfs voorlichting geven over degelijke anticonceptie kan al voldoende zijn om de Gag Rule van kracht te laten worden. Alles bij elkaar dreigt er daardoor zo’n 600 miljoen dollar per jaar weg te vallen. Het gaat hierbij om hulporganisaties die een breed pakket bieden: seksuele voorlichting, anticonceptie, gezinsplanning, verloskundige zorg en veilige abortus.
Actueel – 

Rutgers, een Nederlandse NGO die zich inzet voor seksueel welzijn, emancipatie en voorlichting over seksuele en reproductieve rechten, riep minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kort daarna op om een nieuw internationaal fonds te starten. Op die manier hoopte Rutgers het gat dat Trumps decreet in de begroting van talloze internationale hulporganisaties had geslagen, weer enigszins te dichten. Ploumen reageerde snel en kondigde aan een internationaal fonds te starten, dat de naam SHE DECIDES kreeg.

10 miljoen euro

Ploumen ging meteen aan de slag om andere landen en organisaties te betrekken bij SHE DECIDES. Het kabinet besloot 10 miljoen euro beschikbaar te stellen. Ploumen: ‘Uiteraard is er veel meer geld nodig. En afgaande op de signalen die we krijgen, heb ik er vertrouwen in dat we ver kunnen komen. Zodat we essentiële voorzieningen – niet alleen voor vrouwen, maar voor de hele samenleving – overeind kunnen houden.

Haar initiatief kreeg veel bijval. Veel mensen gaven aan op persoonlijke titel geld te willen storten. In Nederland startte scenarioschrijver Willem Bosch (hij stond onder meer aan de wieg van Penoza, Feuten en Van God los) een inzamelingsactie via Twitter: #ploumen4women. In een paar dagen tijd haalde hij 50 duizend euro op.

Wat Ploumen betreft komt het fonds dat de Trump-maatregel moet neutraliseren er zo snel mogelijk. 'Hulporganisaties zitten hierdoor met een gat van bijna 600 miljoen dollar. Het zou een hele grote stap zijn als we dat bij elkaar krijgen', laat Ploumen via haar woordvoerder weten. Ze is in gesprek met 'een brede coalitie van landen, bedrijven en organisaties' om het fonds te vullen met geld. Deze week belt ze alvast met collega's in Latijns-Amerika en Europa. Ze heeft de afgelopen tijd 'interesse uit allerlei hoeken ontvangen'. Ook particulieren zijn welkom om het fonds te steunen.

Hoeveel geld uiteindelijk in het fonds zal komen, hoopt Ploumen 'over enkele weken' bekend te maken. Dan wordt ook duidelijk hoeveel de Nederlandse overheid gaat bijdragen aan het fonds. Zeker is dat Nederland 'pal' voor goede gezondheidszorg voor vrouwen, inclusief het recht op abortus:  'Alleen vorig jaar al hebben we met Nederlandse steun aan vrouwenorganisaties naar schatting ruim 6 miljoen ongewenste zwangerschappen en een half miljoen abortussen voorkomen', zegt Ploumen. 'Het besluit van de VS dreigt deze resultaten onderuit te halen. Dat mogen we niet laten gebeuren.'

Topactie

Oppositiepartij D66 is juist zeer te spreken over het initiatief van Ploumen. 'Dit is precies wat Ploumen nu moest doen. Een topactie, die hopelijk vrouwenrechten wereldwijd een boost geeft', zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Ook coalitiegenoot VVD omarmt het plan van PvdA-minister Ploumen. De liberalen willen weliswaar weten waar het geld voor het fonds vandaan moet komen, maar steunen het beleid van de Nederlandse overheid om hulp te bieden aan ongewenste zwangeren. PvdA-Kamerlid Roelof van Laar suggereerde donderdag tijdens een Kamerdebat om 'in ieder geval de meevallers dit jaar in het fonds te stoppen'.

Rutgers, het kenniscentrum op het gebied van seksualiteit, deelt de analyse van Ploumen en noemt de maatregel van Trump 'desastreus' voor 'tientallen miljoenen meisjes en vrouwen' in arme landen.

 

 

Top