Een verrassend alternatief voor antibiotica

kaneelVoordat honing werd verkocht in winkels, werd rauwe honing al duizenden jaren gebruikt tegen infecties. Maar wat is de sleutel tot de antimicrobiële eigenschappen van honing?

 

Onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden hebben een unieke groep van 13 melkzuurbacteriën in verse honing gevonden. Deze honing is afkomstig uit de honingmaag van bijen.

De melkzuurbacteriën blijken verschillende ziekteverwekkers uit te schakelen, waaronder meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa en vancomycine-resistente Enterococcen (VRE). Ook werd een combinatie van verschillende melkzuurbacteriën en honing aangebracht op hardnekkige open wonden bij paarden, die hierdoor goed genazen.

Volgens de onderzoekers kunnen de melkzuurbacteriën een goed alternatief zijn voor antibiotica omdat ze de juiste antistoffen tegen schadelijke bacteriën aanmaken. Antibiotica zijn vaak enkel effectief tegen een bepaald soort bacterie of een kleine groep bacteriën.

De melkzuurbacteriën beschermen de bijen en hun honing al miljoenen jaren tegen schadelijke micro-organismen. Supermarkthoning bevat geen levende melkzuurbacteriën, waardoor veel van de unieke eigenschappen verloren zijn gegaan, aldus professor Tobias Olofsson.

De onderzoeksresultaten zijn belangrijk omdat honing in ontwikkelingslanden gemakkelijk te verkrijgen is. Daarnaast hebben westerse landen steeds meer te kampen met antibioticaresistentie.

[Lund University]

 

Top