Gelaatkunde: wat je gezicht verraadt over je persoonlijkheid

makeupHet koppelen van een gezicht aan iemand persoonlijkheid gebeurt razend snel en onbewust. Wat je in feite doet is inschatten of iemand een vriend is of een vijand. Iets dat evolutionair gezien van levensbelang kan zijn. Maar hoe betrouwbaar is deze informatie?

 

Gelaatkunde: wat je gezicht verraadt over je persoonlijkheid

Gelaatkunde is een wetenschap die gezichtsvormen bestudeert. Nieuw is deze wetenschap niet. Sterker nog: de Chinezen hielden zich 3000 jaar geleden al bezig met Miex Xiang: de kunst van het gezichten lezen. Hierbij wordt uitgegaan van de elementen vuur, water, aarde en lucht. Volgens de Chinezen zijn leeftijden van 0 tot 100 jaar van ons gezicht af te lezen en hebben verkleuringen en moedervlekken voorspellende kracht. Sommige Chinezen gaan hier zelfs zo ver in dat ze cosmetische chirurgie toepassen om een verstoring (bijvoorbeeld een moedervlek) op te heffen.

Eerste indruk

Terug naar de Westerse gelaatkunde. Een expert op dit gebied is socioloog Jaco Berveling. Volgens Berveling is het maken van koppelingen tussen een gezicht en iemands persoonlijk iets is dat we sinds mensenheugenis doen.
Met de eerste indruk die van je iemand krijgt probeer je razendsnel in te schatten of iemand betrouwbaar is of een bedreiging vormt. De Amerikaanse meditatie coach davidji is er van overtuigd dat vrouwen hier beter in zijn dan mannen. Vrouwen zouden namelijk een bijzondere band hebben met het stofje oxytocine. 
Hoe meer oxytocine, hoe beter je in staat bent om uitdrukkingen op gezichten waar te nemen.Volgens davidji is dit een overblijfsel uit de Prehistorie toen er levens afhingen van de beslissing om iemand al dan niet te vertrouwen. Omdat mannen vaak maanden achtereenvolgens op jacht waren, lag deze verantwoordelijkheid bij de vrouwen die in dorpen en nederzettingen achterbleven.

De Big Five

Rest nog de vraag hoe betrouwbaar gelaatkunde nou eigenlijk is. Om dat te achterhalen hebben wetenschappers geprobeerd om persoonlijkheidsdimensies van de Big Five (extraversie, vriendelijkheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid voor ervaringen) in kaart te brengen. Wat blijkt is dat we vooral extraversie – een eigenschap van sociale mensen die graag in de belangstelling staan – en zorgvuldigheid – een eigenschap van gewetensvolle, plichtsgetrouwe mensen – juist in weten te schatten. Hoe we precies zien dat iemand extrovert en zorgvuldig is, valt echter lastig te zeggen. Blijkbaar geeft de stand van iemands ogen, neus, oren en mond enigszins betrouwbare informatie over deze twee karaktereigenschappen. De drie andere eigenschappen (vriendelijkheid, stabiliteit en openheid) kunnen we minder goed inschatten.

 

Meer lezen over gelaatkunde? Socioloog Jaco Berveling heeft er een super interessant boek over geschreven: Op het tweede gezicht, de relatie tussen gelaat en karakter

Bronnen: scientias.nl

Top