Lachen is echt gezond

lachen4Je brein is aan je immuunsysteem verbonden. Depressieve mensen zijn vatbaarder voor infecties. Een positieve blik op de dingen loont !

 

 

Dat blijkt ook uit meerdere studies: positief ingestelde mensen leven gezonder en langer. Terwijl zwartkijkers, menen die altijd het ergste verwachten, een 25% hogere kans hebben om voor hun 65e te overlijden. 

Stress activeert genen, die je liever niet geactiveerd wil hebben. De hersenen kunnen het immuunsysteem  op verschillende manieren beïnvloeden. Zo heeft elk hormoon dat de voorkwab van de hypofyse uitscheidt een direct of indirect effect op het immuunsysteem. Deze hormonen staan onder invloed van signalen uit de hypothalamus, die op zijn beurt wordt gestuurd door hogere hersencentra die worden beïnvloed worden door de omgevingsfactoren,  zoals fysische en emotionele stress

Sickness behaviour

De verbinding tussen hersenen en immuunsysteem is echter geen eenrichtingsweg; het immuunsysteem heeft ook invloed op de geest. Een mooi voorbeeld hiervan is het zogenoemde sickness behavior. Wanneer bij een rat endotoxine afkomstig van bacteriën  wordt ingespoten, stijgt de lichaamstemperatuur, verandert het slaappatroon, vermindert het sociale gedrag en stopt de rat met eten. Iedereen die ooit griep heeft gehad, weet dat dit gedrag niet alleen bij ratten voorkomt.

Lachen: de sleutel

Niet iedereen kent het verhaal van Norman Cousins (1915-1990), maar hij had een levensbedreigende autoimmuunziekte. De kans op herstel was 1 op 500. Cousins bedacht zijn eigen lachtherapie, en herstelde. Volgens hem was lachen de sleutel. (Boek van Norman Cousins: Anatomy of an Illness). Hij richtte Cousins Center for psychoneuroimmunology (PNI) op. Dit centrum onderzoekt de interactie tussen hersenen en lichaam, en welk rol psychologisch welzijn speelt bij ziekteherstel. Opgedane kennis wordt omgezet in effectieve gedragsstrategieën, om herstel te bevorderen of ziekte te voorkomen.  Psychoneuroimmunologie is het interdisciplinaire veld van onderzoek, inbegrepen zijn: gedragswetenschappen, neurowetenschappen, biologie, farmacie en immunologie.

Depressieve mensen vatbaarder voor infecties

Hoogleraar in de PNI aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht Cobi Heijnen, zegt ook dat wetenschappers dit specifieke vakgebied in de jaren 80 als tweederangs beschouwden. Later ging het ministerie van Volksgezondheid meer openstaan voor onderzoek.

Prof. dr. Michael Maes van de afdeling Psychiatrie aan de Universiteit van Maastricht deed begin jaren negentig onderzoek naar het immuunsysteem bij depressie. Omdat depressieve mensen vatbaarder leken voor infecties,  onderzocht Maes de immuun cellen. Tot zijn verbazing bleken deze cellen  veel actiever dan normaal. Dit resultaat gaf ondersteuning aan enkele andere bevindingen die erop wezen dat depressie en ontstekingsprocessen met elkaar verbonden zijn. Dit wijst erop dat depressie kan worden  veroorzaakt door een ontregeld immuunsysteem.

Je brein is aan je immuunsysteem verbonden

Onderzoek naar de manier waarop emoties, zoals geluk, de gezondheid beïnvloeden worden nog steeds niet altijd serieus genomen. Maar er zijn dus wetenschappers die er hun nek voor uitsteken.

Zoals Stephen Smale, immunoloog/University California:

“Wanneer je met een hooggekwalificeerde neurobioloog praat over PNI, levert het vaak wat gegrinnik op. Maar dat betekent niet dat het onderwerp genegeerd moet worden. Het is belangrijk om te weten wat de interactie tussen immuunsysteem en zenuwstelsel is.”

