Hang je BH aan de wilgen!

borstenUit studie blijkt dat BH’s eigenlijk ervoor zorgen dat de borsten meer gaan zakken.

 

 

 

 

 

 

Hang je BH aan de wilgen!

Borsten van een vrouw zijn gemaakt om te bewegen, te stuiteren en te schudden als ze beweegt. Kijk maar naar onze geschiedenis. De borsten van onze grootmoeders  hebben geschud. En die van hun grootmoeders ook. De borsten van vrouwen zijn het perfecte resultaat van duizenden en miljoenen jaren evolutie. Ze hangen perfect! Pas sinds de laat 18de eeuw zijn we beha’s gaan dragen. Beha’s remmen de natuurlijke beweging van de borsten en dit heeft een schadelijk invloed op het optimaal functioneren van de borst. De ‘moderne borst’ zit vol met toxines en xeno-oestrogenen. Het dragen van een beha verhindert dat het lichaam zich op natuurlijke wijze herstelt. Afvalstoffen worden niet afgevoerd en hopen zich op in het borstweefsel. Met alle gevolgen van dien.
Kara Maria Ananda maakt Amerikaanse vrouwen  bewust van de risico’s van het dragen van een BH.

Beha’s voorkomen hangende borsten? Een fabel!
Volgens Kara Maria dragen de meeste vrouwen een beha uit angst dat hun borsten gaan hangen, maar een recent 15 jaar durend Frans onderzoek heeft aangetoond dat niet waar is. “Medisch, fysiologisch, anatomisch gezien winnen borsten er niets bij gedragen te worden in een beha.” zegt onderzoeker Rouillon, “integendeel, ze gaan eerder hangen met een beha.”  John Dixey, directeur van een beha fabriek geeft toe: “Grote borsten zullen natuurlijkerwijze meer gaan hangen naarmate de vrouw ouder wordt en dit kan nooit voorkomen worden door een BH. Er is geen medisch bewijs dat het dragen van een beha het hangen van borsten voorkomt omdat de borst zelf geen spier is. Omhoog houden is daarom onmogelijk. ” Uit het Franse onderzoek bleek dat vrouwen die geen beha dragen zelfs steviger borsten hebben. Zelfs als ze ouder zijn en zelfs als ze borstvoeding hebben gegeven.  Dit lijkt er op te duiden dat door het niet dragen van de beha het lichaam zelf actief wordt om de borsten te dragen. It makes sense….

De voordelen van het dragen gelden alleen bij een passende beha maat
80 % van de vrouwen blijkt zelfs de verkeerde maat BH te dragen. De meeste vrouwen dragen een BH die te wijd is in omvang met een te kleine cupmaat. Dit geeft te weinig steun en de borstweefsel wordt te veel samengedrukt. Te weinig steun veroorzaakt rug- en schouderklachten.
Nu is een perfect passende beha vinden vrijwel onmogelijk. Er is geen standaard voor beha’s; alle borsten zijn anders, hebben verschillende formaten en vormen. Beha-maten zijn gebaseerd op 2 dimensies die nooit goed kunnen passen op 3 dimensionale vrouwen. En dan veranderen onze borsten nog voortdurend door verschillende reden als bv. zwangerschap, menstruatiecyclus, gewichtstoename of medicijnen of borstoperaties.  En het is helemaal normaal dat de ene borst groter is dan de andere. Bij 65% van de vrouwen is de linker borst groter.
Een beha zoeken die echt past is dus lastig. Tip: pas een nieuwe beha als je borsten op hun grootst zijn vlak vóór je menstruatie. Is je lichaam veranderd? Pas een nieuwe beha.

Er bestaat wel een verband tussen borstkanker en beha’s
Kara Maria haalt een aantal onderzoeken aan die een verband laten zien tussen borstkanker en het dragen van een BH. Het boek ‘Dressed to Kill: Het verband tussen borstkanker en BH’s’  is geschreven door twee medische antropologen Sydney Ross Singer en Soma Grismaijer. In dit boek beschrijven de auteurs  een uitgebreide beha en Borstkanker (BBC) studie waaruit blijkt dat langdurig dragen van een beha leidt tot een hogere kans op borstkanker.

