Word je een beter mens van mediteren?

Afdrukken

mensen1Je hoort ze denken, die onderzoekers van de Radboud Universiteit: mediteren mag dan hip zijn, maar het werkt lekker niet. Ha ha, sliep uit. Maar wat hebben die Nijmeegse onderzoekers feitelijk onderzocht? Het blijkt om nogal kortdurende meditatie-ervaringen te gaan, constateert Lisette Thooft. Iedere spirito weet dat het zo niet werkt. Beetje dom van die onderzoekers.

 

Stimuleert meditatie sociaal gedrag? Onlangs werden we opgeschrikt door een serieuze literatuurstudie van de Radboud Universiteit waaruit zou blijken dat dit niet of nauwelijks het geval was.

De Nieuwsbrief van Nieuwwij.nl citeerde wetenschapper Inti Brazil: “Als je het uit gaat splitsen naar aspecten van sociaal gedrag zoals agressie, verbondenheid, vooroordelen, empathie en compassie, dan blijken er alleen op het gebied van empathie en compassie duidelijke positieve effecten te zijn, maar die studies vertonen methodologische gebreken.”

Lekker puh

Je hoort ze tussen de regels door denken: ha ha, lekker puh, sliep uit… mediteren is misschien hip, maar denk niet dat je er een beter mens van wordt.

Ik heb het artikel gescand op de vraag: hoe lang hebben de proefpersonen gemediteerd? Want wij doorgewinterde spirito’s weten natuurlijk dat je pas enig effect van meditatie kunt ervaren na jarenlange trouwe beoefening. Wat bleek? De verschillende onderzoeken hadden gewerkt met meditaties die duurden tussen de drie minuten en de drie maanden. Acht weken kwam voor in een derde van de experimenten: niet toevallig de gangbare duur van een cursus mindfulness, waarbij je een keer in de week een kleine drie uur les krijgt.

Bizar

De hele veronderstelling dat je na één cursus, of na drie maanden beoefenen, laat staan na een meditatie van drie minuten een meetbaar beter mens zou kunnen zijn, is bizar.

‘In drie maanden een beter mens’ – dat is net zoiets als een ‘spoedcursus verlichting’, of ‘in zeven stappen naar wijsheid en vrede’, ‘in twee maanden een beter figuur’ of ‘in drie stappen naar je droombaan’. Of zoals de titel van mijn nieuwe boek dat half maart uitkomt: In negen stappen naar innerlijke bloei. De uitgever had graag dat er een cijfer in de titel stond, want dat verkoopt beter, zei men. Maar je moet natuurlijk niet serieus denken dat je in een paar weken verlicht kunt worden. Of in een handomdraai van je trauma’s en complexen, of je overtollige kilootjes afkomt.

Dat weet een kind.

Vele jaren

Hier op Aarde gaat alles veel trager en is alles veel ingewikkelder dan dat je met je denkgeest kunt verzinnen. Innerlijke groeiprocessen zoals een socialer mens worden, met meer compassie, empathie en een gevoel van verbondenheid met alle andere mensen, en met minder agressie en vooroordelen – daarover doe je vele, vele jaren, misschien wel vele, vele levens.

Wel een beetje dom hoor, van die wetenschappers, dat ze iets anders hadden verwacht. Voor mij kan die hele meta-analyse van de Radboud Universiteit linea recta de prullenmand in. En ik geloof nog steeds dat je een beter mens wordt van mediteren… als je maar niet te snel resultaten verwacht.