Darm-brein connectie

Studies die tussen de jaren 80 en 90 gedaan werden, onthulden al dat brein en immuunsysteem daadwerkelijk aan elkaar verbonden zijn, zo publiceerde Scientific American onlangs. Delen van het zenuwstelsel zijn verbonden met organen die immuunsysteem-gerelateerd zijn, zoals de thymus en het beenmerg. Immuuncellen hebben receptoren voor neurotransmitters, wat inhoudt dat er communicatie is. Dit linkt weer aan het feit dat de darmen het tweede brein genoemd worden, en een grotere invloed op lichamelijk en geestelijk welzijn heeft dan men dacht. Autisme wordt ook gelinkt aan de conditie van de darmflora. Darmen en hersenen zijn van het zelfde weefsel. Feitelijk heb je twee breinen: in je schedel en in je buik.

Als je er logisch over nadenkt, is het ook niet zo vreemd dat emoties en mentale conditie invloed hebben op je gezondheid. Kijk alleen maar naar hoe stress je lichamelijk welzijn  negatief beïnvloedt: waak-, slaap-, en ander ritme raken flink ontregelt en creativiteit, energie en levenslust reduceren behoorlijk. En toch fronzen wetenschappers nog steeds bij het idee dat emoties en geluksgevoel van invloed zijn op de gezondheid. Het is niet makkelijk om uit te leggen, hoe deze connectie in elkaar zit op moleculair niveau, en het is vrij subjectief. En daarom wordt psycho neuroimmunologie nog altijd een beetje bespot in wetenschappelijke kringen.

Stress eist zijn tol, door gemoedstoestanden worden sommige genen actiever, andere inactiever

Ook is het genetische effect van diverse mentale condities onderzocht. En ontdekt werd dat de verschillende gemoedstoestanden overgebracht worden op verschillende manieren, bij chronische eenzaamheid bijvoorbeeld. Genen die te maken hebben met ontstekingsprocessen werden actiever, terwijl de genen die antiviraal zouden moeten werken inactiever werden. Resultaat: verminderd immuunsysteem.

Stress activeert bepaalde virussen

Bij stress is ook aangetoond dat immuuncellen die virussen afweren afnamen, en dat stress bepaalde virussen die latent aanwezig waren, zoals Epstein-Barr, kan reactiveren. Op de jaarlijkse meeting van the American Psychosomatic Society in Miami, Florida, kwam aan de orde dat een traumatische gebeurtenis de C-reactieve proteïne doet toenemen waardoor ontstekingen aangewakkerd worden. Medical News meldt over een onderzoek, waarin 34 gezonde jonge vrouwen een speech moesten geven , voor een delegatie mensen met witte labjassen. Nadien werd een groep gevraagd om hun optreden te evalueren en de andere groep moest aan neutrale dingen denken, zoals boodschappen doen. Er werden bloedmonsters afgenomen, en C-reactieve proteïne was toegenomen bij de vrouwen die hun speech moesten evalueren.

Wat gebeurt er in je lichaam als je blij bent ?

Er zijn twee soorten blijdschap: hedonistische blijdschap (gelukkig zijn door plezierige ervaringen zoals seks), eudaimonische blijdschap (veroorzaakt door activiteiten die een voldaan gevoel geven).  De twee soorten blijken ook verschillende uitwerkingen te hebben. De laatste groep profiteert direct van de voordelen op het immuunsysteem. Bij het eerste type blijdschap (hedonistisch) is de blijdschap afhankelijk van genot en omstandigheden. Als hierin een kink in de kabel komt, kunnen mensen met dit type blijdschap in de stress raken. Meditatie activeert de antivirale genen, en zet zo een rem op ontstekingen.

Op naar geluksgevoel

  • Factoren als dieet en beweging spelen een significante rol. Het is moeilijk om je levenslustig te voelen, wanneer je je lichamelijk lusteloos voelt. Zorgen voor een goede darmconditie (bijvoorbeeld door het gebruik van probiotica) heeft zijn weerslag op het mentale gevoel van welzijn. Hier wordt te vaak overheen gekeken.
  • Eet gezond, vers en zo puur mogelijk.
  • Kies voor de gezonde vetten zoals omega 3.
  • Drink regelmatig water en zo min mogelijk zoete drankjes, ook geen light drankjes (vanwege de kunstmatige zoetstoffen)
  • Beweeg regelmatig
  • Voorkom vitamine D tekort
  • Beperk blootstelling aan giffen (E-nummers, pesticides en dergelijke)
  • Zorg voor genoeg kwaliteitsslaap

 

Top