Jongen komt met oplossing voor groot milieuprobleem
De 19-jarige Nederlandse student Boyan Slat heeft een oplossing bedacht voor een van de grootste milieuproblemenvan onze tijd: de enorme lading plastic die rondslingert in de oceanen. Slat presenteerde zijn idee gisteren op een conferentie in New York.
WAT HEEFT HIJ BEDACHT?
Zijn project heet ‘The Ocean Cleanup‘ en Slats idee is om gebruik te maken van de zeestromingen. Met 100 kilometer lange drijvende armen wil hij het plastic naar één punt brengen. Vervolgens zouden schepen het afval aan land brengen en daar kan het dan worden gerecycleerd.
Volgens de student uit Delft is het plan technisch haalbaar en betaalbaar en bovendien zou deze methode geen gevaar vormen voor planten en dieren.
OM HOEVEEL PLASTIC GAAT HET EIGENLIJK?
Hoeveel plastic er in de oceanen rondslingert is niet precies te zeggen, maar één ding is zeker: het gaat omenorme hoeveelheden. Het plastic komt door de zeestromingen samen op ruwweg vijf plekken in de oceanen.
Deze extreem vervuilde gebieden worden ook wel aangeduid met de term ‘plastic soep’. Op sommige plaatsen is de laag plastic afval zelfs meters dik.
Het afval is een gevaar voor mens en milieu: het plastic vervalt in kleinere stukjes en die worden weer opgegeten door vissen, vogels en andere zeedieren. Zo kunnen de plastic deeltjes in de voedselketen terechtkomen.
HOE KWAM DIE KNUL OP HET IDEE?
Slat was op vakantie in Griekenland en ging diepzeeduiken. Onder water kwam hij zowat meer plastic rommel tegen dan kleurrijke vissen en toen vroeg hij zich af: hoezo kunnen we dit niet opruimen?
Terwijl hij nog op de middelbare school zat, besloot hij een half jaar te besteden aan research om het probleem van plastic vervuiling en het opruimen ervan te begrijpen.
In 2012 presenteerde hij zijn plan tijdens TEDx Delft. Het filmpje waarin hij zijn idee pitcht is op YouTube inmiddels ruim 1,4 miljoen keer bekeken:
frameborder="0" allowfullscreen></iframe>" data-description="" data-title="" data-href="" data-thumbnail="http://i.ytimg.com/vi/ROW9F-c0kIQ/hqdefault.jpg">Aan het rapport van The Ocean Cleanup ging een jaar wetenschappelijk onderzoek vooraf. Meer dan 100 experts uit binnen- en buitenland werkten vrijwillig mee aan het onderzoek van Slat.
Later deze maand mag de jonge ondernemer zijn project toelichten aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
KOST DAT
De totale kosten van het systeem zijn begroot op 317 miljoen euro. De volgende fase van het project wil Slat bekostigen via crowdfunding. Met nog 99 dagen te gaan, staat de teller op 33.850 dollar, van de beoogde 2 miljoen. Tegen 2020 zou er gestart kunnen worden, meent de jonge student.
Bekijk hieronder het filmpje van het haalbaarheidsonderzoek:
frameborder="0" allowfullscreen></iframe>" data-description="" data-title="" data-href="" data-thumbnail="http://i.ytimg.com/vi/6IjaZ2g-21E/hqdefault.jpg">