EEN MOOIE HUID EN GOEDE VOEDING

Afdrukken

gezonde huidOnze huid is niet zomaar een beschermend laagje. Maar is eigenlijk een indrukwekkend orgaan. Net als bij onze andere organen, is ook goede voeding, om een mooie jonge huid te behouden, noodzakelijk. Wat is goede voeding om  een mooie soepele huid te krijgen en te behouden?

Wat is goed en wat is slecht voor de huid ? In dit artikel zal ik deze vragen gaan beantwoorden. Hoewel het verband tussen voeding en ons uiterlijk in onze moderne maatschappij betrekkelijk weinig is onderzocht, heeft de ayurveda hier al minstens 5000 jaren ervaring mee. En zijn deze adviezen nog net zo actueel als in de oude tijden. 

 

Wist U dat Uw huid ongeveer 15% van Uw lichaamsgewicht uitmaakt ? En als je het plat zou kunnen leggen is het ca 2 m2 groot.  En onze huid bestaat uit 3 lagen, de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. Onze huid is niet overal even dik, de oogleden hebben ongeveer 0.5 mm huid. Maar de voetzolen ca 6 mm dikte van de huid. Elk van die lagen speelt een belangrijke rol bij de functie. Overal wordt reclame gemaakt voor creme’s , die onze huid zouden verjongen. In de cosmetische industrie gaat per jaar ongeveer 200 miljard euro om, in de vorm van creme’s en cosmetische ingrepen.We leven in een maatschappij waar het uiterlijk belangrijk is.  ” ER JONGER  UITZIEN ALS JE DOCHTER” was jarenlang een reclame slogan. Maar zo werkt het niet altijd. Je huid groeit van binnen naar buiten. En in alle miljoenen jaren evolutie “herkent” onze huid geen lichaamsvreemde stoffen. En bouwt zich op van binnen naar buiten. Wat je eet is hoe je eruit ziet.

DE OORZAAK VAN HUIDVEROUDERING .

Dat teveel zonlicht en roken een slechte huid opleveren, is bij iedereen wel bekend. Maar ook zonder dit, beginnen in de lederhuid , zo rond het 30e levensjaar, de vezels van collageen en elastine in stukken uiteen te vallen.  Hierdoor neemt de weerstand en de elasticiteit van de huid af. De steun van de huid neemt af, waardoor deze verslapt. Dat kun je zien aan kraaiepootjes en fijne rimpels. Met name langs de lijnen die onze gelaatsuitdrukking accentueren. Mond, lippen en kaaklijn. Dit is een doodgewoon proces, maar het kan aanzienlijk versneld worden door factoren die eigenlijk niets met veroudering te maken hebben, maar met voeding.

GOEDE VOEDING VOOR EEN MOOIE HUID.

Wat is goede voeding voor je huid ? Eigenlijk is goede voeding voor je hart, je organen en je darmen hetzelfde als goede voeding voor je huid.  Veel verzadigde vetten hebben een erg slechte uitwerking op de huid. Ook suiker is slecht voor de huid. Boter, verzadigde vetten in voeding,  producten op basis van volle melk zijn niet goed.Niet goed voor je vel en ook niet goed voor de rest van het lichaam.   En juist deze producten zijn veel te vinden in pre-fab voedsel. Er is een duidelijke samenhang tussen onze huid structuur en voeding. Eigenlijk kun je het zelf wel zien,.. eet eens een poos  slecht en de huid verliest zijn glans en ziet er moe uit. Pukkels ontstaan en de huid verliest zijn gezonde kleur.

Daartegenover staat dat mensen die veel groenten, olijfolie en peulvruchten eten, meestal minder rimpels hebben en een gezondere huid.  De rol van voeding bij ons

Een mooie huid maakt je knap ,..

Een mooie huid maakt je knap ,..

uiterlijk is duidelijk aanwezig. En vormt een bewijs voor de buitengewone effecten van voeding op ons organisme in het algemeen. Het is jammer dat dit effect zo weinig is onderzocht. Maar toch is het wel duidelijk dat bepaalde voedingsmiddelen bijzonder actief zijn bij preventie van huidveroudering.

