Goed nieuws over bananen

Afdrukken

 

bananenVolgens onderzoekers van de Universiteit van São Paulo in Brazilië, zijn bananenschillen bruikbaar om op een makkelijke manier water te ontsmetten.

 

Een banaan heeft meer kwaliteiten dan alleen het dienen als voedsel.Dat zegt de Universiteit van São Paulo na onderzoek. “We kenden de efficiëntie van bananenschillen voor ontsmetting bij vervuiling met zware metalen. Nu weten we dat het ook op deze manier gebruikt kan worden. We gaan nu de toepassing op grote schaal bestuderen”, zegt Sergio Monteiro, werkzaam bij het Centrum voor Nucleaire Energie in de Landbouw, de afdeling van de universiteit die het onderzoek heeft uitgevoerd.

Volgens Monteiro is de bananenzuiveringstechniek zelfs efficiënter dan huidige zuiveringstechnieken.De bananenschil wordt eerst vermalen, gezeefd en vervolgens gedroogd in een oven. Het poeder wat hieruit voortkomt wordt aangevuld met water. Dit wordt gemengd met het water, na filtering zijn de pesticiden uit het water verdwenen.

 

Werking

 

Een medewerker van het Nederlandse waterzuiveringsbedrijf Mienis, Jochum Genuït, is voorlopig sceptisch. “Ik ken deze nieuwe techniek nog niet. Maar ik kan me voorstellen dat deze stof een bindende werking heeft. Toch geloof ik dat er al meerdere technieken zijn die bedrijfszekerder zijn en efficiënter werken.” Volgens Genuït zal de innovatie niet snel in andere landen worden doorgevoerd. “Ik kan me voorstellen dat dit in een land als Brazilië goed kan werken. Vermoedelijk hebben ze een overvloed aan bananen en is er niet in alle gebieden schoon drinkwater. Dit kan een makkelijke manier zijn om het oppervlaktewater schoon te krijgen.”

 

“Mochten ze het willen gebruik voor drinkwater, dan zou de bananenschil als filter kunnen dienen. Dit heeft in Brazilië misschien een goede werking, maar ik vermoed niet dat dit een doorslag wordt voor de rest van de wereld. Als er pesticiden in het water zitten, moet dit er gegarandeerd uit worden gehaald, ik vraag me af of dat met deze banenschil kan worden gegarandeerd,” constateert Genuït. Ook in Nederland wordt er hard aan milieuvriendelijke innovaties voor waterzuivering gewerkt. Genuït: “Wij richten ons niet op het bestrijden van pesticiden, maar meer op het bestrijden van bacteriën, virussen en schimmels”. Momenteel wordt er gewerkt met een Amerikaans product. “Dit zou in de toekomst alle secundaire infecties in ziekenhuizen kunnen vernevelen, omdat er nog geen certificering is wordt dit nog niet gedaan. Ik gebruik het nu al wel in de tuinbouw, dit product verbruikt minder energie en heeft een lagere kostprijs”, weet Genuït.Bron: IPS News

 

Nog meer goed nieuws:

Naast het eten ervan, zijn bananen voor nog veel meer dingen goed. Waarschijnlijk wist je al dat het stress vermindert, maar er zijn nog veel meer manieren om bananen zo optimaal mogelijk te gebruiken.Op een goede gezondheid!
Bananen bevatten veel kalium en magnesium. Deze mineralen kunnen verschillende kwaaltjes verhelpen of verminderen. Het eten van één banaan per dag verlaagt de bloeddruk, heeft door de vezels een positief effect op de spijsvertering, helpt tegen kramp in de benen, vermindert stress en hartkloppingen en kan een goed middel zijn tegen maagzuur.
Daarnaast bevatten bananen Melatonine en dat geeft een kalmerend effect. Het eten van een banaan kan ervoor zorgen dat je beter slaapt.  
Wat je verder met bananen kunt bestrijden, zijn wratten en een kater.
Heb je een avond te diep in het glaasje gekeken en wil de hoofdpijn maar niet weggaan? Neem dan een banaan! Door het magnesium ontspannen de bloedvaten zich en verdwijnt de bonkende hoofdpijn.
Een Britse voetspecialist is erachter gekomen dat (jonge) wratjes op de voet verwijderd kunnen worden met behulp van een overrijpe bananenschil. Plak de binnenkant van de schil op de wrat en laat dit een tijd zitten. Als het goed is, zal de wrat hierna verdwenen zijn.     
Ditzelfde kan je doen als je een muggenbeet hebt. Deze verdwijnt niet, maar zorgt er wel voor dat het minder opgezwollen is en het stopt met jeuken. 
Voer voor dieren
Naast apen zijn er ook andere dieren die gek zijn op banaan. Voor een hond, paard, vogel en konijn is een stukje banaan een lekkere traktatie.
Net zoals bij mensen is het kalium en magnesium gezond voor ze. Het is goed voor de zenuwen en spieren van het dier, vermindert darmklachten en bovendien zorgen de vitaminen voor een goede weerstand.  
Geef je (huis)dier niet teveel, want dieren verteren banaan niet goed en daardoor worden ze dik.

 

Witte tanden
Wist jij dat bananen ervoor kunnen zorgen dat je tanden witter lijken? Het enige wat je hoeft te doen is met de binnenkant van een bananenschil over je tanden te wrijven. Laat dit even goed inwerken en veeg het er vervolgens weer af. Misschien niet de meest smakelijke methode om je tanden witter te maken, maar het schijnt wel te werken.
Traktatie
Wil je een keer iets anders trakteren dan de standaard zakjes chips én ook nog iets gezonds uitdelen? Dan is het misschien een idee om bananen te restylen. Maak er bijvoorbeeld een hond van door de banaan oren en poten te geven en er oogjes op te tekenen.   
Natuurlijk kun je met bananen ook andere lekkernijen maken, zoals een bananensmoothie, bananentosti of bananencake.

 

Gezichts –en haarmasker
Net zoals vele fruitsoorten zijn bananen ook goed voor huid en haar.
Wil je je haar een opknapbeurt geven, maar vind je een kant-en-klaar haarmasker van de drogist te duur? Maak er dan zelf een!
Prak als eerst de banaan tot een papje en voeg daarna 1 ei, 5 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels honing en 3 eetlepels melk toe tot het één geheel is. Breng dit aan op je haar en laat het ongeveer een half uur zitten. Was het daarna uit met een milde shampoo.
Je zult merken dat je haar veel minder droog en beschadigd aanvoelt.   

 

Een gezichtsmasker dat banaan bevat is vooral geschikt voor de vette huid. Doe hetzelfde als bij het haarmasker alleen gebruik dan, naast de banaan, 1 theelepel honing en 1 sinaasappel.
Prak de banaan tot een papje en voeg de honing en het sap van de sinaasappel toe, zodat er een mooi mengsel ontstaat.
Smeer het op je gezicht, laat het een kwartiertje intrekken en was het er dan af. De huid zal na afloop veel zachter aanvoelen.   

 

Bron: http://www.lifestylesensation.nl/