Positief denken’ is ’n verschrikkelijk advies..!

osho1Je kent het vast wel, iemand  die je vertelt dat je ‘gewoon positief moet denken’; dat jouw problemen dan als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen en dat negativiteit vermeden dient te worden? Of, dat je om je doelen te bereiken, met een ‘positieve intentie’ je ambities moet visualiseren?

 

 

Deze filosofie is sinds lang populair dankzij boeken als ‘The Secret’ en Amerikaansee boeken als ‘How to win Friends and Influence People’ (Hoe vrienden te maken en mensen te beïnvloeden) en ‘Think and Grow Rich’ (Denk en wordt rijk)Zal deze raad ons kunnen helpen om een zinvoller leven te leiden? Nee, niet echt. Volgens spiritueel goeroe Osho is het een filosofie met groot onzin-gehalte.

Waarom ‘positief denken’ niet helpt? Luister naar de opmerking van Osho, toen aan hem werd gevraagd wat hij vond van de ‘positieve gedachte-beweging’. Hij zei hij dat dit meer kwaad dan goed zou doen. Waarom? Omdat het betekent dat we de werkelijkheid ontkennen en oneerlijk zijn tegen onszelf:
x

“De filosofie van positief denken betekent
dat we de werkelijkheid niet willen zien; het betekent oneerlijk zijn.

Het betekent dat je iets ziet en ontkent wat je hebt gezien;
het betekent dat je jezelf en anderen bedriegt.”

x

 “Positief denken is een nonsensfilosofie uit Amerika – niets anders, in oorsprong van Dale Carnegie, Napoleon Hill en de christelijke priester Vincent Peale. Al deze mensen hebben de hoofden van de Amerikanen gevuld met het absoluut absurde idee van de positieve gedachte. Vooral mensen met een middelmatige geest vinden dit een aantrekkelijke gedachte … Het boek van Dale Carnegie How to win Friends and Influence People’ is bijna net zoveel verkocht als de christelijke bijbel. Geen ander boek heeft deze populariteit kunnen evenaren.

De Christelijke bijbel zou eigenlijk geen concurrent moeten zijn, omdat het aan mensen wordt opgedwongen, vaak bijna voor niets. Maar Dale Carnegies boek wordt door mensen zelf gekocht; het wordt niet gratis weggegeven. En de ideologie is de inspiratie geweest voor veel soortgelijke boeken. Maar voor mij is het misselijkmakend.

Dale Carnegie startte deze hele positief-denken-filosofie: zie het negatieve niet, kijk niet naar de donkere kant. Maar door het niet te zien, denk je dan dat de negatieve kant verdwijnt? Je houdt alleen jezelf voor de gek. Je kunt de werkelijkheid niet veranderen. Er zullen nog steeds nachten zijn; je kan willen dat het 24 uur per dag licht is, maar door dat te denken wordt het echt niet 24 uur per dag licht. Het negatieve is net zoveel een deel van het leven als het positieve. Zij houden elkaar in evenwicht.”

Osho werpt ook een schaduw op het enorm populaire boek ‘Think and Grow Rich’:
‘Napoleon Hill, herinner ik me, was zelf arm. Dat zou voldoende bewijs moeten zijn om zijn hele filosofie tegen te spreken. Hij werd alleen rijk door zijn boek ‘Think and Grow Rich’ te verkopen. Het was niet ‘positief denken’ dat hem rijk maakte – het waren de dwazen in de hele wereld die zijn boek kochten, het was zijn werk, zijn arbeid, zijn inspanning, dat hem rijk heeft gemaakt. Maar in de begindagen, toen zijn boek net was uitgekomen, stond hij in boekwinkels om mensen over te halen zijn boek te kopen.

Op een dag kwam Henry Ford met zijn nieuwste model auto naar zo’n winkel. Hij wilde een boek kopen, iets hebben om te lezen. Napoleon Hill wilde deze kans niet voorbij laten gaan. Hij liep op Ford af met zijn boek en zei: “Dit is een geweldig boek, het is pas uit – u zult er blij mee zijn. Het is niet alleen een boek, het gaat over een gegarandeerde succesmethode, het kan niet missen.” Henry Ford keek naar de man en vroeg: “Bent u de schrijver van dit boek?” Napoleon Hill zei trots, ‘Ja, ik ben de schrijver.’

