Wietgebruik goed voor bloedsuikers

Afdrukken

wietMensen die cannabis gebruiken hebben minder schommelingen in hun bloedsuikers en zijn meestal ook slanker dan mensen die dat niet doen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat in het American Journal of Medicine verscheen.

 

Bij het onderzoek werd aan 4,657 mensen gevraagd of ze de afgelopen maand mariuhana hadden gebruikt. Daarnaast werden hun bloedsuikers onderzocht nadat ze negen uur niks gegeten hadden. Op die manier is een goed beeld te krijgen van het bloedsuikerniveau 'in rust,' wat weer samenhangt met de kans op diabetes.
Slankere taille Het verband was duidelijk te zien: het insulineniveau van mensen die in de afgelopen maand marihuana rookten was zestien procent lager dan dat van mensen die nog nooit gerookt hadden. Bovendien hadden hadden wietgebruikers gemiddeld een slankere taille en waren ze minder resistent tegen insuline. Die resistentie is de oorzaak van suikerziekte.
Mensen die een vergrote kans hebben op diates hebben krijgen vaak te horen dat ze moeten stoppen met roken. Dat zou een reden kunnen zijn voor de gevonden resultaten, geven de onderzoekers toe. Echter, zelfs toen de diabetespatiƫnten uit de testgroep werden gehaald, was er een duidelijk verschil tussen gebruikers en niet-gebruikers.
Eerdere studies toonden het verband tussen wietgebruik en een lagere Body Mass Index al aan. Maar tot nu toe was er nog geen onderzoek naar de link tussen insuline en marijuana. Volgens de onderzoekers helpt deze nieuwe informatie huisartsen de keuze te maken om hun patiƫnten medicinale marijuana voor te schrijven.

Bron: de Volkskrant