De nieuwe tijd: van het hoofd naar het hart

hart4In het vorige artikel heb ik laten zien dat jij belangrijk bent. Ook al ben je maar één van de vele mensen op aarde. Jij bent belangrijk. Vooral wanneer je de moed hebt om je zelf te bevrijden van de wolken voor je innerlijke zon. Je bent veel minder machteloos dan je denkt.

 

Je kan jezelf bevrijden. Dat heb ik ervaren in mijn eigen leven en in het werken met vele anderen. Je kan de weg opgaan van overleven naar een liefdevol en vervullend leven. Het is een universele, menselijke weg en iedere mens die deze weg gaat, maakt hem begaanbaarder voor anderen en brengt meer licht en heling op aarde. In het verleden gingen enkelingen die weg. Nu is de tijd rijp voor een collectieve transformatie. Sinds 2012 is de grote ommekeer definitief. Vergelijkbaar met de zonnewende in de winter. De dagen gaan lengen. Er komt meer ruimte voor het licht.

Wat is die grote verandering dan?

We maken in de tijd die gaat komen een ommekeer van overheersing van het hoofd (de rationele macht) naar het hart (de innerlijke macht, de verbinding met de Liefdevolle, wetende kern van binnen). [1]

Tot voor kort zat het merendeel van de mensheid nog gevangen in een keurslijf van hoe het hoort en wat er verwacht wordt. Dit werd ingegeven door de voorgaande generaties die vooral bezig waren zich aan te passen aan de groep om zo te overleven. Ze leerden om braaf en flink te zijn en hun gevoelens verborgen te houden. Ze leerden om zich te voegen naar de stam, de familie of andere groep(en). Ze leerden te luisteren naar ‘hun meerdere’; de ouder, de baas, de juf of meester. Leven was overleven en droeg veel in zich van de wetmatigheden van het overleven in die in het dierenrijk gelden.

Het gevolg was dat velen van hen een slap aftreksel werden van hun wezenlijke zelf. Gevangen in een te kleine jas. Onaanraakbaar, koud en hard. Uit contact naar zichzelf en anderen. Zo ervaren velen van ons nog steeds dat we vooral in ons hoofd leven. We zijn dan uit verbinding met het leven(dige) van binnen.

Wie leeft zoals hierboven beschreven, leeft wellicht een mooie of sterke buitenkant en kan goed overleven in de maatschappij zoals die tot nu toe was, maar raakt vaak de verbinding kwijt met ‘zich zelf’ kwijt.

Wat is dat Zelf?

Je zelf is wat je ten diepste bent: je innerlijke licht. Het is je Goddelijke kern van binnen van waaruit het leven zich kan ontplooien en tot volle bloei en wasdom kan komen.

Je echte zelf is een Bron waarin het leven vol is van belofte en bruist en bubbelt in een niet aflatende stroom van creativiteit. Meer mensen dan ooit zijn het contact verloren met zich zelf, met anderen en met de zin van hun bestaan.

We dragen allen onze geschiedenis mee. We dragen die mee in onze genen, in onze gedachten, onze cultuur en onze overtuigingen. Die geschiedenis heeft ons tot hier gebracht. Ons, als individu, als landgenoot, als volk en als mens. Ze heeft ons geleerd om te overleven. Ze heeft ons technologie gegeven waardoor we anders kunnen gaan leven. En diezelfde technologie heeft ons iets wezenlijks doen missen: echt contact met de aarde, met elkaar en met het leven.

Het verleden als springplank

En juist deze erfenis van onze voorouders is nu onze springplank naar bewustwording en groei. Het is aan ons om de waarde van aandacht, contact, verwondering en compassie weer te ontdekken en gestalte te geven.

Het behoud van de aarde als onze woonplaats hangt er van af. Het leefklimaat voor onze kinderen zal bepaald worden door het innerlijke werk wat wij - ieder van ons – doen om de liefde en verbinding weer terug te brengen. Eerst in onze eigen levens en dan, als een steen die je in de vijver gooit, door werkend naar anderen.

We zullen in de komende jaren versneld moeten leren om het leven te koesteren en te eren. Wat je liefhebt, dat zal je goed verzorgen. En deze zorg; de zorg voor de aarde, voor het kwetsbaren, het weerloze en het gekwetste is van enorm belang.

Zoals ik het zie, zal er in het komende tijdperk meer waarde gehecht worden aan het ontwikkelen van mindfulness en compassie. Mindfulness en compassie vormen de veilige bedding, waardoor je kan ontspannen, open gaan, groeien en helen.

Mijn diepste motivatie om te schrijven is het verlangen om een steentje bij te mogen dragen aan de essentiële transformatie die we als mensheid op dit moment meemaken. Er zijn eindeloos veel theorieën over wat die transformatie inhoudt, maar het belangrijkste is wel het ontwikkelen van onvoorwaardelijke liefde. Nergens kunnen we ons zo goed oefenen in het ontwikkelen van die wezenlijke kwaliteiten zoals liefde en compassie als in het aangaan van onze eigen kwetsbaarheid en onze eigen schaduw.

Het leert je te buigen, het maakt je bescheiden, gevoelvol, menselijk en heel. Het bevrijdt je van de opgeklopte grootheidswaanzin van het ego en zet je tegelijkertijd volledig in je kracht.

En heel belangrijk: het maakt je tot een veilige haven voor jezelf en anderen en een kostbaar mens voor het geheel.

Daarom ben ik blij dat je besloten hebt de goed nieuwskrant te lezen en je dus te richten op nieuws wat jou voedt, want – ik zeg het nog eens – jij bent belangrijk. Het kan niet zonder jou en mij.

 

NB: Zodra het af is, kan je meer lezen in het boek: “liefdevol je kern bevrijden” door Conny Coppen. Meer info: www.connycoppen.nl

Conny Coppen is lid van het schrijversteam van degoednieuwskrant.

[1] In haar boek ‘de Tao van gezondheid, een natuurlijke weg van groei en evenwicht’, onderbouwt Conny Coppen dit o.a. vanuit de Veda’s (oude Indiase wijsheid geschriften) en diepe oude kennis van het Taoïsme.

 

conny coppen

 

Top