En hij mocht ook trots zijn: het boek dat hij had geschreven wás een kunstwerk. Het creëren van kunst uit een hoop onzin mag je gerust een kunststukje noemen… Zonder het boek aan te raken vroeg Henry Ford: “Bent u hier in uw eigen auto of met de bus gekomen?” Napoleon Hill begreep niet wat Ford bedoelde. Hij zei: “Ik ben natuurlijk met op de bus gekomen.” Henry Ford vervolgde: ‘Kijk eens naar buiten. Dat is mijn eigen auto en ik ben Henry Ford. U houdt de anderen voor de gek; u heeft geen eigen auto en u schrijft een boek met de titel ‘Think and Grow Rich’!

Ik ben rijk geworden zonder na te denken, dus val mij niet lastig met dit boek. Gaat u maar door met denken en rijk worden – en als u rijk bent geworden, komt u naar mij toe. Dat zal het bewijs zijn; een boek is geen bewijs. Men zegt dat Napoleon Hill nooit meer de moed heeft gehad om Ford op te zoeken. Ook al werd hij wat rijker. Zeker in vergelijking met Henry Ford was Hill voor altijd een arme man. De logica van Ford klopte. Nee, ik geloof niet in de filosofie van positief denken.”

Een halve waarheid is veel gevaarlijker dan een leugen…!
Osho is van mening dat jezelf forceren om alleen maar positieve gedachten te hebben eenvoudigweg het ontkennen van de realiteit is, uiteindelijk zal het balletje terugkaatsen:

Je vraagt aan mij: ben ik tegen positieve filosofie? Ja, maar ik ben ook tegen negatieve filosofie. Ik ben tegen beiden, want als je kiest voor een half feit, ontken je de andere helft. Onthoud: een halve waarheid is veel gevaarlijker dan een hele leugen. Een hele leugen zal worden ontmaskerd, vroeg of laat. Maar een halve leugen kan heel lang onontdekt blijven. En een leugen is een leugen, een kaartenhuis, een briesje en het huis verdwijnt.

Een halve waarheid is gevaarlijk. Het kan gebeuren dat je nooit ontdekt dat wat je weet slechts de helft van de waarheid is. Je zult altijd denken dat je weet hoe het zit. Dus het probleem is niet de hele leugen, maar de halve waarheid, vermomt als de hele waarheid. En dat is wat deze mensen geloven.”

Negatieve gedachten vrijgegeven, niet onderdrukken..
Osho zegt dat het zelfs schadelijk kan zijn om negatieve emoties te onderdrukken:

 “De negatieve gedachten van je geest moeten vrijgegeven worden, niet onderdrukt door positieve gedachten. Je dienst een bewustzijn te creëren dat noch positief noch negatief is. Dat is het pure bewustzijn. Met dat pure bewustzijn zal je het meest natuurlijke gelukkige leven leiden …

Je hebt een hekel aan een bepaalde persoon, je houdt niet van veel dingen; je houdt niet van jezelf, je houdt niet van de situatie waarin je je bevind. Al deze rotzooi verzamelt zich in je onbewuste, aan de oppervlakte wordt een hypocriet geboren, die zegt: “Ik hou van iedereen, liefde is de sleutel tot zaligheid”. Maar, je ziet dat geluk helemaal niet bij die persoon; hij houdt de hele hel binnenin zichzelf. Hij kan anderen misleiden en als hij lang genoeg iedereen bedriegt, kan hij zichzelf ook voor de gek houden. Het is gewoon verspilling van het leven – en dat is enorm waardevol, omdat je het nooit terug kunt krijgen.”

Positief denken is gewoon de filosofie van hypocrisie – om het beestje bij de juiste naam te noemen. Als je zin hebt om te huilen, vertelt de positief denken filosofie je dat je moet zingen. Je kunt het proberen, maar die onderdrukte tranen zullen op een gegeven moment toch naar buiten komen. Er is een beperking op onderdrukking. En het liedje dat je zong, was niet gemeend, het was dus waardeloos. Het kwam niet uit je hart. Waarom niet zingen met een brok in je keel, met het verdriet als leidraad?

Pas wanneer je jezelf aantreft TUSSEN beide gekunstelde grootheden, die we ‘positief’ en ‘negatief’ noemen, ben je stevig op weg. Dan kun je je doelen stellen, zonder te worden afgeleid. Trap dan ook niet in de val, dat wanneer zaken zich voorspoedig ontwikkelen, vanuit je doelstelling iets te bereiken, je dat gaat kwalificeren als… positief.. Hoe vreemd het mag klinken, het is namelijk én/én… Het negatieve heb je méégenomen in je creatie.! Je wordt/bent meester van de creatie, door juist in de rust van de balans te blijven. Dáár.. Tussen ‘positief’ en ‘negatief’…! ZIJN.

x

Bron: wanttoknow.nl

Top