Schilderijen van Marlies Gulikers

marlies gullikerAandacht voor het prachtige werk van Marlies Gulikers, waaronder het schilderij hoop.

 

 

 

14925506 349986125350371 6297724798222706074 n

 

CIRKEL 1.

In cirkel 1 [van beneden naar boven] heb ik het traumatische moment van het overlijden van mijn zoon uitgedrukt. Ik heb met craquelé gewerkt om uitdrukking te geven aan het overweldigende gebeuren dat mij is overkomen; er spat iets uit elkaar. Ook de donkere kleur geeft de triestheid weer waarin ik terecht kwam. Ineens is alles anders in mijn leven en dit zal nooit meer hetzelfde zijn. Vervolgens heb ik op de ondergrond ‘littekens’ en vlinders aangebracht. De achterliggende vraag hierbij is: ga ik mijn wond leven of kan ik deze traumatische ervaring transformeren? Dit is cruciaal voor mijn toekomst: wordt het een weg van lijden of laat ik me leiden?

 

CIRKEL 2.

Het leven gaat hoe dan ook verder. Overmand door emoties lijkt het alsof je door dat leven heen geslingerd wordt. In die slingerbeweging heb ik ook een donkere kleur en craquelé aangebracht. Dit om aan te geven hoe heftig dat leven is na die traumatische ervaring. Niets is meer hetzelfde en toch neem je deel aan het leven. Desondanks heb ik in die ‘slinger’ ook goud aangebracht om de mooie ‘gouden’ momenten aan te geven. Ik bedoel hiermee de talrijke liefdevolle, positieve ervaringen met mensen waarmee we onze gevoelens konden delen. De kleur oranje geeft de creativiteit aan die voor mij erg belangrijk was en is. Ook in die fase had ik een drang om te schilderen en ik ben dat steeds blijven doen. Het schilderen is belangrijk geworden in mijn leven.

 

CIRKEL 3.

Deze cirkel symboliseert dat ik langzaam maar zeker weer aan het “gewone’ leven deelneem, geconfronteerd met het licht en het donker van het leven zelf.

Maar daarnaast is er ook steeds weer de realiteit dat Jeroen in de wereld waarin ik de voetstappen zet, een andere plek heeft gekregen. Ook daarin ervaar ik de confrontatie met het licht en het donker.

 

CIRKEL 4.

Het weten, vanuit de spiritualiteit, dat het leven doorgaat en dat Gene Zijde altijd het beste met ons voor heeft, is voor mij een rotsvast weten waar ik dankbaar voor ben.

Tekens/signalen zijn er op vele manieren en maken ons duidelijk dat we hier op aarde hulp mogen verwachten. Voor mij was het veertje al vrij snel een duidelijk teken van de aanwezigheid van Jeroen. Op zo’n manier elkaar weer “vastpakken’, het weten dat hij er is, biedt steun.

 

CIRKEL 5.

Deze cirkel geeft het hart weer, de Bronenergie die Liefde is, met de vlinder van transformatie.

Door het transformatieproces aan te gaan werden donker, pijn en verdriet overgenomen door licht, liefde en vrede. Mede door een ander weten.

De zwaarte en donkerte van de traumatische ervaring verdwijnen daardoor uit mijn hart. Er komt weer een andere energie in mijn leven waardoor ik de “stap’ kan maken naar de volgende cirkel.

 

CIRKEL 6

Door het Licht in het hart toe te laten, komt er weer energie vrij voor plezier, speelsheid en lichtpunten. Het overgaan van mijn zoon Jeroen was en is een grootse ervaring. Ik ben blij en dankbaar dat ik het transformatieproces ben aangegaan; dat ik het leven weer heb kunnen oppakken. Maar deze ervaring is wel verweven met mijn leven. Het heeft een plekje in mijn hart gekregen en ik zal er altijd mee worden geconfronteerd. Ik hoef echter niet steeds weer opnieuw die pijn te voelen. Ik mag en kan weer genieten van het leven, het kan weer ten volle worden geleefd.

 

CIRKEL 7.

De duif geeft aan dat alles duidelijker wordt wanneer je vanuit een hoger perspectief naar het leven kijkt. Deze cirkel staat dan ook los van die andere 6 cirkels, die zich in het aardse leven afspelen. Als je het rouwproces bewust aangaat vanuit het Christusbewustzijn, ervaar je dat je deze weg niet alleen gaat. Alles gebeurt met een reden en er is meer inzicht in het hoe en het waarom. Dit doet echter - zeker in de beginjaren - niks af aan het gemis, het verdriet en de pijn. De duif transformeert ook de duisternis van het hart naar het Licht. Door gebruik te maken van dat Licht is er weer hoop, zodat er langzaam vrede in het hart komt. Zo heb ik dat intens mogen ervaren. Boven de duif bevindt zich de wereld van Licht en Liefde waar ik Jeroen ooit weer zal ontmoeten.

 

Meer informatie: Marlies Gulikers Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

Top