Vanaf vandaag is homeopathie erkend in België

Afdrukken

homeopat2Eindelijk is er in België een registratieregeling voor homeopaten. Volgens het koninklijk besluit, dat twee weken voor het einde van de regeerperiode is gepubliceerd door de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, kunnen homeopaten geregistreerd gaan worden.

 

In beginsel kunnen alleen artsen, tandartsen en vroedvrouwen geregistreerd worden als homeopaat. Zij moeten naast hun gewone opleiding aan een universiteit of hogeschool nog een opleiding homeopathie gevolgd hebben. Dat zijn 400 uren theorie en 200 uren stage voor een arts. Daar komt nog de nodige bijscholing bij.

Het probleem is dat die opleidingen nog niet bestaan aan de universiteiten en hogescholen, en dat het er ook niet naar uitziet dat die er snel zullen komen. De universiteiten verzetten zich namelijk tegen de registratie van niet-conventionele praktijken omdat er volgens hen geen bewijs is dat ze werken.

Het koninklijk besluit sluit alle andere personen uit van de beoefening van homeopathie, behalve een groep die van overgangsmaatregelen geniet. Die groep is echter zeer klein. Het gaat om mensen die vandaag een medisch of paramedisch bachelordiploma in een gezondheidsberoep hebben en die een homeopathie-opleiding gevolgd hebben die erkend is door de Kamer Homeopathie.

Velen die vandaag homeopathie beoefenen vallen daar niet onder en moeten dus stoppen. En de overgangsgroep zal langzaam uitsterven, zo wordt gedacht. Robert Verstraeten, voorzitter van de Liga Homeopathica Classica, is dan ook kritisch over het besluit. Ook Marc Moens van artsenvakbond BVAS is niet tevreden. De erkenning van homeopathie betekent niet dat behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraars.

[Standaard]