Meisjes doen zich dommer voor dan ze zijn
Meisjes doen zich vaak dommer voor dan ze zijn, omdat ze jongens niet willen intimideren. Dat blijkt uit onderzoek. De studie laat zien dat ideeën over wat een echte man of echte vrouw is het gedrag van kinderen sterk – negatief – beïnvloedt.
Sociologe Maria do Mar Pereira bracht onlangs drie maanden door in een klas met kinderen die rond de veertien jaar oud waren. Ze volgde net als de kinderen de lessen, maakte toetsen, hing rond op het schoolplein en ging na schooltijd met sommige kinderen mee winkelen. Ondertussen observeerde ze de interacties en het gedrag van de schoolkinderen.
Minder intelligent Ze ontdekte dat jongens van amper veertien jaar oud al geloofden dat meisjes van hun leeftijd minder intelligent zouden moeten zijn dan zijzelf. Ook meisjes hebben het idee dat jongens slimmer zouden moeten zijn en doen zich vaak dommer voor dan ze zijn.
Sterke ideeën Volgens Pereira heersen in de samenleving sterke ideeën over wat een echte man of echte vrouw is. Kinderen willen maar wat graag in de samenleving passen en gaan zich naar die ideeën gedragen. “Eén van die ideeën is dat jonge mannen dominanter – slimmer, sterker, langer, grappiger – zouden moeten zijn dan jonge vrouwen en dat een relatie met een vrouw die intelligenter is hun mannelijkheid ondermijnt,” vertelt Pereira.
Kwalijk Dat kinderen van veertien jaar oud die heersende ideeën al zo sterk aanvoelen en zich ernaar gaan gedragen, is kwalijk, vindt Pereira. “Onze ideeën over wat een echte man of vrouw is, zijn niet natuurlijk: het zijn beperkende normen die schadelijk zijn voor kinderen van beide geslachten. De overtuiging dat mannen dominant moeten zijn, maakt jongens voortdurend angstig.” Bovendien staan ze voortdurend onder druk, omdat ze het idee hebben dat ze hun dominantie moeten aantonen. “Voornamelijk door te vechten, drinken, seksueel te intimideren, niet om hulp te vragen en hun emoties te onderdrukken.” En meisjes hebben het idee dat ze hun eigen vaardigheden moeten bagatelliseren. “Ze doen zich dommer voor dan ze zijn, spreken zich niet uit tegen seksuele intimidatie en onthouden zich van hobby’s en sporten die als onvrouwelijk kunnen worden gezien.”
Advies Op basis van haar onderzoek komt Pereira met een duidelijk advies. “Proberen om aan deze onrealistische ideeën omtrent mannelijk- en vrouwelijkheid vast te houden, leidt tot een breed scala aan problemen: een minderwaardigheidscomplex, pesten, fysiek en verbaal geweld, gezondheidsproblemen en een tragisch verlies aan potentie onder jonge mensen.” Volgens Pereira moeten we onze ideeën omtrent wat een echte man of vrouw is, aanpassen. Ze moeten minder star worden. “We moeten erkennen dat er meerdere manieren zijn waarop je man of vrouw kunt zijn.”
Bron: .scientias.nl/