Maak je niet druk om stress

druppelWe weten dat chronische stress kan leiden tot diabetes en pijnlijke gevoelens, maar een beetje op zijn tijd kan geen kwaad, en is mogelijk zelfs goed voor je, aldus onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley, Californië.

 

Acute stress traint je brein

Veel onderzoek heeft uitgewezen dat chronische stress het niveau van cortisol in je lichaam verhoogt. Cortisol is een belangrijk hormoon dat onder andere een rol speelt in de koolhydraathuishouding van je lichaam. Een langdurig verhoogt niveau van cortisol is echter schadelijk. Een langdurig overschot aan cortisol kan op den duur leiden tot botontkalking, diabetes, hart- en vaatziekten, of zelfs depressie. hoofdonderzoekerster Daniela Kaufer en haar team zijn erachter gekomen dat acute, stressvolle situaties ook goed voor je kunnen zijn. Acute stressmomenten zorgen ervoor dat je hersenen meer zenuwcellen gaan aanmaken, waardoor je brein op termijn beter gaat functioneren. Zo kunnen toekomstige stressvolle momenten beter worden verwerkt.

Het onderzoek

In het onderzoek stelde Daniela en haar team een groep muizen bloot aan een acuut stressvol moment. De aanmaak van nieuwe zenuwcellen verdubbelde bij deze muizen. Na 2 weken kregen de muizen een geheugentest. En als verwacht; de muizen die werden blootgesteld aan het stressvolle moment presteerden beter op de geheugentest dan de muizen die niet werden blootgesteld. De muizen ondergingen ook een geheugentest 2 dagen na het stressvolle moment, hier was echter nog geen sprake van een verbetering van het geheugen. Hieruit concluderen Daniela en haar team dat de nieuwe zenuwcellen eerst moeten volgroeien tot volledig functionerende hersencellen, voordat ze een positieve bijdrage aan het geheugen kunnen leveren. Daniela en haar medeonderzoekers kwamen erachter dat één bepaald stofje een sleutelrol speelde bij het aanmaken van nieuwe zenuwcellen; FGF2 oftewel: Fibroblast Growth Factor 2. FGF2 ondersteunt de aanmaak van nieuwe hersencellen, chronische stress vermindert de aanmaak van FGF2, en een laag gehalte aan FGF2 wordt in verband gebracht met depressiviteit.

Implicaties

Acute stress zal niet veel doen om je te helpen, maar naarmate iemand vaker korte, stressvolle momenten heeft, zal deze persoon op den duur makkelijker om kunnen gaan met stressvolle situaties. Toch waarschuwt Daniela ervoor dat acute stressvolle momenten ook negatief kan uitpakken, zoals ptss. Het is volgens haar dus van belang om uit te zoeken waar het optimale stressniveau ligt.

 

Bron:http://www.scienceblog.nl/

Top