1* GROENE THEE  EN TOMATEN Van vele plantaardige middelen is het positieve effect van deze voedingsmiddelen op de huid het duidelijkst te zien. Diverse

onderzoeken bij proefdieren hebben aangetoond dat het gebruik van deze voedingsmiddelen in de dagelijkse voeding de foto-veroudering en huidkanker,  door UV straling,  kan voorkomen. Hoe kan dit ? Dit effect wordt grotendeels toegeschreven aan de remmende werking van EGCG, dit zijn de zgn polyfenolen. Dit bijzondere middel blokkeert de productie van bepaalde enzymen die ( onder invloed van zonlicht) collageen afbreken. En als je  het verlies van collageen kan voorkomen zie je er op hoge leeftijd nog prima uit. Het ziet er naar uit dat dit een weldadige uitwerking op de huid. Ook de rode kleurstof, die tomaat zijn mooie kleurtje geeft, is erg goed voor de huid. ( zie GROENTEN)

2*GRANAATAPPEL . Van granaat appel is wel duidelijk dat het in ons lichaam een goede werking heeft op hart- en bloedvaten , maar dit werkt ook door in de huid. Sommige vruchten bevatten buitengewoon veel anti-oxidanten, granaatappel is er een van. Zo blokkeert het extract van granaatappel de enzymen die huidveroudering veroorzaken. In het oude India en in het Midden Oosten wordt dit al duizenden jaren gebruikt tegen ontstekingen in de huidcellen. En voorkomt het huidletsel dat door  die straling kan worden veroorzaakt. Het zijn de polyfenolen ( RESVERATROL) die deze goede werking hebben. Je ziet ook veel huidverzorgings producten op basis van granaatappel. Toch werkt een granaatappel tablet beter als granaatappel zeep .

Ook in druiven komt deze stof voor . Het heet RESVERATROL. Resveratrol werkt des te beter omdat het een duidelijke kankerremmende werking heeft, deze stof

FRUIT MET EEN KROON,..

FRUIT MET EEN KROON,..

blokkeertde groei van allerlei kankercellen, waaronder ook diegene die in de huid voorkomen. Misschien  hebt U wel eens gelezen dat granaatappel een zeer goed effect heeft voor mensen met prostaatproblemen.  Het is de resveratrol die dit bewerkstelligt. In vele onderzoeken ben ik tegen gekomen, dat de combinatie van kurkuma-longa en granaatappel een gouden combinatie is. Kurkuma-longa reinigt de cellen en granaatappel-extract beschermt en bouwt op.

3* OLIJFOLIE. Eigenlijk weten we allemaal wel dat olijfolie gezond is, maar wist je dat de oude Grieken zich in olijfolie baadden ? Dit deden de vrouwen om hun schoonheid te behouden. Dus zonder dat er ingewikkelde analyses werden gemaakt , wist men wat goed voor ons was. En waarom is olijfolie gezond ? Juist, je raadt het al, de hoge concentratie polyfenolen.

MOOIE KLEUR,  GOED VOOR DE HUID,..

MOOIE KLEUR, GOED VOOR DE HUID,..

4* GROENTEN .  Ja, ook in sommige groepen van groenten komt een stof voor die perfect is voor de huid.  Ze beschikken over het vermogen huidveroudering te voorkomen doordat ze de productie van vrije radicalen kunnen beperken. Het meest bekende voorbeeld daarvan zijn de zgn. carotenoïden.  Dit is een stof die de groente zijn kleur geeft.  Oranje, gele of rode kleuren. Dus : groente met deze kleur is goed voor onze huid.  En het meest effectieve is tomaat. Het dagelijks eten van tomatenpuree verhoogt de bescherming van de huid tegen zonlicht met 30 % !! . En ook verbetert het de hoeveelheid collageen. Wortels, paprika, rode bieten,  rode kool etc.

Ook is er een stof  die silibinine heet, deze komt voor in artisjokken, deze wordt reeds lang erkend als een doeltreffende stof bij voorkoming van leverkanker. Maar blijkt ook buitengewoon actief te beschermen tegen huidkanker..

AYURVEDISCHE ADVIEZEN VOOR EEN MOOIE HUID.  

OLIEMASSAGE . Masseer dagelijks  je huid met olie, voor pitta-type  wordt zonnebloemolie aangeraden. Voor vata’s  sesamolie en voor de kapha-types maïsolie.

CURCUMA.  Slik dagelijks een kurkuma-longa capsule om een mooie huid te krijgen. De ayurvedische traditie beweert dat als een zwangere vrouw regelmatig kurkuma-longa slikt, haar kind een prachtige huid zal hebben.

IJZER. Zorg voor voldoende ijzer in je voeding. Als je erg wit bent, kan dit een teken van bloedarmoede zijn. Drink wortelsap en eet gekookte, rode bieten. Deze bevatten natuurlijke ijzer en verbeteren de kleur van je huid.

ZEEP :  Gebruik weinig zeep. Een a twee keer per week wat zeep gebruiken is geen probleem, maar in koudere landen beslist niet elke dag. In de landen met een warm klimaat, kan zeep wat vaker gebruikt worden. Omdat je huid zout en mineralen bevat , en zijn afvalstoffen door de huid verwijdert. Deze dienen afgewassen te worden.

