Eerste medicijnloze ziekenhuis van NL

Afdrukken

hart10Het is de visie van Henk Fransen om de beste alternatieve behandelingen van kanker samen te brengen in het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland dat nauw samenwerkt met de reguliere ziekenhuizen.

 

 

 

EEN GENEESKUNDE DIE HET BESTE UIT ALLE GENEESWIJZEN VERENIGT

Fransen heeft het volste vertrouwen om één geneeskunde te ontwikkelen waarbij het beste uit alle geneeswijzen bij elkaar komt ten dienste van de patient. Volgens Fransen kan dit snel plaatsvinden, sneller dan menigeen denkt. Waarom is Fransen zo optimistisch? Dat heeft te maken met de opkomst van data-analyse. “De reguliere geneeskunde is momenteel nog gestoeld op dubbelblind onderzoek. Alleen behandelingen die op deze manier worden bewezen, worden in een ziekenhuisprotocol opgenomen. Dergelijk onderzoek is echter heel kostbaar. Alleen voor medicijnen die te patenteren zijn, waar de financiële investering valt terug te verdienen, kan ze wel goed worden ingezet. Natuurlijke middelen, waarvan uit onderzoek al bekend is dat ze zich kunnen meten met bijvoorbeeld chemotherapie, worden momenteel niet verder onderzocht en blijven buiten handbereik van de patiënt. Dat geldt ook voor natuurlijke middelen die niet te patenteren zijn.”

 

DATA-ANALYSE 

Fransen denkt dat het dure dubbelblind onderzoek in de nabije toekomst snel vervangen zal worden door data-analyse. Hij refereert aan een oud boek van Bill Gates, getiteld ‘Zaken doen met de snelheid van een gedachte’. Hierin liet hij zien dat het bedrijf van de toekomst al zijn aandacht besteed aan data-verzameling. Over de klant, over de leveranciers, interne processen, medewerkers, concurrenten, trends en noem maar op. Door snelle, eenvoudige en goedkope data-analyse weet het bedrijf wat de beste actie is. Bedrijven die het beste zijn in data-analyse maken het verschil.”

“In de topsport zie je hetzelfde. Data-analyse maakt het verschil tussen goud, zilver of brons op de Olympische Spelen. De data-verzameling is enorm. Alles wordt gemeten. Data-analyse vindt ook plaats in de meeste andere wetenschapsgebieden. Het maakt een uitwisseling van kennis mogelijk tussen de verschillende gebieden van wetenschap. Het ontsluit mogelijkheden waar we een jaar geleden nog niet over durfde te dromen.”

 

DE REGULIERE GENEESKUNDE LOOPT HOPELOOS ACHTER

“De reguliere geneeskunde loopt op dit vlak achter. Dit komt door de positie van de farmaceutische industrie. Maar er kloppen steeds meer mensen en ontwikkelingen aan om data-analyse actief te gaan inzetten. Neem Apple Watch. Die weet twee dagen van te voren al dat je naar New York gaat en komt met tips om je eet- en slaappatroon aan te passen, zodat je minder last hebt van je jetlag. Het duurt niet lang meer dat je door middel van chips en nanotechnologie een terugkoppeling krijgt over je bloedsuiker, hartslag, bloeddruk en je fysiologische processen plus adviezen zodat je helemaal geen last meer hebt van een jetlag.”

 

VERSNELDE ACCEPTATIE ALTERNATIEF

“Data-analyse is ook zoveel goedkoper dan dubbelblind onderzoek. Het zal mogelijk maken dat de natuurlijke methoden snel bewezen en geaccepteerd gaan worden. De grondslag van de alternatieve geneeswijzen gaat over leefstijl. Allerlei vage, moeilijke, complexe processen die door dubbelblind onderzoek onmogelijk te vangen zijn, zal door data-analyse snel een verfijnd beeld gaan opleveren van hoe het precies werkt, en wat we zouden moeten doen. En dat wordt geïntegreerd in de reguliere geneeskunde.”