Goed nieuws!

good news1De wereld staat er op veel fronten beter voor dan ooit tevoren.

 

 

Honger en extreme armoede zijn wereldwijd gehalveerd. Maar liefst negentig procent van alle kinderen in ontwikkelingslanden heeft toegang tot onderwijs. Gebruik van duurzame energie is in tien jaar tijd sterk toegenomen. En het aantal mensen die beschikken over verbeterd drinkwater steeg de afgelopen jaar met twee miljard. Goed nieuws zou je zeggen.

Maar weten we dit ook? Het gemiddelde nieuws dat we als publiek voorgeschoteld krijgen is vooral gericht op wat er niet goed gaat.

We zien landen getroffen door oorlog, corruptie, milieurampen, honger, armoede en wanhoop. En we horen maar zelden dat we alsmaar veiliger, gezonder, ouder, slimmer en humaner worden. Oorlogen nemen af, de Hiv/aids epidemie is tot staan gebracht, het aantal hongerige mensen wordt met tientallen miljoenen tegelijk teruggedrongen, moeders krijgen minder kinderen, want het aantal jonge kinderen dat sterft is nog maar een fractie van een halve eeuw geleden.  Maar weinig mensen weten dat deze vooruitgang wordt geboekt. Tientallen jaren van negatieve berichtgeving leidde tot het sombere beeld dat het gevecht tegen armoede niet te winnen is. Niets is minder waar.

Het aantal mensen in extreme armoede, dat wil zeggen met minder dan $ 1,25 per dag, halveerde sinds 1990. In dat jaar waren nog 1,9 miljard mensen extreem arm. Vandaag zijn dat er 836 miljoen mensen. Dat zijn er 836 miljoen teveel. Maar de vooruitgang is bemoedigend.

Het aantal mensen dat uit de extreme armoede ontsnapte en nu rond moet komen van $ 4 dollar per dag verdrievoudigde sinds 1990.

Sinds 1990 halveerde het aantal mensen met honger en ondervoeding in ontwikkelingslanden.

In 2000 gingen meer dan honderd miljoen kinderen wereldwijd níet naar school. In 2015 was dat aantal gezakt naar 57 miljoen.

Sinds 1990 halveerde het aantal kleine kinderen dat stierf voor het vijfde levensjaar.

Sinds 1990 daalde het aantal moeders dat hun laatste kraambed niet overleefde met 45 procent.

Door muskietennetten, medicijnen en betere voorlichting zijn sinds 2000 6,2 miljoen mensen níet overleden aan malaria.

Door preventie, vroege diagnoses en beschikbare medicijnen hoefden sinds 2000 37 miljoen mensen níet te sterven aan tuberculose.

In 2003 kregen rond de 800 duizend Hiv-patiënten aidsremmers. In 2014 was dat aantal gestegen tot 13,6 miljoen.

Tegelijkertijd daalde het aantal besmettingen met Hiv met 40 procent.

Sinds 1990 kregen meer dan 2,1 miljard mensen de beschikking over schoon en veilig water.

Bron: The Millenium Development Goals Report 2015 / UNDP

Top