Okkie Durham: Meesterdief Die Miljoenen Verdiende

mysterie manIs een crimineel ook een ondernemer?

 

 

 

Octave ‘’Oky ’’ Durham is berucht vanwege zijn betrokkenheid bij de diefstal van verschillende waardevolle kunstwerken. De bekendste roof was die op 7 december 2002, toen hij twee Van Gogh’s stal uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het betrof de schilderijen ‘’Zeegezicht bij Scheveningen’’ en ‘’Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen’’.

Na de diefstal slaagde Durham erin om te ontsnappen en de gestolen werken te verbergen. Hij werd in 2003 gearresteerd in Servië en uitgeleverd aan Nederland. Hij werd een jaar later veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf.

Maar Oky was nog niet klaar met zijn artistieke capriolen. In 2012 liet hij de kunstwereld opnieuw versteld staan met zijn optreden in het Kunsthal Museum in Rotterdam. Samen met zijn team van kunstminnende schurken stal hij het prachtige schilderij "Tête d'Arlequin" van Picasso. Het merendeel van de gestolen kunstwerken werd later vernietigd.

Durham werd in 2013 opgepakt en veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. Oky is misschien wel de meest kleurrijke kunstdief die Nederland ooit heeft gekend. Met zijn ondeugende streken en een oog voor buitengewone meesterwerken heeft hij zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van de kunstcriminaliteit. Hoewel zijn daden verkeerd zijn, kunnen we niet ontkennen dat hij een vleugje humor en intrige heeft toegevoegd aan de anders zo serieuze kunstwereld.

 

 

 

 

Top