Wetenschappers hebben een nieuwe planeet ontdekt op een onverwachte plek

Afdrukken

sterHet hemellichaam is aan het ontstaan op een enorme afstand van zijn ster, zo ver dat de vorming haast niet voor mogelijk werd gehouden. De onderzoekers hebben de ontdekking donderdag naar buiten gebracht.

 

Planeten ontstaan doordat wolken van stof en gas rond een ster samenklonteren. Dat gaat makkelijker en sneller dicht bij de ster. De nu ontdekte planeet in wording staat echter op ongeveer 12 miljard kilometer van zijn ster. Dat is 80 keer zo ver als de aarde van de zon staat. Er zijn tot nu toe ongeveer 900 planeten gevonden, maar nog nooit eentje zo ver weg.

Op zich kan een planeet wel op zo’n grote afstand van een ster ontstaan, maar dat zou volgens de huidige kennis 2 miljard jaar moeten duren. De ster bij de ontdekte planeet is echter maar 8 miljoen jaar oud. De planeet is dus nog jonger.

„Het is verrassend om te ontdekken dat zo’n kleine planeet op zo’n afstand aan het ontstaan is. In alle modellen is het moeilijk om een kleine planeet ver weg van een kleine ster te maken”, verklaart onderzoekster Alycia Weinberger.

De planeet in wording draait rond de kleine ster TW Hydrae in het sterrenbeeld Waterslang.

 

Bron: http://quasi-mundo.nl/