Granaatappel, goed voor hart en bloedvaten

Afdrukken

granaatappelEen gezond hart en gezonde bloedvaten hebben en houden ? Granaatappel kan zeker daartoe bijdragen. Want granaatappel versoepelt  hart en bloedvaten.

 

Granaatappels zijn supergezonde vruchten, ze bevatten voedingsstoffen die ons immuunsysteem versterken. En vooral het hoge anti oxidantengehalte is 9 maal hoger als in andere producten, zoals groene thee en druiven.  Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat de speciale voedingsstoffen in het vruchtvlees voorkomen. Bijvoorbeeld polyphenolen, deze  worden als “DE  VITAMINE VAN DE 21e EEUW” gezien. Toch horen polyphenolen niet bij de vitamine groep.  Enkele van de goede eigenschappen zijn dat ze de bloedvaten versterken en reinigen, en het immuunsysteem op peil kunnen houden.  Daardoor kan  onze doorbloeding en het functioneren van de nieren sterk verbeteren. Als laatste heeft granaatappel een goede invloed op ons bloedvetgehalte en suikergehalte in ons bloed. 

GRANAATAPPEL IS SUPERFOOD.

.

WAAROM IS GRANAATAPPEL GEZOND VOOR HART- EN BLOEDVATEN ? 

Hart en vaatziektes staan hoog op de lijst van ouderdomsziekten en als doodsoorzaak. Daarom zijn in de natuur voorkomende gezonde levensmiddelen , die de bloedvaten gezond houden, altijd belangrijk voor een mens.  Telkens weer komt uit  verschillende onderzoeken naar voren dat er een stof bestaat, genaamd polyphenol,  die de kans op hart- en bloedvat problemen drastisch kan verlagen. In granaatappelvruchtvlees is deze stof in een hoge concentratie aanwezig. Als je voeding tot je neemt

, die rijk is aan deze beschermende stof, kan het gevaar voor een hartinfarct of een beroerte met 30 % verlagen. Dat is veel. Polyphenol zit in groene thee en in druiven. Dat sterke bittertje aan de smaak, daar herken je deze stof aan.

Zo hebben bijvoorbeeld onze Franse medemensen, ondanks dat ze evenveel vet eten als wij, hier in het Noorden, een beduidend kleiner risico op hart- en bloedvat ziekten.  Als oorzaak voor dit bijzondere paradox, in vergelijking met andere bewoners van Noord Europa,  wijzen onderzoeken de matige consumptie van rode wijn aan en de polyphenol-rijke voeding van de Fransozen. Want ook in rode wijn zitten deze polyphenolen.

De Nobelprijswinnaar uit 1937 , die de structuur en werking van Vitamine C verklaarde, vond ook de polyphenolen. Polyphenolen van het type Flavonoïden. Hij noemde dit vitamine P , en ruimde er eigenlijk een plaats in de vitaminen voor in, omdat het eenzelfde soort ‘vitamine’ stof was. “P” stond voor permeabiliteit , oftewel ‘doorlaatbaarheid’ .Flavonoiden verbeteren de soepelheid van de bloedvaten.  En kunnen daarmee de veel voorkomende  zgn ‘hypertensie’ of ‘hoge bloeddruk’ voorkomen. De aderen worden soepeler en sterker door deze bijzondere stof in granaatappel. Ze bevorderen de doorbloeding en remmen de klontering van de bloedplaatjes. Flavonoiden komen ook , in beperkte mate , voor in donkere chocolade. Daarom raadt Dr. K. Verburgh in

“DE VOEDSELZANDLOPER” onder andere aan om heel bittere, donkere chocola te eten vanwege de bloeddruk. Chocola van minimaal 80 % .

WAT IS DE INVLOED VAN GRANAATAPPEL OP EEN HOGE BLOEDDRUK ? 

Ik las ergens op een info-site dat ‘granaatappel het buikvet weg laat smelten, als sneeuw voor de zon’ , Nou, da’s nou natuurlijk grote onzin. Waarom zou dan niet iedereen eten wat hij of zij wil. En dan gewoon even een paar granaatappels ertegenaan gooien. Dieet ?  Hoezo ! .. Nee, zo werkt het niet.  Het ligt op een ander vlak. De bovengenoemde polyphenolen beschermen onze bloedvaten tegen een te hoge vetafzetting. Granaatappel verhindert dit dus. Daarmee reinigt en versoepelt het de bloedvaten.  Granaatappel remt de ACE activiteit, en verlaagt zo de zgn  ’bovendruk’ ( dit heet ‘systolische druk’ , bij de dokter) . Het volgende onderzoek toont duidelijk aan dat 50 ml of 500 milligram granaatappelextract per dag, bij hypertensie patiënten, binnen 2 weken een goede invloed heeft op de hoge bloeddruk.  En daarom , indirect, ook op de gezondheid van het hart. HIGH BLOODPRESSURE INFORMATION.

GRANAATAPPEL EN HART PROBLEMEN. ( een ayurvedisch gezichtspunt) .

In mijn zwerftocht over goede en ayurvedisch gestoelde informatie op het internet, ben ik bij een Indiase cardioloog uitgekomen, deze arts was bekend met Ayurveda en met de reguliere behandeling van hartpatiënten. Hij heeft een indrukwekkend artikel geschreven. Ik heb het voor U vertaald, het zegt alles wat ik zelf zou willen zeggen. Over gezond eten en leven en preventief handelen. Over het feit dat de natuur geweldig mooi in elkaar zit, voor alle problemen is een natuurlijk oplossing.

 

Bron: http://tienekescholtens.wordpress.com/