LICHT MASSEREN MET EEN HANDDOEK. Wrijf na het baden de huid van je gezicht en/of lichaam voorzichtig met een handdoek droog. Dit verbetert de bloedcirculatie onder de huid, verwijdert dodoe huidcellen en helpt je huid en mooi en gezond jong uit te zien.

KERSENMASKER. Breng voor het slapengaan een pulp van verse kersen op je gezicht aan. Laat een kwartier zitten, en was het af. Dit helpt tegen een droge huid, en

GEZICHTSMASKER,.

GEZICHTSMASKER,.

geeft je een mooie teint.

GLIMLACHEN. Is goed voor de huid. Een glimlach op je gezicht helpt de tonus van je gezichtsspieren en huid in stand te houden; mensen schatten je minstens 10 jaren jonger !

RECLAME, HUIDCREME’S EN COSMETICA.

Alle ingrediënten die goed voor ons zijn, komen uit het plantenrijk. Het is nooit zo geweest dat het verteren van vlees/vis ons mooi en attractief maakt. Ook onze huid moet goed verzorgd worden. Maar wat is goed en wat is slecht ? De reclame geeft eigenlijk wel advies, maar geen voorlichting over onze huid. In mijn artikel over PSORIASIS was er een arts , die beweerde dat je je huid regelmatig eens in zou moeten smeren met body-lotion. Als er iets is wat afgeraden wordt, bij ons in de cursussen is het BODY-LOTION. Het helpt wel even, maar put de huidkliertjes uit. En je bent nog veel verder van huis.

Synthetische cosmetica kan de huid op korte termijn wat helpen, maar is op de lange duur schadelijk voor de huid. Waarom? In synthetische stoffen zitten middelen die onze huidkliertjes aanzetten tot hard werken om hun beschermende en/of voedende stoffen vrij te geven. Dat is hoe het werkt. Echter, als de  huidkliertjes uitgeput zijn, en in zo’n hoog  tempo geen beschermende stoffen meer aan kunnen maken, verdroogt  de huid.  Deze stoffen kunnen geurstoffen, kleurstoffen, parabenen, aldehyde of acrylamide zijn. Ik sprak , een paar weken terug, met een hele vriendelijke dame uit Groningen. Ze had een creme gekocht die ca 250 €  kostte. En had er totaal geen baat bij. En vroeg me naar advies.

HUID EIGEN HYALURON.

De huid heeft te weinig vocht,..

De huid heeft te weinig vocht,..

In tegenstelling hiermee bestaat natuurlijk cosmetica uit planten en/of plantaardige substanties. Of huideigen substanties.  Zoals vitaminen, etherische oliën, hoogwaardige vetzuren, natuurlijke geurstoffen ( rozen, lavendel etcetera) , en huideigenstoffen ( hyaluron) . Hyaluron komt ook voor in onze gewrichten. En houden ook deze soepel, net als onze huid . Maar natuurlijk is water ook een van deze stoffen.

Deze substanties worden WEL herkend door onze huidcellen. In de loop van miljoenen jaren heeft de biologische evolutie dit in onze huid  bewerkstelligd.

De huid raakt langzaam zijn bescherming kwijt, want synthetische stoffen zijn voor onze huid ‘vreemde indringers’  en worden door onze huid niet herkend.

Een van deze huideigen beschermende stoffen heet “HYALURON”.In zuivere vorm (ampullen) is deze verkrijgbaar in mijn bio-webshop . Hyaluron wordt door onze  huid wel herkend als hulpstof. Daarom is hyaluron ook goed werkzaam Toch wordt deze vaak weer gemengd met een crème vorm. Hyaluron werkt het beste in zuivere vorm.                                                                                                                                                                                     direct bestellen button

Voor diegene die belangstelling heeft voor een mooie huid, is de combinatie van kurkuma-longa/granaatappel extract en EENS PER HALF JAAR een HYALURON-KUUR een perfecte combinatie. Aangeraden door verschillende ayurvedische artsen.

*   Iedereen die bij mij de HYALURON HUIDOPBOUWKUUR  krijgt een biologisch, ayurvedisch  kurkuma gezichtsmasker er gratis bij.

*  Ook is er een uitgebreide beschrijving en gebruiksaanwijzing bij ingesloten, in het Nederlands.

*  KLIK MAAR EENS OP DE BUTTON, en je vindt meer informatie.

Mag ik jullie allemaal bedanken voor het lezen, een Fijn Weekend wensen,..

… En heel veel Vriendelijke Groninger Groeten van mij meesturen ?                                                  .                                            .  EEN MOOIE HUID EN GOEDE VOEDING.

 

http://tienekescholtens.wordpress.com/

MET DE GROETEN VAN TIEN.

MET DE GROETEN VAN TIEN.