De BBC studie interviewde meer dan 4700 vrouwen, met en zonder borstkanker, in vijf grote steden in de VS en hun beha draaggewoonten.  Zij vonden een sterk toegenomen risico op borstkanker bij vrouwen die hun bh meer dan 12 uur per dag droegen. En dit risico schoot omhoog bij vrouwen die hun beha 24 uur per dag droegen zelfs als zij sliepen. (Dit blijkt in de VS aan te worden geraden om je borsten stevig te houden)

De BBC Studie Resultaten:

  • Vrouwen die geen  ( of zelden ) een beha dragen hebben een kans van 1 op 168 kans op het ontwikkelen van borstkanker.
  • Vrouwen die minder dan 12 uur per dag een beha dragen hebben een kans van 1 op 152  op het ontwikkelen van borstkanker.
  • Vrouwen die meer dan 12 uur per dag een beha dragen, maar niet om te slapen hebben hebben een kans van  1 op 7  op het ontwikkelen van borstkanker.
  • Vrouwen die  24 uur per dag een beha dragen hebben een kans van  3 op 4 om borstkanker te ontwikkelen .

De informatie in dit boek is overtuigend maar wordt genegeerd door kankeronderzoekers.

Bovendien is er een Harvardstudie gepubliceerd in het European Journal of Cancer in 1991 dat aantoonde dat  vrouwen in de overgang die een BH dragen een dubbel verhoogd  risico op borstkanker hebben in vergelijking met vrouwen die dat niet doen.
Uit een Japans onderzoek bleek dat het dragen van een  strakke BH  de temperatuur van het borstweefsel verhoogt. Verhoogde warmte vermindert de productie van melatonine door de pijnappelklier. En dit vormt zo een risicofactor voor borstkanker.

Er is veel meer onderzoek nodig om deze relatie met zekerheid vast te stellen maar in de tussentijd is preventie de sleutel.

Aldus Kara Maria.

Beha’s verhinderen een goede doorstroom
Naast het bloedvaatstelsel is het lymfesysteem is een tweede, minder bekend, vaatstelsel dat zich in het lichaam bevindt.  Het lymfesysteem dient voor het afvoeren van weefselvocht, afvalstoffen en afweerstoffen vanuit de weefsels naar de grote lymfebanen in de borst- en buikholte. Deze grote lymfebanen leveren het lymfevocht vervolgens af in enkele grote bloedvaten. Tussen de kleine lymfebanen in de weefsels en de grote lymfebanen in de borst- en buikholte bevinden zich de lymfeklieren. Deze lymfeklieren zuiveren het lymfevocht van afvalstoffen en ziekteverwekkers.

In de oksels, net als de lies en hals,  bevinden zich lymfeklieren.
(bron: http://www.vlietlandborstkliniek.nl)

Beha’s én deodorant
In bijna alle deodorants zit aluminiumoxide verwerkt. Aluminium is echter een metaal en is giftig voor het lichaam. Eerder ging er een bericht rond dat juist dit aluminium borstkanker zou kunnen verwekken. Of het wetenschappelijk aantoonbaar en bewezen is of niet: soms kun je maar beter geen risico lopen. Een kenmerk van aluminiumoxide is dat het zweten tegengaat, doordat zeer kleine amorfe korreltjes in de poriën van de huid gaan zitten en zo de zweetbuisjes verstoppen. Hierdoor kan het stinkende zweet niet meer naar buiten komen. Eigenlijk zorg je er zo voor dat het lichaam innerlijk vervuild er niet gezonder op wordt. Meeste ziekten ontstaan doordat men de afvalstoffen niet kwijt kan, zodat organen belast raken en niet goed meer kunnen functioneren.
( Klik hier naar een overzicht van ervaringen met deodorant zonder aluminiumoxides)

Laat het doorstromen
Beha’s weerhouden de lymfevloeistof er van vrijelijk te stromen door de borsten, onderarmen en schouders. Afvalstoffen worden zo niet afgevoerd en hopen zich op in het borstweefsel.
Beugel BH’s zijn de grootste boosdoener, vooral met metaal. Dit kan de energiestroom verstoren in de borst. Oefeningen, dansen, en schudden van de borsten zonder beha zorgt voor een lymfatische doorstroming en een goede afwatering van de borsten.
lymfe

Deze afbeelding van het lymfesysteem laat ons ook zien hoe prachtig de borst is – de tepels zijn als bloemen tussen de plantenstengels. Het toont een bewonderenswaardige delicaatheid.
Maar borsten zijn meer. Behalve mooi en schenkers van de beste melk voor je baby hebben ze ook voor de vrouw zelf een functie:

Borsten zijn energiecentra!
Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) richt zich al duizenden jaren op de beweging van energie in het lichaam door de meridianen (energielijnen) en acupunten (knopen van energielijnen) van het lichaam. Er zijn 6 van deze meridianen die door het borstgebied lopen en drie van deze zijn de lever-, nier- en maagmeridiaan. Deze staan bekend als de plekken waar de meeste gezwellen en kanker zich ontwikkelen. TCM behandelt borstkanker door het oplossen van de stagnatie en het weer in gang brengen van de energie of qi.

