Houd je onbewuste overtuigen over onze wereld eens tegen het licht

inspiratieOp 21 december 2012 begon volgens de Mayakalender het Watermantijdperk.

 

Voor velen leek er niets te gebeuren, maar in werkelijkheid begon toen het transformatieproces van Onbewust Doen naar Bewust Zijn. Bewust Zijn is gedrag als gevolg van wat we zelf zien, horen en voelen. Onbewust Doen is gedrag als gevolg van geconditioneerde patronen. Onze handelingen zijn gebaseerd op wat we vanaf onze jeugd door diverse “autoriteiten” is aangeleerd. Onze ouders, leraren, deskundigen, kerken, media en overheden konden ons als kind van alles wijsmaken. Kinderen zijn immers heel makkelijk te beïnvloeden. Door bepaalde boodschappen eenvoudigweg te herhalen werden ons allerlei onbewuste overtuigingen ingeprent zonder dat we dat in de gaten hadden. Je zou verwachten dat we vervolgens als volwassenen onze eigen keuzes gingen maken en zelf gingen bepalen wat we wel en niet willen geloven, maar dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. We zullen eerst moeten doorzien dat we zijn gehersenspoeld. Dat er veel overtuigingen zonder onze toestemming in ons onderbewustzijn zijn geplant. Talloze volwassenen geloven na tientallen jaren nog steeds in wat hun ouders en andere autoriteiten beweerden, maar zijn zich daar niet van bewust. Om naar ons hart te kunnen luisteren hoeven we ons alleen maar af te vragen: is deze overtuiging van mij of is het me aangepraat?

Als onze ouders bijvoorbeeld beweerden dat “je” zeggen tegen oudere mensen onbeschoft en respectloos is, dan is het voor ons onmogelijk om je en jou te zeggen tegen oudere mensen. Zelfs als ze ons daar uitdrukkelijk toestemming voor geven, blijven we dat lastig vinden. Maar waarom is dat? We weten dat tutoyeren verbindt en u zeggen afstand schept. Dat geldt in principe voor jong en oud, dus waarom niet voor oma en opa? Dat komt omdat onze ouders ons dat hebben aangeleerd. Ze hebben die boodschap namelijk zo vaak herhaald dat we het wel moésten geloven. Op dezelfde manier hebben hún ouders dat – overigens met de beste bedoelingen – ook bij hún kinderen gedaan. Zolang we de overtuigingen van onze ouders en grootouders niet in twijfel durven te trekken, handelen we onbewust.

Als een voedselfabrikant bijvoorbeeld beweert dat zijn dieetmargarine de allergezondste is, dan gaan wij dat niet controleren, want een serieus warenonderzoek kost veel te veel tijd en geld. Maar toch kopen we massaal zijn margarine, hoe kan dat? 

Dat komt omdat fabrikanten de kracht van herhaling ook kennen en miljoenen investeren om hun merknaam zo vaak mogelijk aan zoveel mogelijk mensen op te dringen. Door eindeloze herhaling van een merknaam in de media worden we ongemerkt gedwongen om de naam te onthouden en wordt een merk op een gegeven moment een “bekend merk”. Zo’n merk (een A merk) associeren we niet alleen met goede kwaliteit, maar ook met een iets hogere prijs en dat is precies wat fabrikanten willen. Zolang we niet inzien dat reclame pure manipulatie is, handelen we onbewust. 

Als Westerse media bijvoorbeeld beweren dat Vladimir Putin onze grootste nationale vijand is, dan geloven we dat. Waarom is dat? Waarom denken we dat hij een schurk is, terwijl we na even Googlen erachter kunnen komen dat hij in Rusland met zijn 143 miljoen inwoners al 15 jaar populair is?

onbewuste overtuigingen

 

Dat komt omdat de media ons via tv en kranten naar believen kunnen manipuleren door herhaaldelijk gekleurde boodschappen uit te zenden. De media in Rusland doen het tegenovergestelde waardoor de meeste Russen een hekel hebben aan Obama. Bijna niemand kent Putin of Obama persoonlijk en alles wat we weten hebben we uit de media. Wist je dat alle media in bezit is van een klein aantal steenrijke families wiens namen en gezichten nooit in de (eigen) media verschijnen? Zolang we geloven dat het acht uur journaal onafhankelijke journalistiek bedrijft, handelen we onbewust.

