Het zelfreinigend brein

brein1Een team wetenschappers aan de University of Rochester denken één van de functies van het slapen te hebben ontdekt. Ons lymfesysteem zorgt er bij onze organen voor dat de afvalstoffen netjes in onze bloedbaan terechtkomen om te worden afgevoerd. Vorig jaar ontdekten wetenschappers dat er een vergelijkbaar proces in ons zenuwstelsel werkt: het ‘glymphatisch systeem’.

 

 

Net zoals de rest van je lichaam produceren je hersencellen continu afvalstoffen. De wetenschappers ontdekten dat tijdens het slapen de ruimte tussen hersencellen (van muizen) een stuk groter was dan bij een wakker dier.

Tijdens de slaap bleek het ‘glymphatisch systeem’ tien keer actiever dan normaal, wat erop wijst dat onze hersenen een soort ‘grote schoonmaak houden’ als we een tukje doen. Het hersenvocht krijgt door de vergrootte afstand tussen de hersencellen veel beter de kans om afvalstoffen weg te spoelen! In dit filmpje krijg je een goed idee van hoe het werkt.

De wetenschappers vermoeden dat sommige vormen van dementie (zoals de ziekte van Alzheimer) iets te maken hebben met een slecht werkend ‘glymphatisch systeem’. Als de afvalstoffen in de hersenen zich enige tijd ophopen, kunnen ze de verbindingen tussen cellen beschadigen.

Zoals gezegd is het schoonhouden van de hersenen waarschijnlijk één van de redenen waarom we moeten slapen. Hoogstwaarschijnlijk is het niet de enige reden: zo vermoeden andere wetenschappers dat slapen erg belangrijk is om herinneringen te vormen.

Bron:

 
 

 

 

Top