We weten allemaal dat gedurende de gehele periode van borstvoeding de melk zich aanpast aan de behoeftes van de baby. Hoe dat precies werkt heeft te maken met de gevoeligheid van de borst. In de eerste plaats stimuleert de baby met tong en kaken de zenuwuiteinden in de tepel en tepelhof, die een signaal doorgeven aan de hersenen dat ze melkmaak hormonen gaan afscheiden (prolactine en oxytocine). Wat minder bekend is is dat borsten gemakkelijk stoffen opnemen uit hun omgeving.  Tijdens de borstvoeding absorbeert de tepelhof het speeksel van de baby en reageert onmiddellijk met de afgifte van de voedingstoffen en antistoffen die de baby op dát moment nodig heeft.
Dit wetend is het niet zo gek dat borsten ook gifstoffen en hormonen uit hun omgeving absorberen. (Let dus ook goed op de ingediënten van je creme’s en massageolieën)
Lees hier meer over de juiste borstverzorging en voorkomen van kanker.

Met een goede afstemming van de vrouw met haar borst – het lezen van haar borsten- zal ze een omgeving kunnen vinden die goed is voor haar en haar dierbaren.
Dit verklaart de veelheid van beeldjes uit de oudheid van vrouwen die hun borsten vooruitsteken als hun ‘eerste ogen’.
Borsten zijn energiecentra! Knel ze niet af maar geef ze de ruimte.

Uit die BH dus!

En ja, het kan in het begin best pijnlijk zijn om geen BH te dragen. Dat is meestal juist een teken dat de doorbloeding slecht is. Het is een teken van ophoping van veel afvalstoffen. Veel water drinken en massage is dan heel belangrijk. Zet door, je wordt er voor beloont. Na een paar weken en veel massage zul bemerken dat je borsten beter gaan aanvoelen. Ze worden heerlijk zacht en meer deel van jouw lichaam.
En ja, ook bij grote borsten -ik heb cup J –  is het heel goed mogelijk geen BH te dragen zonder pijn. Mijn pijn in de nek en schouders – als gevolg van de BH bandjes – is zelfs volledig verdwenen. Ook het knellende gevoel van de strakke ondersteuning onder de borsten voelt goed. Ik voel me meer één in plaats van een boven – en onderlichaam.


Tips!

  • Zorg voor de juiste maat BH. Investeer in een comfortabele, goed passende beha zonder beugels. Liefst een organische zachte BH.
  • Kies een BH uit als je borsten op hun grootst zijn, vlak voor je menstruatie.
  • Als je een BH moet dragen voor je werk, doe deze dan zo snel als je kunt weer uit.
  • Draag je BH niet meer dan 12 uur per dag en nooit als je slaapt .
  • Laat je BH uit waar mogelijk. Als je zenuwachtig bent dat je tepels te zien zijn, bedek ze dan met een sjaal, bolero, jas, laagjes of een hemdje.
  • Schud na het uitdoen van je BH  (meerdere keren per dag) zachtjes je borsten om hun bloedsomloop, lymfatische doorstroming en afwatering te stimuleren.
  • Kijk naar je borsten en lichaam in de spiegel als je je beha uitdoet. Heb je rode vlekken of lijnen ? Dat wijst op afknellen van de bloedsomloop.
  • Masseer je borsten in de ochtend na het douchen en voor het aankleden en herhaal dit aan het eind van de dag nadat je je BH hebt uitgetrokken.
  • Besteed aandacht aan je borsten en merk op hoe ze voelen. Raak ze aan, kijk naar ze en laat je borsten vrij zo vaak je kunt!
  • Steviger en gezondere borsten bereik je met de juiste voeding, hydratatie en oefeningen.  Hoe meer vrouwen de borsten vrij laten bewegen, hoe beter.
  • De eerste dagen of weken zonder BH kunnen de borsten pijnlijk of gevoelig zijn. Het is een teken van ophoping van afvalstoffen. Veel water drinken en massage is dan heel belangrijk. Na een tijdje zullen je borsten – ook grote borsten – gewend zijn aan de verbeterde circulatie en beweging en pijnvrij bewegen.
  • Heb je nog steeds pijn dan duidt dat mogelijk op een ontsteking, giftige afvalstoffen, hormonale onbalans,  hoge oestrogeenspiegel of iets anders. Een ontgiftingskuur en de juiste voedingstoffen zullen uw borsten en het endocriene systeem op natuurlijke wijze ondersteunen. Blijft de pijn aan, bezoek dat een specialist.

Borsten zijn geweldig gewoon zoals ze zijn !
Laat ze schudden en stuiteren en bewegen. Het leven is bewegen.

Bron: vrouwencirkel.wordpress.com

 

Top