Als onze oncoloog bijvoorbeeld beweert dat chemotherapie de beste en enige optie is om kanker te bestrijden, dan geloven we hem op zijn woord. Maar waarom eigenlijk? Waarom vragen we niet om een second opinion? We weten dat een reguliere arts in zijn opleiding niets leert over de genezende kracht van gezonde voeding en in die zin een tunnelvisie heeft. Dat komt omdat we door onze ouders zijn geprogrammeerd om te geloven dat we niet mogen twijfelen aan autoriteiten zoals gespecialiseerde artsen. Zolang we de adviezen van artsen en andere deskundigen opvolgen zonder zelf logisch na te denken, handelen we onbewust.onbewuste overtuigingen

 

 

Als onze Koning bijvoorbeeld op Prinsjesdag beweert dat het iets beter gaat met onze economie, dan kunnen we ons niet voorstellen dat hij liegt. Waarom geloven we hem op zijn woord als we weten dat steeds meer Nederlanders hun baan verliezen, hun woonlasten niet meer kunnen betalen, onder de armoedegrens leven en afhankelijk worden van de voedselbank? Hoe is het mogelijk dat de Koning en de Koningin als trendvolgers van ambtenaren volgend jaar samen 50.000 euro meer gaan verdienen en we dit als samenleving vlaggetjeszwaaiend accepteren? Dat komt omdat we van onze ouders hebben geleerd dat we voor mensen met blauw bloed moeten buigen en onderdanig moeten zijn. Zolang we geloven dat er mensen bestaan die meer waard zijn dan anderen, handelen we onbewust.

Als onze kerkleider bijvoorbeeld beweert dat sex voor het huwelijk immoreel is, dan piekeren we er niet over om deze regel te overtreden. Waarom accepteren we dit als we weten dat seksualiteit de hoogste vorm van verbinding is en volgens de eeuwenoude yogaleer de krachtigste levensenergie in het menselijk lichaam? Dat komt, omdat religies zich altijd moeten onderscheiden met specifieke regels, want anders verliezen ze hun bestaansrecht. Nog niet zo lang geleden gingen we elke week naar de kerk en konden dominees, pastoors, imams en andere kerkleiders ons ervan overtuigen (herhalen herhalen herhalen) dat het belangrijk is om al hun verschillende regels uit het hoofd te leren. Liefde is de enige boodschap die ze hadden moeten verkondigen en alle regels eromheen zijn overbodig. Zolang we de regels van onze religies niet in twijfel durven te trekken, handelen we onbewust.

Als onze regering bijvoorbeeld beweert dat het een goed plan is om onze grenzen te sluiten, dan vinden we dat logisch. Maar met het sluiten van de grenzen sluiten we in feite ook ons hart. Waarom eigenlijk? Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan en het is onze basisbehoefte om mensen in nood te helpen, ongeacht hun ras, geslacht of religie. Waarom kunnen we dat als mensheid dan niet voor elkaar krijgen? Dat komt omdat ons is ingeprent (o.a. door voorstanders van open grenzen consequent buiten beeld te houden) dat grenzen nodig zijn om te overleven. De internationale wapenhandel is de enige partij die belang heeft bij grenzen, want zonder grenzen geen oorlogen en zonder oorlogen geen wapens. Wapenhandelaren staan in de hiërarchie boven regeringen en willen maar één ding: wapens verkopen aan de hoogste bieders. In deze handel gaat het om honderden miljarden per jaar, dus de belangen zijn enorm. Wij voeren al decennia lang bloederige oorlogen, alleen omdat we ons hebben laten inprenten dat landgrenzen het waard zijn om met ons leven te verdedigen. Dat deze belangrijk genoeg zijn om mensen te doden. Grenzeloosheid staat synoniem aan “eindeloze vrijheid”, maar het heeft zo’n negatieve klank gekregen dat de meesten het verwerpelijk vinden om grenzeloos te zijn. Zolang we de motieven van regeringen en wapenhandelaren niet in twijfel durven te trekken, handelen we onbewust. 

Als onze ouders bijvoorbeeld beweren dat we altijd ons best moeten doen op school en ook op ons werk, dan geloven we dat zonder meer. Het klinkt logisch en iedereen is het ermee eens. Maar waarom eigenlijk? Moeten we echt ons hele leven aan ons zelf werken en proberen beter te worden dan we al zijn? We zijn al goed genoeg zoals we zijn en dat geldt voor iedereen. Waarom voelen we ons dan toch minderwaardig en vinden we dat we ons best moeten doen om een beter exemplaar van onszelf te worden? Dat komt omdat onze ouders en grootouders deze valse boodschap van generatie op generatie aan hun kinderen hebben doorgegeven zonder de impact ervan te begrijpen. Zolang we denken dat we niet genoeg zijn zoals we zijn, handelen we onbewust.

Laten we onderzoeken wie we werkelijk zijn en al onze onbewuste overtuigingen nog eens goed tegen het licht houden. Door naar onze overtuigingen te kijken leren we onszelf beter kennen en kunnen we ons hart volgen. Deze boodschap verspreiden is mijn manier om dat te doen.

Bron: http://www.nieuwetijdskind.com/

Top